Maatwerkadvies stappenplan

Vanaf 1 juli 2023 is het mogelijk om een Maatwerkadvies te registreren. Voor het registreren van een Maatwerkadvies zijn er wat regels voor adviseurs. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe je aan de regels kan voldoen om een Maatwerkadvies te registreren.

Stap 1: Schrijf je in voor de juiste opleiding en examens

Wil je een gecertificeerd Maatwerkadvies geven dan is het verplicht examen te doen. Je kunt vanaf 1 juni 2023 examen doen in MWA-W of MWA-U, om EP-maatwerkadviseur te worden. Het is alleen mogelijk om je examen Maatwerkadvies te doen als je al vakbekwaam EP adviseur bent. In de opleiding en examens wordt geen onderscheid gemaakt tussen basis en detail.

Het examen bestaat uit meerkeuzevragen en een casus. Het examen kun je bij een van de volgende exameninstituten afleggen: CITO of  ’t Examenpark.

Er zijn verschillende opleiders die de opleiding Maatwerkadvies aanbieden zodat je helemaal klaar bent voor het examen MWA-W of MWA-U. Om tijdens je opleiding bekend te worden met de software van Maatwerkadvies, krijg je via je opleider een tijdelijke licentie waar je twee maanden mee kunt oefenen. Voor de opleiding Maatwerkadvies kan je het STAP-budget aanvragen.

Bekijk de cursusbureaus voor een overzicht van de opleidingen:

 

Stap 2: Zorg voor de juiste certificering

Wanneer je het examen gehaald hebt en in bezit bent van je diploma dan is het mogelijk je bedrijf te certificeren volgens de nieuwe BRL 9500-MWA. Je kunt ervoor kiezen om je bedrijf BRL 9500 te certificeren of onder een CI te werken. Instanties die een BRL 9500 certificaat kunnen afgeven zijn: Dekra certification, EPG Certificering, KIWA en SKG-IKOB.

Vanaf 1 juli 2023 kan je gecertificeerd worden voor het nieuwe Maatwerkadvies. De BRL9500-02 en BRL9500-04 worden dan vervangen door de vernieuwde versies BRL-MWA-W en de BRL-MWA-U. De vernieuwde versies voor Maatwerkadvies zijn gebaseerd op de NTA 8800, en dien je, net als een energie label, bij EP online te registreren.

Stap 3: Aan de slag

Is de certificering rond en heb je alle examens met goed gevolg afgelegd? Dan kun je aan de slag als EP-maatwerkadviseur. De gecertificeerde software is nu beschikbaar zodat je je Maatwerkadvies kan registreren. Hier vind je meer informatie over onze Maatwerkadvies-W en Maatwerkadvies-U software. Je kunt de Maatwerkadvieslicenties hier bestellen.

Er wordt momenteel nog gekeken of er subsidieregelingen gaan verwijzen naar dit gecertificeerde Maatwerkadvies.

Veel succes!

maatwerkadvies

Alles over Maatwerkadvies

Hier vind je de planning van onze software, de laatste nieuwsartikelen over MWA, webinar opnames en meer

Alle informatie over Maatwerkadvies