Van EPG naar EPA NTA 8800, wat moet je weten?

NTA 8800 cursus

In 2021 wordt de energieprestatie van een gebouw via een nieuwe methodiek bepaald: de NTA 8800. Er komt één methodiek die van toepassing is op bestaande bouw, nieuwbouw, woningbouw en utiliteitsbouw. Nederland stapt hiermee af van de huidige Energieprestatie coëfficiënt (EPC) voor nieuwe gebouwen en de Energie-Index (EI) voor bestaande gebouwen. Hoewel het nog even duurt, is de voorbereiding hiervoor al in volle gang. Waar kan jij nu al rekening mee houden?

NTA 8800 cursus en certificering

Op 1 januari 2021 gaat de NTA 8800 in. Voor jou als adviseur en voor je bedrijf heeft dit gevolgen. Het stelsel van certificeren en vakbekwaamheid wordt namelijk anders. Op onze EPA NTA 8800 trainingspagina kun je in vier stappen zien hoe jij je kan voorbereiden voor de NTA 8800 cursus en certificering.

Nieuwbouwaanvragen vanaf 2021 in EPA en Assets Energie

De nieuwe methodiek betekent ook dat de EPG software niet meer in Elements verder zal worden ontwikkeld. Voor nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw en utiliteitsbouw kun je vanaf 1 januari 2021 terecht in de vernieuwde Vabi Assets Energie en EPA software.

Wat verandert er bij het aanvragen van een omgevingsvergunning?

Vanaf 1 januari 2021 moet ook voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor nieuwbouw of te renoveren gebouwen een energieprestatierapport worden opgesteld. Dit rapport mag alleen worden opgesteld door een bedrijf dat beschikt over een NL-EPBD-procescertificaat, afgegeven op basis van de BRL 9500. Dit kan alleen worden gedaan door een gediplomeerde opnemer (Detailopname W of U.)

Komt er een koppeling van EPG naar EPA?

Ja er komt een koppeling om de oppervlakken van de geometrie van Elements naar EPA te exporteren. Zodra we meer weten zullen we jullie via de mail op de hoogte houden.

Beta versie 0.8800.3

De officieel geattesteerde standalone software voor de NTA 8800 kun je downloaden! Vanaf  nu kun je software officieel gebruiken om berekeningen volgens de NTA 8800 uit te voeren. Je kunt zo wennen aan de nieuwe methodiek, die op 1 januari 2021 ingaat.

Met deze geattesteerde versie kun je:

  • Toetsen of een nieuwbouwproject voldoet aan de BENG eisen (de BENG eisen worden automatisch berekend).
  • Spelen met maatregelen om aan de eisen te voldoen.
  • Het NTA 8800 label voor een woning of gebouw automatisch laten berekenen.
  •  Oefenen voor het examen. Deze versie voldoet aan de eisen van het examen en zal hiervoor gebruikt worden.

Download de Software

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

 

 

Gerelateerde artikelen

19 september 2023
Binnenkort is de provisional ID niet meer verplicht

Vanaf de komende update (versie 10.1) is het niet langer verplicht om bij oplevering het provisional ID op te geven voor de registratie. Bij...

19 september 2023
Wat moet je weten over de VvE Energiebespaarlening?

Niet alle VvE’s hebben voldoende liquide middelen om (grootschalige) verduurzamingsmaatregelen te financieren. Maatregelen worden dan uitgesteld, terwijl ze hard nodig zijn. Met een VvE...

27 juni 2023
Wijziging gebruik detailaanduiding per 1 juli

Per 1 juli 2023 (vanaf Vabi EPA en Assets Energie versie 10.0) wordt het gebruik van de detailaanduiding voor woningbouw ingeperkt. Voor utiliteit kan...