Sneak preview: 3 zaken die extra moeten worden opgenomen voor de NTA8800

nta8800 , energieprestaties

Delft, 28 januari 2019 – 1 januari 2020 gaat de nieuwe bepalingsmethode energieprestatie NTA8800 in. Met de bepalingsmethode kun je berekenen of nieuwe gebouwen vanaf 1 januari 2020 voldoen aan de BENG-indicatoren. Daarbij wordt afgestapt van de EPC en de Energie-index en wordt overgegaan op de energiebehoefte van een gebouw in kWh/m2 gebruiksoppervlakte, per jaar.

De bepalingsmethode is hier kosteloos te downloaden.

 

Wat betekent dit voor bestaande woningen? 

Ook bestaande bouw zal overgaan naar de BENG indicatoren. De BENG 2 indicator zal van toepassing worden op bestaande woningen. De NTA8800 is bedoeld om de energieprestatie van nieuwbouw uit te rekenen, maar wordt straks ook gebruikt om de energieprestatie van bestaande gebouwen te bepalen. Niet alles bij bestaande bouw is echter bekend of meetbaar. Daarvoor worden inklapniveaus geïntroduceerd. Is het bijvoorbeeld niet precies bekend welke isolatie is toegepast, of hoe dik die isolatie is, dan hoeft dat niet ingevuld te worden en wordt de forfaitaire waarde gebruikt.

Extra opname

De nieuwe rekenmethode moet beter aansluiten bij de gemiddelde werkelijkheid. Dit betekent een nieuwe berekening voor de woningen, gebaseerd op (deels) andere gegevens. Andere gebouwinformatie wordt straks dus belangrijker voor het bepalen van de energieprestatie. De precieze opnamevelden zijn nog niet bekend. Wel kunnen we alvast op hoofdlijnen aangeven wat er extra moet worden ingevuld om de berekening te maken:

  1. Type zonwering en in de uitgebreide methode de kleur.
  2. Type regeling voor warmte afgiftesystemen.
  3. Beschaduwing van ramen en zonne-energiesystemen.

Vabi helpt met de overstap

Wij zullen in de software zo veel mogelijk helpen met de overstap naar de nieuwe methodiek. We ontwikkelen bijvoorbeeld een conversietool die zorgt dat bestaande data eenvoudig wordt omgezet naar de invoer ten behoeve van de nieuwe methodiek. Hoe deze eruit komt te zien? Daar informeren we je later uitgebreid over!

Wij houden je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de NTA8800. Wil je direct het nieuws in je mailbox? Laat het ons dan weten!

 Hou me op de hoogte

 

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
De belangrijkste wijzigingen van de NTA 8800:2024

Net zoals de afgelopen twee jaar, zijn er ook dit jaar weer wijzigingen in de NTA 8800. Deze wijzigingen hebben als doel om de...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...