Dit verandert er voor nieuwbouw met de NTA 8800

nieuwbouw met de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2021 is het zover: dan worden alle energieprestaties van een gebouw berekend volgens de NTA 8800. Een hele verandering, ook voor nieuwbouw. Aan welke regels moet je vanaf 1 januari voldoen bij het ontwerpen en opleveren van een nieuwbouwproject? Wij zetten het op een rij.

 

Nieuwbouw met NTA 8800: Voldoen aan BENG eisen en TO juli

Vanaf 1 januari moeten alle nieuwe gebouwen voldoen aan 3 BENG eisen:

  • BENG-1: Energiebehoefte
    De hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft voor verwarming en koeling, uitgedrukt in ‘thermische’ kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar.
  • BENG-2 Primair energiegebruik
    De hoeveelheid fossiele brandstof in kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar die nodig is voor verwarming, koeling, warm water, ventilatie, bevochtiging, ontvochtiging.
  • BENG-3 Aandeel hernieuwbare energie
    Het percentage (in procenten) hernieuwbare energie van het totale energiegebruik.

Net als bij de EPC heeft iedere gebruiksfunctie zijn eigen eisen. De eisen zijn per type gebouw verschillend. In onderstaand schema is te zien welke eisen er voor welk gebouw gelden. Voor veel functies is er een getrapte BENG-eis, die gekoppeld is aan de compactheid van het gebouw.

Ingevoerde gebouwen kun je automatisch toetsen aan de BENG-eisen in de software. Ook bij combinatiegebouwen met verschillende functies.

TO juli

Daarnaast is er een grenswaarde opgenomen voor temperatuur overschrijding. De TOjuli is een indicatiegetal waarmee per oriëntatie het risico op temperatuuroverschrijding wordt bepaald. Deze eis geldt alleen voor nieuwbouwwoningen. Bij utiliteitsbouw zal het merendeel van de gebouwen al voorzien worden van koeling, waardoor men ervanuit gaat dat oververhitting minder vaak voorkomt. De grenswaarde wordt gesteld op een maximale waarde van 1,2.

Variëren in maatregelen

Je moet dus zorgen dat projecten die nu worden ontworpen en waarvan de omgevingsvergunning in 2021 wordt ingediend, voldoen aan de bovengenoemde BENG eisen.

Voor BENG-1 is een goede bouwkundige basis belangrijk, met een compact gebouw, goede isolatie, infiltratie en een thermische schil. Voor BENG- 2 en 3 zijn de installaties belangrijk, die bij voorkeur efficiënt zijn en een aandeel hernieuwbare energie in zich hebben.

Door te spelen met maatregelen kun je zien wat de effecten hiervan zijn. Met behulp van EPA NTA 8800 kun je onbeperkt variaties van maatregelen kopiëren en naast elkaar zetten. Ideaal om snel een aantal scenario’s te vergelijken.

Aanvragen omgevingsvergunning

Vanaf 1 januari moet je een berekening die hoort bij de aanvraag van een omgevingsvergunning registreren. Dien je deze voor 1 januari in, dan gelden de huidige eisen, maar vanaf 1 januari 2021 moet deze voldoen aan de nieuwe BENG eisen. Deze worden getoetst aan de EP die wordt berekend volgens de NTA8800.

Mocht je een ontwerp hebben gemaakt met de huidige versie van EPA NTA 8800 en haal je de BENG eisen niet meer met een toekomstige versie, dan kun je de resultaten van de huidige versie nog steeds gebruiken (tot en met juni 2021). Andere rekenresultaten kunnen veroorzaakt worden door aanpassingen in (interpretatie van) de methodiek of het doorvoeren van verbeteringen. Je kunt de software dus nu al gebruiken om je ontwerpen te maken en te toetsen.

Registreren nieuwbouwlabel

Wordt het gebouw na 1 januari opgeleverd, dan moet, net als nu, een energielabel worden geregistreerd. Dit heeft de opdrachtgever nodig voor verkoop of verhuur van het gebouw. Vanaf 1 januari wordt dit berekend volgens de NTA8800. Hiervoor wordt de EP-2 indcator gebruikt.

Is de omgevingsvergunning nog voor 1 januari 2021 aangevraagd, zijn de huidige EPC eisen nog van kracht. Het is dus niet zo dat na 1 januari een opgeleverd gebouw automatisch moet voldoen aan de nieuwe BENG eisen.

Bij de registratie van een energielabel dien je informatie te bewaren om je berekening te onderbouwen met bewijsmateriaal. Doe je dit niet, dan moet je de informatie verzamelen tijdens de opname van het gebouw en zal een adviseur al snel naar forfaitaire waardes (onbekend) moeten overgaan. Denk hierbij aan foto’s van leidingen die in de vloer gestort worden of foto’s van het isolatiemateriaal voordat de gevel dicht gemetseld worden.

Lees in het opnameprotocol welke informatie beschikbaar gesteld moet worden voor het energielabel en welke er is tijdens het bouwproces. Zie ook dit artikel voor meer informatie.

Certificering

Om een berekening in te dienen voor de omgevingsvergunning, of om een nieuwbouwlabel te registreren, moet je als adviseur gediplomeerd en als bedrijf ook gecertificeerd zijn. Je kunt je bedrijf zelf laten certificeren, of je kunt ervoor kiezen om je aan te sluiten bij ene koepelorganisatie en onder hun BRL certificaat te werken. Lees hier alles over certificering en opleidingen voor de NTA 8800.

Vabi EPA NTA 8800

De NTA 8800 wordt niet ingebouwd in de EPG software in Elements. Voor nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw en utiliteitsbouw kun je in januari 2021 terecht in de vernieuwde EPA NTA 8800 software.

Ben je nieuwsgierig hoe de BENG eisen voor je ontwerpen uitpakken?  Probeer dan alvast de gecertificeerde versie van EPA NTA 8800. Hiermee kun je nu al ontwerpen en toetsen aan de BENG eisen, zodat je vanaf januari de omgevingsvergunning kunt aanvragen.

Bekijk de software

De voordelen van EPA NTA 8800:

  • Makkelijk spelen met maatregelen door onbeperkt varianten naast elkaar te zetten
  • Geen internetverbinding nodig, de applicatie werkt offline
  • Vertrouwde servicedesk, zoals je van Vabi gewend bent
  • Koppelingen met Vabi Elements en de BCRG database staan op de roadmap
  • Vriendelijk prijsmodel, zonder verrassingen achteraf

Meer over Vabi EPA NTA 8800.

Gerelateerde artikelen

25 mei 2020
Van EPG naar EPA NTA 8800, wat moet je weten?

In 2021 wordt de energieprestatie van een gebouw via een nieuwe methodiek bepaald: de NTA 8800. Er komt één methodiek die van toepassing is...

21 juli 2020
Oververhitting: TOjuli eis verhoogd naar 1,20

De afgelopen jaren komen hitteproblemen in woningen steeds vaker in het nieuws. Deels komt dat door de steeds hetere zomers. Een andere oorzaak is...

01 juli 2020
De geattesteerde software voor de NTA 8800 is beschikbaar

De officieel geattesteerde standalone software voor de NTA 8800 kun je downloaden! Vanaf  nu kun je software officieel gebruiken om berekeningen volgens de NTA...