Wen aan de BENG!

Op 1 juli 2020 gaat de NTA 8800 in, de nieuwe methode om de energieprestatie van gebouwen te bepalen. Voor nieuwbouw zijn de concept BENG-eisen die de EPC gaan vervangen bekend (zie onderstaande tabel).

*Hogere eis bij gebouwen met relatief veel verliesoppervlakte.

Voor bestaande bouw zal het energielabel op basis van de BENG-2 indicator bepaald worden, in plaats van de Energie-Index (EI). Welke BENG-2 score bij welke labelletter gaat horen, is nog niet bekend. Naast de energie labels spelen ook de WWS-punten hier een belangrijke factor in. Wat weten we al wel over BENG-2?

Overeenkomsten en verschillen

Zowel de EI als BENG-2 zegt iets over het primair (fossiel) gebouwgebonden energieverbruik. Beiden zijn niet bedoeld om het werkelijke energieverbruik te voorspellen, dat is namelijk afhankelijk van het bewonersgedrag en het energieverbruik door apparaten (zoals de koelkast en de wasmachine).

Belangrijk verschil is dat BENG-2 over het primair energieverbruik per gebruiksoppervlakte (kWh/m2) gaat, in plaats van de dimensieloze EI. Er wordt bovendien geen correctie meer gedaan voor het verliesoppervlakte (begane grondvloer, gevels, daken, etc.).

Een tussen- en een hoekwoning met gelijke kenmerken (gebruiksoppervlak, installatie, isolatie, etc.), met als enige verschil de aanwezigheid van een zijgevel, kunnen daardoor een gelijke EI hebben. Met BENG-2 wordt dat anders. De hoekwoning, zal , door een hoger energiegebruik als gevolg van de zijgevel en zonder de schilcorrectie, een slechtere BENG-2 score krijgen dan de tussenwoning. BENG-2 heeft hierdoor dus een sterkere relatie met het energiegebruik.

Een tussenwoning (links) zal een betere BENG-2 score krijgen dan een hoekwoning (rechts).
Bron afbeelding: RVO Referentiegebouw BENG

Tool

De range van een energie-index loopt van <1,20 (label A) tot >2,70 (label G). Er is geen vuistregel om de EI om te rekenen naar een BENG-2 score. De range van BENG-2 loopt ongeveer van 50 kWh/m2 (voorgenomen nieuwbouweis)  tot 600 kWh/m2

Ben je benieuwd wat de nieuwe BENG-2 scores ongeveer gaan worden? Wij hebben een tool ontwikkeld waarmee je alvast kunt wennen aan de nieuwe BENG-2 indicator op basis van enkele woningkenmerken.  Voor een voorbeeld woning is het verschil tussen een rijtjeswoning en een hoekwoning ongeveer 25 kWh/m2. Je kunt de scores bekijken in het woningoverzicht in Vabi Assets Energie. (vanaf versie 6.50)

 

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
De belangrijkste wijzigingen van de NTA 8800:2024

Net zoals de afgelopen twee jaar, zijn er ook dit jaar weer wijzigingen in de NTA 8800. Deze wijzigingen hebben als doel om de...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...