4 tips om nu al rekening te houden met de NTA 8800

4 tips bij werken met de NTA 8800

Op 1 januari 2021 gaat de NTA 8800 in. Hoewel dit nog ver weg lijkt, komt voor iedereen de voorbereiding hierop steeds dichterbij. Veel projecten die straks met de NTA 8800 worden doorgerekend, moeten nu immers al voorbereid worden. Wij geven je 4 tips over de NTA 8800 waar je nu al rekening mee kunt houden in je voorbereiding voor projecten die in 2021 worden opgeleverd.

Tip 1: Geef bij de uitvraag van nieuwe projecten naar je ketenpartners aan welke norm je wilt gebruiken

Je bent waarschijnlijk nu al bezig met het voorbereiden met Nul op de Meter projecten, nieuwbouw of renovatie. Een belangrijk onderdeel daarvan is de energieprestatievergoeding (EPV) om een deel van de investeringen terug te krijgen. Deze vergoeding mag bovenop de kale huur bij een huurder in rekening gebracht worden. De netto warmtevraag is van belang bij het bepalen van de vergoeding. Ga je vanaf 1 januari 2021 voor het eerst een EPV vergoeding vragen, dan moet deze netto warmtevraag berekend worden volgens de NTA 8800. De grenswaarden vanaf 1 januari 2021 zijn anders dan de huidige grenswaarden. In onderstaande tabellen zijn de (voorgenomen) grenswaarden uit een conceptbesluit opgenomen die via een internetconsultatie door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties zijn gepubliceerd. Lever je het project op na 1 januari 2021, zorg dan dus dat je in de uitvraag naar de ketenpartners meeneemt dat de netto warmtevraag wordt berekend volgens de NTA 8800 en voldoet aan de gewijzigde grenswaarden.

4 tips NTA8800

De geattesteerde software van Vabi is inmiddels beschikbaar. Hierin kunnen je ketenpartners alvast spelen met de nieuwe methodiek. Hier kun je de software downloaden.

Tip 2: Zorg dat renovatie- en nieuwbouwprojecten worden opgenomen in de juiste software

Vanaf 1 januari 2021 moet ook voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor nieuwbouw of te renoveren gebouwen een energieprestatierapport worden opgesteld. Deze aanvraag wordt ook berekend volgens de NTA 8800. Deze berekeningen kunnen dus straks ook gemaakt worden in EPA en Vabi Assets Energie. Het voordeel hiervan is dat omgevingsvergunningen en energielabels voor nieuwbouwwoningen vanaf dan in hetzelfde overzicht meegenomen kan worden in Vabi Assets Energie. Gegevens vanuit de EPA software kunnen eenvoudig worden ingelezen in Vabi Assets Energie. Zorg dus in je uitvraag van nieuwbouwprojecten dat de ketenpartners hun woningen opnemen in Vabi EPA. Dit scheelt veel extra overtikwerk, en daarmee extra kosten.

Tip 3: Denk goed na hoe belangrijk datakwaliteit voor je is

Of je labels voor of na de invoering van NTA 8800 afmeldt, hangt af van een aantal factoren. Vind je datakwaliteit belangrijk, en wil je energiebeleid maken op actuele gegevens, dan is het verstandig om de informatie die nodig is voor NTA 8800 juist en volledig in te voeren. Wellicht is het bezoeken van woningen hiervoor nodig. Op het moment dat wij duidelijkheid hebben in wat de definitieve nieuwe invoervelden worden, dan communiceren we dit. We gaan volgende maand hiervoor een Excel ter beschikking stellen, waar alle extra invoervelden handig beschreven zijn. Lees hier meer over de extra opnamevelden. Als de adviseur opgeleid is kunnen deze invoervelden alvast opgenomen worden. Vanaf juli kan in EPA de NTA 8800 invoer opgeslagen worden, zodat deze in januari in Vabi Assets Energie geïmporteerd kunnen worden.

In dit artikel kun je lezen waar je rekening mee moet houden met de keuze voor het wel- of niet nu afmelden van energielabels.

Tip 4: Verzamel gegevens van huidige nieuwbouwprojecten

Nieuwbouwprojecten die op dit moment gebouwd worden en in 2021 opgeleverd worden zullen een energielabel conform NTA 8800 krijgen. Hoe meer gegevens bekend zijn, hoe beter de data is die in Vabi Assets Energie terecht komt en hoe nauwkeuriger het energielabel berekend wordt. Verzamel daarom nu alvast gegevens die dadelijk relevant zijn voor het NTA 8800 label, en na oplevering niet meer te achterhalen zijn! Denk hierbij aan het maken van foto’s van leidingen die in de vloer gestort worden of foto’s van het isolatiemateriaal voordat de gevel dicht gemetseld worden. De volgende foto’s zijn bijvoorbeeld nodig voor de thermische schil:

  • Overzichtsfoto
  • Merk en type isolatie
  • Dikte van de isolatie
  • Aansluiting isolatieplaten (aansluitingen ter plaatse van kozijn – vloer – dak – op elkaar)

Naast foto’s is het ook van belang om andere informatie beschikbaar te stellen aan de adviseur, zoals een verklaring dat de verwarming is ingeregeld. Lees in het opnameprotocol welke beschikbaar gesteld moet worden voor het energielabel en welke er is tijdens het bouw-/renovatieproces.

Bron: bijlage 5 checklist bewijslast bouw-/renovatieproces ISSO 82.1 methode 2020

Wil je op de hoogte blijven van de NTA 8800? Bekijk dan onze website of meld je aan voor de nieuwsflits. Je krijgt dan bericht bij releases van de software, maar ook bij updates over bijvoorbeeld de nieuwe invoervelden.

Gerelateerde artikelen

27 februari 2020
Welke extra gegevens moet je straks invoeren bij de NTA 8800?

Op 1 januari 2021 is het dan eindelijk zover. De nieuwe methodiek voor het bepalen van het energieverbruik van een gebouw, de NTA 8800,...

30 januari 2020
De eerste versie van EPA NTA 8800 staat klaar!

Hij is er! Vanaf nu kun je de eerste versie van de EPA NTA 8800 software downloaden. In deze eerste versie van de NTA...

10 juli 2020
Wat is het effect van de nieuwe labelklassen op jouw voorraad?

Onlangs zijn de nieuwe labelklassen die bij de NTA 8800 horen voor internetconsultatie gepubliceerd. Er is gekozen voor een variant waarbij zo min mogelijk...