Vabi EPA NTA 8800 software officieel beschikbaar!

NTA 8800 software

Vanaf nu is Vabi EPA, de software voor het berekenen van de energieprestaties van een woning of gebouw volgens de NTA 8800 officieel beschikbaar.  Je kunt de software hier downloaden.

Vanaf 1 januari 2021 worden de energieprestaties van een woning of gebouw berekend volgens de NTA 8800 en moeten nieuwbouwprojecten worden getoetst aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). De zeer ingrijpende wijzing rondom de wet- en regelgeving duurde langer dan verwacht. De wetgeving zou in eerste instantie op 1 januari 2020 worden ingevoerd. Echter, door de complexiteit van de NTA 8800-norm werd dit een jaar uitgesteld. Het doel van de NTA 8800 is te komen tot een veel betrouwbaardere indicatie van het energiegebruik van een gebouw. Ook veel innovatie in duurzame energieopwekking heeft een plek gekregen in de NTA 8800.

“Het inbouwen van de NTA 8800 in de software was een immense klus. Voor ons is dit het einde van een lang traject waarbij we veel feedback hebben gegeven op de norm en te maken kregen met veel herzieningen, correcties en verschillen in interpretaties,” zegt  Wim Plokker, hoofd product management bij Vabi. “Als softwareleverancier moesten we al die wijzigingen in onze software inbouwen. Wij zien het aantal invoervelden vervijfvoudigd. De laatste wijzigingen zijn midden december nog aan ons doorgegeven. Niet alleen bouwen we de nieuwe methodiek in, maar we zorgen ook dat de gegevens van ruim 2 miljoen woningen worden geconverteerd van de oude naar de nieuwe methodiek. Gezien het aantal wijzigingen in de methodiek een enorme uitdaging, waarbij we zorgen dat heel veel waardevolle gegevens opnieuw gebruikt kunnen worden. We zijn er trots op dat wij hiermee een grote bijdrage kunnen leveren aan het praktisch en betrouwbaar houden van de NTA 8800 en we zijn verheugd om bij te dragen aan het verder verduurzamen van de gebouwde omgeving in Nederland.”

Vabi EPA is geattesteerde software conform de BRL 9501, waarmee de energieprestaties voor gebouwen worden berekend conform de NTA 8800. De software wordt gebruikt door vrijwel alle woningcorporaties in Nederland. Daarnaast is 90% van de Nederlandse utiliteitsgebouwen berekend in de software. Vabi EPA is daarmee de standaard in de markt.

Met de komst van de NTA 8800 is het ook mogelijk om in Vabi EPA nieuwbouwprojecten te toetsen aan de BENG-eisen en de omgevingsvergunningen te registreren bij RVO.nl. Meer informatie is te vinden op www.vabi.nl/nta8800.

Lees meer over Vabi EPA 8.0

 

 

 

Gerelateerde artikelen

27 augustus 2020
Dit verandert er voor nieuwbouw met de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2021 is het zover: dan worden alle energieprestaties van een gebouw berekend volgens de NTA 8800. Een hele verandering, ook voor...

23 september 2020
Afmelden energielabel, dit gaat er veranderen

Met de invoering van de NTA 8800 op 1 januari a.s. gaat niet alleen de berekeningsmethodiek veranderen, maar ook veel procesmatige zaken verlopen anders....

12 oktober 2020
Belangrijke informatie over de Vabi EPA en EPG licenties

Duurzaamheid staat prominent op de agenda van de politiek en de markt. Dat zien we terug in strengere wet- en regelgeving en toenemende duurzaamheidseisen...