Belangrijke informatie over de Vabi EPA en EPG licenties

Duurzaamheid staat prominent op de agenda van de politiek en de markt. Dat zien we terug in strengere wet- en regelgeving en toenemende duurzaamheidseisen vanuit banken en pensioenfondsen.

Vabi is actief in de markt. Wij zitten aan tafel bij de politiek, bij investeerders en beleggers, bij verhuurders en beheerders, van particulier tot aan grote pensioenfondsen. Wij zien een structurele verandering in het denken over en de vraag naar duurzaam vastgoed. En dat gaat harder dan jullie wellicht weten. Als duurzaamheidspartij worden we daar heel blij van!

NTA 8800

De nieuwe methodiek voor de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800 is gemaakt om een veel betrouwbaarder inzicht te bieden in de energieprestatie van een gebouw. Een betrouwbaarder inzicht betekent ook een betrouwbaarder advies over duurzaamheidsmaatregelen. En dat is noodzakelijk voor het creëren van vertrouwen, het geven van garanties door verhuurders en aannemers en het meten van de voortgang van de duurzaamheidsdoelen.

Om de duurzaamheidsdoelen van 2030 en 2050 te halen moeten er nog vele miljarden euro’s aan energiemaatregelen worden genomen. Dat begint met inzicht en vertrouwen. Inzicht en vertrouwen dat wij als softwarebedrijf en jullie als betrouwbare adviseur al jarenlang samen leveren.

De invoer van de NTA8800 is voor ons en jullie een hele klus. Niet alleen in trainingen, examens en software, maar ook om de markt uit te leggen wat dit voor hen betekent. Dat doen jullie niet alleen, daar zijn wij vanuit Vabi ook druk mee bezig.

Met de komst van de NTA 8800 is er nog maar één rekenmethodiek voor nieuwbouw, bestaande bouw, utiliteitsbouw en woningbouw. Achter de schermen zijn we ook druk bezig met het aanpassen van de software aan de NTA 8800. Hieronder lees je meer over de prijzen en de veranderingen voor de software van Vabi EPA als Vabi Elements EPG.

Prijzen

Met de invoering van de nieuwe methodiek hebben we de prijzen voor de licentie verhoogd. Vanaf 1 januari 2021 worden de prijzen van de software als volgt:

EPA-W

€450,-

Per bevoegde gebruiker

Per jaar

EPA-U

€500,-

Per bevoegde gebruiker

Per jaar

Met de licentie kun je altijd onbeperkt opnemen, zowel basisopname als detailopname, registeren en adviesrapporten genereren. Je betaalt dus niets extra’s per registratie! Uiteraard blijft onze gewaardeerde service & support inclusief in de licentie.

Nieuwsgierig naar Vabi EPA NTA 8800?

Probeer dan alvast de gecertificeerde versie van EPA NTA 8800. Hiermee kun je oefenen voor het examen, het NTA 8800 label voor een woning of gebouw berekenen, toetsen of een nieuwbouwproject voldoet aan de BENG-eisen en spelen met maatregelen om aan de eisen te voldoen. Je hebt hiervoor geen licentie nodig. Deze bètaversie kan kosteloos gebruikt worden tot 31 oktober 2020.

Download de Software

Eind oktober brengen we een verbeterde versie van de software uit. Deze software kun je vanaf dan kosteloos uitproberen en downloaden via onze website. Deze versie bevat een conversie van huidige EPA-W bestanden. De conversie van de geometrie van EPA-U bestanden staat later op de roadmap. Uiteindelijk verwachten we voor de kerst de definitieve NTA 8800 versie uit te brengen, waarmee je kunt registreren. Deze versie is dan alleen toegankelijk met je eigen licentiesleutel.

 

Informatie over Vabi EPA

Wijzingen in de software Vabi EPA

De software krijgt, naast de nieuwe rekenmethodiek, een nieuwe look- en feel. De versies EPA-U en EPA-W worden hiermee op elkaar afgestemd. De scheiding tussen een EPA-U en EPA-W licentie blijft. EPA-W gebruikers hebben immers andere behoeften dan EPA-U gebruikers. Je wilt niet extra betalen voor functionaliteiten die je wellicht niet gebruikt.  Heb je een licentie voor zowel EPA-U als EPA-W, dan hoef je nog maar 1 softwarepakket te installeren. Aan de hand van jouw licentie kan je dan een utiliteits- of een woongebouw invoeren.

Maatwerkadvies

De maatwerkadviesmethodiek (ISSO 75.2 en 82.2) is nog niet uitgewerkt. Deze zal dus niet direct beschikbaar zijn in de softwareversie van december a.s.  Tot het nieuwe maatwerkadvies beschikbaar is, kun je de huidige EPA versie naast de nieuwe versie gebruiken. We houden jullie op de hoogte van de voortgang.

Licentie Vabi EPA NTA 8800

Hierboven zie je de gewijzigde prijzen. Als Vabi EPA klant ontvang je vanaf 1 januari 2021, net als andere jaren, automatisch een factuur met de nieuwe bedragen. Je hoeft de software dus niet opnieuw aan te schaffen.

Licentie stoppen

Wellicht weet je nog niet of je verder gaat als EPA-adviseur of ben je nog bezig met de examens en certificering. Dat begrijpen we. Om jullie hierin tegemoet te komen zijn we coulant in het opzeggen van de licentie: We verlengen onze termijn voor het opzeggen van de software van 1 oktober 2020 naar 1 januari 2021. Dit geeft iedereen de gelegenheid om de nieuwe software uit te proberen en een keuze te maken om hier wel of niet mee verder te gaan.

Uiteraard hopen we dat je als trouwe klant met ons blijft samenwerken en dat we samen het Nederlandse vastgoed de komende jaren gaan verduurzamen!

Opzeggen kan door een mail te sturen naar finance@vabi.nl met de naam van de organisatie, klantnummer, om welke licentie het gaat en de reden van opzeggen.

 

Informatie over Vabi EPG

NTA 8800 komt niet in Elements EPG

Met de komst van de NTA 8800 stapt Nederland af van de EPC-methodiek en is er nog maar één rekenmethodiek voor nieuwbouw, bestaande bouw, utiliteitsbouw en woningbouw. Deze methodiek wordt ingebouwd in ons softwareproduct Vabi EPA. De methodiek komt niet meer terug in Vabi Elements EPG. Vanaf 1 januari 2021 kun je met Vabi Elements EPG dus geen bouwaanvragen meer checken aan de nieuwe BENG-eisen. Ook kun je het label bij oplevering niet meer registreren via Vabi Elements EPG.

De software blijft wel beschikbaar voor het bekijken van eerder ingevoerde projecten en je kunt de geometrie uit Elements importeren in EPA. Dat scheelt veel tijd in het handmatig invoeren van de gegevens!

Vabi EPA NTA 8800

Je kunt voortaan in Vabi EPA NTA 8800 je nieuwbouwontwerpen toetsen aan de nieuwe BENG-eisen, spelen met maatregelen om aan de eisen te voldoen, en het energielabel registreren.

Let op: De regels rondom toetsen, aanvragen en registreren van nieuwbouwontwerpen verandert vanaf 1 januari 2021. Hier kun je lezen wat er precies verandert.

Overstap naar Vabi EPA

Vanaf 1 januari wordt Vabi Elements EPG niet meer gefactureerd. Vanaf december kun je jouw licentie voor Vabi EPA-W of EPA-U aanschaffen in onze webshop.

Opleiding en certificering

Er verandert veel bij de invoering van de NTA 8800, ook op het gebied van certificering. Wil je weten welke opleiding en certificering je nodig hebt om vanaf 1 januari BENG berekeningen te maken? Lees hier alle informatie hierover.

 

Heb je nog vragen?

Kijk dan eens op onze service en support pagina voor de veelgestelde vragen, handleiding, tutorials en meer.

Meer informatie over Vabi EPA vind je hier
Meer informatie over de NTA 8800 vind je hier
Meer informatie over de bètaversie vind je hier

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze servicedesk via 015-2133174 of via epa@vabi.nl.

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
EPA-export vanuit Vabi Elements

De EPA-export vanuit Vabi Elements staat op het punt om een welverdiende uitbreiding te ontvangen. Momenteel is het mogelijk om een 3D getekende geometrie...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...