Sneak preview: 3 zaken die extra moeten worden opgenomen voor de NTA8800

nta8800 , energieprestaties

Delft, 28 januari 2019 – 1 januari 2020 gaat de nieuwe bepalingsmethode energieprestatie NTA8800 in. Met de bepalingsmethode kun je berekenen of nieuwe gebouwen vanaf 1 januari 2020 voldoen aan de BENG-indicatoren. Daarbij wordt afgestapt van de EPC en de Energie-index en wordt overgegaan op de energiebehoefte van een gebouw in kWh/m2 gebruiksoppervlakte, per jaar.

De bepalingsmethode is hier kosteloos te downloaden.

 

Wat betekent dit voor bestaande woningen? 

Ook bestaande bouw zal overgaan naar de BENG indicatoren. De BENG 2 indicator zal van toepassing worden op bestaande woningen. De NTA8800 is bedoeld om de energieprestatie van nieuwbouw uit te rekenen, maar wordt straks ook gebruikt om de energieprestatie van bestaande gebouwen te bepalen. Niet alles bij bestaande bouw is echter bekend of meetbaar. Daarvoor worden inklapniveaus geïntroduceerd. Is het bijvoorbeeld niet precies bekend welke isolatie is toegepast, of hoe dik die isolatie is, dan hoeft dat niet ingevuld te worden en wordt de forfaitaire waarde gebruikt.

Extra opname

De nieuwe rekenmethode moet beter aansluiten bij de gemiddelde werkelijkheid. Dit betekent een nieuwe berekening voor de woningen, gebaseerd op (deels) andere gegevens. Andere gebouwinformatie wordt straks dus belangrijker voor het bepalen van de energieprestatie. De precieze opnamevelden zijn nog niet bekend. Wel kunnen we alvast op hoofdlijnen aangeven wat er extra moet worden ingevuld om de berekening te maken:

  1. Type zonwering en in de uitgebreide methode de kleur.
  2. Type regeling voor warmte afgiftesystemen.
  3. Beschaduwing van ramen en zonne-energiesystemen.

Vabi helpt met de overstap

Wij zullen in de software zo veel mogelijk helpen met de overstap naar de nieuwe methodiek. We ontwikkelen bijvoorbeeld een conversietool die zorgt dat bestaande data eenvoudig wordt omgezet naar de invoer ten behoeve van de nieuwe methodiek. Hoe deze eruit komt te zien? Daar informeren we je later uitgebreid over!

Wij houden je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de NTA8800. Wil je direct het nieuws in je mailbox? Laat het ons dan weten!

 Hou me op de hoogte

 

Gerelateerde artikelen

30 april 2021
Standaardwaarden voor woningisolatie: het nieuwe sturingsmiddel

Op 18 maart jl. heeft Demissionair Minister Ollongren een nieuw sturingsmiddel voor verduurzaming van woningen geïntroduceerd: de Standaardwaarden. Dit is één van de afspraken...

29 april 2021
Snel je NTA 8800 labels digitaal opnemen met Movin U

Wil jij je NTA 8800 labels digitaal opnemen? Met de oplossing van onze partner Movin’U Neem je alle benodigde gegevens met een handige app digitaal op locatie...

07 april 2021
Een sneakpreview van de eerste onderwerpen tijdens de Corporatiedag

De Ortec Finance en Vabi Corporatiedag komt er weer aan. De Corporatiedag is al jaren één van de leukste en best bezochte event voor...