De bètaversie van Maatwerkadvies is vanaf nu beschikbaar! Deze is nog niet geattesteerd, maar de resultaten zijn wel gelijk aan de EDR testen. Download hieronder de bètaversie van Maatwerkadvies en bekijk wat er allemaal nieuw is.
Momenteel wordt er hard gewerkt vanuit de overheid, onder de vlag van ISSO en RVO, aan de officiële implementatie van een volledig maatwerk advies. Vabi heeft de bètaversie van Maatwerkadvies beschikbaar en zijn wij druk bezig met de softwareontwikkeling. Op deze pagina kan je de software gratis uitproberen, houden we je op de hoogte van de planning en lees je alle beschikbare informatie rondom maatwerkadvies.
Om de methodiek te vertalen naar gebruiksvriendelijke software ontwikkelen we de volgende onderdelen:
We krijgen deze vraag vaak. De nieuwe maatwerkadvies software is nog niet geattesteerd. Maar kan je deze wel al gebruiken voor de subsidieaanvraag van bijvoorbeeld de SEEH (VvE’s), EIA of een lening van het warmtefonds?
De maatwerkadviesberekening is gemaakt om het energieverbruik van het object nauwkeuriger in te schatten. Hier maak je een berekening op maat van de werkelijke gebruikers. Graag leggen we stap voor stap uit hoe je kan fitten in het nieuwe maatwerkadvies
Het maatwerkadvies wordt gebruikt voor het aanvragen van de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE. Ben je benieuwd wat de verschillen zijn tussen het nieuwe en oude maatwerkadvies? In dit artikel leggen we alle verschillen uit.
Bekijk hieronder de veel gestelde vragen. Waarschijnlijk kunnen de antwoorden je snel verder helpen.
Heb je hier een licentie voor nodig? Je kunt een proeflicentie aanvragen via www.vabi.nl/maatwerkadvies. Heb je nog geen licentie voor EPA-U of EPA-W? Dan kun je contact opnemen met onze support medewerkers om een trial aan te vragen.Wat is het nut en de noodzaak van een maatwerkadviesrapport? Een maatwerkadviesrapport energiebesparing geeft je klant meer inzicht in de maatregelen die ze kunnen nemen om de energieprestatie van een woning of gebouw te verbeteren. Het geeft onder meer inzicht in de huidige energieprestatie van een gebouw, de mogelijke energiebesparende maatregelen en de kosten, baten en terugverdientijden van deze maatregelen. Bovendien geeft het inzicht in de CO2-reductie door het uitvoeren van besparingsmaatregelen en is het een basis voor de erkende maatregelen voor gebouwen (in het kader van de Wet milieubeheer). Bij maatwerkadvies wordt de besparing toegespitst hoe de klant zijn gebouw (woning OF kantoor) gebruikt en waar het staat, in plaats van met een gemiddeld gebruik. En niet met een gemiddeld gebruik en default plaats.Het maatwerkadvies wordt vaak gebruikt voor een aanvraag van een lening met een gunstige rente (verduurzamingsleningen of groene hypotheken) of voor het aanvragen van subsidies, zoals de Energie Investeringsaftrek (EIA)Wil je klant nu subsidie aanvragen en wordt hiervoor een maatwerkadviesrapport gevraagd, dan kun je deze maken via de oude rekenmethodiek. Heb je een EPA-licentie, dan kun je deze nog steeds gebruiken. Verderop in dit artikel lees je hoe je dit kunt doen. Wat is de status van de ontwikkeling van het maatwerkadvies?
Wanneer komt het maatwerkadvies in Vabi EPA?
Hoe kan ik nu een energiebesparingsadvies maken? Methode 1: Gebruik het maatwerkadvies in de oude versie van Vabi EPA. Voor het opstellen van een maatwerkadvies kun je nog steeds de oude methodiek gebruiken. Deze wordt geaccepteerd voor subsidietrajecten. Je kunt de oude versie van Vabi EPA naast de NTA 8800 versie installeren. Via deze link kun je de oude versie installeren Methode 2: Kopieer een woning en werk met varianten. Je kunt in Vabi EPA NTA 8800 verschillende varianten van maatregelen doorrekenen. Dit kan door een kopie van een woning of gebouw te maken en daar mutaties in door te voeren (zoals het toepassen van een warmtepomp). Daarna kun je via de objectenrapportage inzichtelijk maken wat de effecten zijn op de EP2 score, labelklasse en bijvoorbeeld CO2 uitstoot. Alleen de terugverdientijd en de kosten van de mutaties, die wel worden berekend in het maatwerkadvies, worden dan niet getoond. |
Moet ik een cursus doen? Voor het maatwerkadvies wordt, zoals tijdens het Fedec congres van 25 mei al is aangeven, een certificeringstraject opgezet en zal je naar waarschijnlijkheid ook een training moeten volgen als aanvulling op de opleiding tot EP adviseur. In februari zal meer duidelijk worden over certificering en opleiding. Zodra hier meer informatie beschikbaar voor is, melden we dat.Is er al bekend bij wie je terecht kan voor opleiding/cursus voor maatwerkadvies? Dat is ons nog niet bekend. We verwachten dat de meeste cursusbureaus hier wel iets voor gaan aanbieden. Wanneer de cursussen gaan beginnen is ook niet bekend. We houden jullie op de hoogte via www.vabi.nl/maatwerkadvies. |
Met de huidige maatwerkadvies bèta is het nog niet mogelijk om een terugverdientijd direct vanuit de applicatie te berekenen. Wil je deze toch presenteren aan de opdrachtgever? We hebben hier een template voor gemaakt. Het template en de stappen die je daarvoor kan zetten kun je hier vinden: Terugverdientijd berekenen met de Maatwerkadvies bèta – Vabi.
Naar verwachting zal met de versie van april 2023 ook financiële berekening gemaakt kunnen worden. |
1 maart 2023 komt de nieuwe publicatie ISSO 75.2. en 82.2. |
Webinar: voorbeeldproject W-bouw Maatwerkadvies december 2022
Bekijk hier de vragen die tijdens het webinar gesteld zijn inclusief antwoorden.
Webinar: voorbeeldproject U-bouw Maatwerkadvies december 2022
Bekijk hier de vragen die tijdens het webinar gesteld zijn inclusief antwoorden.
Opname webinar: Maatwerkadvies
In dit webinar zie je stap voor stap wat je al allemaal kan met de bètaversie van Maatwerkadvies.
Bekijk hier de vragen die tijdens het webinar gesteld zijn inclusief antwoorden.