Registreren van het maatwerkadvies

Net als de berekening van het energielabel is het mogelijk om het maatwerkadvies te registreren. Hiermee worden dezelfde kwaliteitseisen die gelinkt zijn aan het energielabel ook gekoppeld aan het maatwerkadvies. Voor het registreren van het energielabel is het nodig om een opleiding te volgen en examen af te leggen. Hiermee wordt aangetoond dat de adviseur de nodige kwalificaties heeft om een goede berekening te maken en daarmee een geldig label kan afgeven.  

Diezelfde kwaliteitswaarborging wordt ook geïntroduceerd in het maatwerkadvies. Net als het energielabel is het vanaf 1 juli mogelijk om ook het maatwerkadvies te registreren. Dat betekent dat ook hiervoor een opleiding en examen nodig zijn. De opleidingen zijn al een tijdje bezig en vanaf 1 juni is ook mogelijk om examen af te leggen. Na het afronden van het examen kan de adviseur aantonen dat het over de nodige kwaliteiten beschikt voor het geven van een gegrond en kwalitatief maatwerkadvies.  

Naast de adviseur zijn er net als voor het registreren van een energielabel ook eisen aan het bedrijf dat gaat registreren. Het bedrijf kan zich hiervoor laten certificeren volgens de nieuwe BRL 9500-MWA. Met dit certificaat kunnen de adviseurs binnen het bedrijf het maatwerkadvies registreren. Met een geregistreerd maatwerkadvies laat de adviseur dus zien dat het voldoet aan de gestelde kwaliteitsborging voor het advies.  

Registreren van het maatwerkadvies in EPA:  

Het registreren van het maatwerkadvies kan makkelijk vanuit de software. Bij de algemene gegevens moet hiervoor wel nog een opnamedatum van het maatwerkadvies worden opgegeven. Dit is de datum waarop de gegevens voor het maatwerkadvies zijn verzameld en kan mogelijk afwijken van de opnamedatum van het gebouw.  

Onder de berekening van de varianten is er een knop toegevoegd voor het registreren van het maatwerkadvies:  

Hierin worden dezelfde bekende stappen gevolgd. Als je nog niet ingelogd bent voor het registreren van het energielabel, log je in via de stappen van je e-herkenning. In tegenstelling tot het energielabel kan je het maatwerkadvies niet registreren met een los monitorbestand.  

Bij de registratie van het maatwerkadvies wordt er vastgelegd dat er voor het adres een gecertificeerd maatwerkadvies is gemaakt. De opdrachtgever kan zijn adres dan terugvinden op de site van RVO. Er wordt vanuit RVO nog geen officieel document gegeven waarin de registratie vaststaat, maar dit kan natuurlijk automatisch in word rapportage worden weergegeven.  

In de komende tijd zal dit nog uitgebreid worden. Het zal dan mogelijk zijn om meer informatie rondom het advies te registreren. De kans is ook groot dat dit vereist gaat worden voor verschillende subsidies voor het verduurzamen.  

Gerelateerde artikelen

24 november 2023
Toekomstbestendig renoveren met de renovatiestandaard

We zijn inmiddels enige tijd op weg met de BENG eisen voor nieuwbouw, maar ook bestaande bouw zal zijn steentje moeten bijdragen om de...

23 november 2023
Sturen op CO₂ met Vabi

Als markt ontwikkelen we de laatste jaren ontzettend hard op gebied van duurzaamheid. De discussie wordt gedurende jaren gevoerd over wat duurzaamheid nou eigenlijk...

23 november 2023
Maatregelen maken volgens de isolatiestandaard

In de vastgoedmarkt zijn we veelal bezig met duurzaamheid. Om op een toekomstbestendige manier een verduurzaming uit te voeren is de isolatiestandaard in het...