maatwerkadvies

Alles over maatwerkadvies

Maatwerkadvies biedt de perfecte oplossing voor de adviseur die snel, betrouwbaar en professioneel advies wil geven aan gebouweigenaren die hun gebouw willen verduurzamen. Maatwerkadvies is een verduurzamingsadvies voor een gebouw. Als aanvulling op het energielabel geeft het inzicht in het werkelijke energieverbruik. De berekening is gefit op de werkelijke energiestanden. Hierdoor zijn de berekende terugverdientijden van de maatregelen op maat, realistisch en betrouwbaar.

Op deze pagina lees je alle beschikbare informatie rondom maatwerkadvies.

Ontdek onze Maatwerkadvies modules

Maatwerkadvies-woning
Vabi EPA Maatwerkadvies-W

Maatwerkadvies is een gecertificeerd verduurzamingsadvies voor een woning. Als aanvulling op het energielabel geeft het inzicht in het werkelijke energieverbruik.

Vabi EPA Maatwerkadvies-U

Met het Maatwerkadvies voor Utiliteit is het mogelijk om een concreet en onderbouwd advies op te stellen voor een gebouweigenaar of gebruiker om de energievraag van het gebouw te reduceren.

Wat zit er in de software van Vabi?

Met onze software kan je fitten naar de gemeten energieverbruiken van de gebouweigenaar, snel de effecten zien op het energielabel en de energiekosten van verschillende verduurzamingsmaatregelen. Daarnaast bereken je de terugverdientijd van de verschillende maatregelen en varianten, kun je makkelijk verschillende maatregelpakketten samenstellen om verschillende scenario’s voor de klant uit te rekenen en exporteer je makkelijk de resultaten naar een Word rapportage die je naar je eigen stijl kan aanpassen. Onze Maatwerkadvies software bestaat uit twee modules, Maatwerkadvies-W en Maatwerkadvies-U.

  • 8.11 (april 2022) Maatregelen en varianten.
  • 9.1 (september 2022) De rekenkern is beschikbaar, komen er energieverbruiken uit en kun je de invoerparameters per rekenzone invullen.
  • 9.2 (november 2022) EDR testen, Invoer locatie en meterstanden object, rapportages (o.a. voor het fitten en varianten) en U-conversie.
  • 0.10 (april 2023) Financiële doorrekeningen, rapportages, overige wensen en NTA 8800 2023.
  • 10.0 (juli 2023) Geattesteerd en voorgeschreven NTA 8800 2023 & Maatwerkadvies.

Wil je kennismaken met Vabi EPA Maatwerkadvies? Vraag nu de proeflicentie kosteloos aan.

Vraag hier de proeflicentie aan

Aan de slag met Maatwerkadvies

Vanaf nu is Vabi EPA Maatwerkadvies beschikbaar!

Maatwerkadvies bestellen

De laatste artikelen

Hoe geef je het totaalverbruik van een heel jaar op in een maatwerkadvies?

In Vabi EPA Maatwerkadvies kun je het totaalverbruik van een heel jaar op geven. Dit kan gebruikt worden als er geen maandgegevens beschikbaar zijn om een detailfit te maken. Bij een detailfit worden de berekende verbruiken vergeleken met de gemeten verbruiken per maand. Dit maakt het mogelijk om de verschillende stappen van het fit protocol te doorlopen om zo het gedrag van het object in en buiten het stookseizoen te vergelijken.

Registreren van het maatwerkadvies

Net als de berekening van het energielabel is het mogelijk om het maatwerkadvies te registreren. Hiermee worden dezelfde kwaliteitseisen die gelinkt zijn aan het energielabel ook gekoppeld aan het maatwerkadvies. Voor het registreren van het energielabel is het nodig om een opleiding te volgen en examen af te leggen. Hiermee wordt aangetoond dat de adviseur de nodige kwalificaties heeft om een goede berekening te maken en daarmee een geldig label kan afgeven.  

Financiele berekening in Maatwerkadvies

In Vabi EPA Maatwerkadvies wordt er niet alleen gerekend wat het energiegebruik is na uitvoering van verschillende maatregelen. Door gebruik te maken van de energieprijzen en informatie van de kosten van de maatregelen, is het ook mogelijk om iets te zeggen over de financiële kant van het verhaal. In dit artikel worden de basisprincipes hiervan verder toegelicht. Simpelweg zijn er altijd twee onderdelen: de kosten en de winsten (of besparingen).

Maatwerkadvies stappenplan

Voor het registreren van een Maatwerkadvies zijn er wat regels voor adviseurs. Hier leggen wij uit hoe je aan de regels kan voldoen om een Maatwerkadvies te registreren.

Bekijk stappenplan

Links en documenten

Lees meer over het ISSO project: Maatwerkadvies

Deze kentallen geven een indicatie van de kosten voor het nemen van energiebesparende maatregelen.

Deze kentallen geven een indicatie van de kosten voor het nemen van energiebesparende maatregelen.

Als je als ondernemer in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energietechnieken investeert kun je in aanmerking komen voor EIA.

Je kunt subsidies krijgen voor isolatie en voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.

RvO legt uit wat een maatwerkadvies is.

Dit is een regeling, waarbij Verenigingen van Eigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, isolatieglas en zonnepanelen. 

Opname webinars

Wil je weten hoe je een gefit maatwerkadvies van een woningbouw of utiliteitsgebouw krijgt? Hier vind je de opnames en de Q&A van de online trainingen en webinars over Maatwerkadvies.