Veel gestelde vragen over het Nader Voorschrift

Delft, 18 december 2014 – De wijziging van de wet- en regelgeving van energielabeling roept veel vragen op bij corporaties. Wij zetten de meest gestelde vragen over het Nader Voorschrift voor u op een rijtje.

  • Algemeen
  • Software en installatie
  • Conversie
  • Afmelden en opnames
  • Definitief label

Algemeen

1. Wat verandert er per 1 januari 2015?
We krijgen in Nederland twee bepalingsmethoden voor de energieprestatie van bestaande woningen: een vereenvoudigd/definitief label en een uitgebreide methode: het Nader Voorschrift. Deze vervangen de huidige labelmethode.  Lees alles over het Nader Voorschrift op onze informatiepagina.

2. Als ik vragen heb over de methodiek van het Nader Voorschrift, waar kan ik die dan stellen?
Bent u gecertificeerd EPA-adviseur en heeft u een vraag over het definitieve energielabel of de methodiek van het Nader Voorschrift? Stel deze dan via Elabel.info.

Bent u géén gecertificeerd EPA-adviseur en heeft u een vraag over het definitieve energielabel of de methodiek van het Nader Voorschrift? Stel deze dan via RVO.nl.

3. Wat betekent het Nader Voorschrift voor mijn WWS punten?
Het verschil tussen de nieuwe en de oude maximale huur wordt bepaald aan de hand van verschillende tabellen. Is er een geldig energielabel van voor 2015, dan gebruikt u de huidige wws tabel op basis van het energielabel. Is er een EI van na 1 januari 2015, dan gebruikt  u de nieuwe wws tabel of basis van de EI. Is er een definitief label of geen label dan gebruikt u de wws tabel bouwjaar. Bekijk de tabellen in het artikel van de woonbond: Energielabel van letters naar cijfers.

Software en installatie

4. Wanneer is Vabi Assets Energie beschikbaar?
Het is zover! Vabi Assets Energie 5.00 is beschikbaar. Met deze door KIWA geattesteerde versie bent u klaar voor het Nader Voorschrift en kunt u ook in 2015 uw woningen blijven afmelden. U voldoet hiermee aan de nieuwe wet- en regelgeving.

De focus bij deze versie ligt geheel bij de nieuwe invoerparameters, de dataconversie en de rekenkern ten behoeve van het Nader Voorschrift.

5. Kan ik zelf beslissingen wanneer ik de installatie uitvoer en overga naar het Nader Voorschrift?
U kunt zelf in afstemming met uw adviseur bepalen wanneer u de nieuwe versie installeert. Houdt u er wel rekening mee dat u met een oude versie vanaf 1 januari 2015 niet meer kunt afmelden.

6. Waar moet ik op letten bij de installatie?
U heeft als hoofdgebruiker van de software een aantal belangrijke taken bij de installatie van Vabi Assets Energie 5.0 die afwijken van eerdere installaties. Wij hebben daarom een checklist voor u gemaakt, zodat u precies weet wat u moet doen en wie u bij de installatie moet betrekken. Lees de checklist goed door en reserveer nu alvast tijd voor deze belangrijk update.

7. Als ik ook gebruik maak van Vabi Assets Beleidssimulatie, waar moet ik dan op letten?
De release van Vabi Assets Energie 5.0 zal voorzien zijn van de methodiek van het Nader Voorschrift. Vabi Assets Beleidssimulatie zal later voorzien worden van deze methodiek. Dit betekent voor uw jaarmutatie, dat u tot april 2015 alleen EPA bestanden in Vabi Assets Beleidssimulatie kan importeren conform de huidige methodiek. Dit zijn bestanden die geëxporteerd zijn met Assets Energie 4.54 of eerder.

Indien u vòòr april uw EPA-bestanden in Beleidssimulatie gaat  bijwerken, wordt u geadviseerd een export van de EPA-bestanden uit Assets Energie te maken voor de update naar Assets Energie 5.0. Wanneer u lid bent van AEDES en deelneemt aan SHAERE, dan is deze export wellicht al conform de huidige methodiek gemaakt.

8. Heeft het Nader Voorschrift consequenties voor mijn koppeling met het primaire systeem?
Uw koppeling met het primaire systeem dient geüpdatet te worden. U primair software leverancier is op de hoogte gebracht van de wijzigingen. Heeft u vragen over de update van uw primaire softwaresysteem, neemt u dan contact op met uw leverancier.

9. Wordt de Vabi Assets Webmutatie aangepast aan het NV?
Vabi Assets Webmutatie zal geheel aangepast zijn naar het Nader Voorschrift. Hiermee kunt de extra en gewijzigde parameters, die het Nader Voorschrift met zich meebrengt, snel en efficiënt wijzigen tijdens mutatie.

10.  Wat voor effect heeft de nieuwe methodiek op de woonlastenmodule van Vabi?
Vabi gebruikt voor het bepalen van de woonlasten deels de maatwerkadvies methodiek. De maatwerkadvies methodiek zal niet wijzigen naar het Nader Voorschrift. Op de achtergrond zal het Nader Voorschrift terug geconverteerd worden naar de maatwerkadvies berekening. Op deze manier zal er een verbruik berekend worden dat het dichtst bij de werkelijke situatie komt.

Conversie

11. Wat gebeurt er met mijn bestaande energielabels/data?
U bestaande energielabel zal 10 jaar geldig blijven na de datum van afmelden. Op basis van het geldige energielabel zullen ook de WWS punten berekend worden. Uw bestaande data (woning invoer) zal door middel van een conversietool geconverteerd worden naar  het Nader Voorschrift.

12. Hoe wordt de data geconverteerd ten behoeve van het Nader Voorschrift?
Om u zoveel mogelijk te ontzorgen, hebben wij in samenspraak met onze energiepartners een conversie ontwikkeld om Vabi Assets Energie data geschikt te maken voor het Nader Voorschrift. Door deze conversie hoeft u op individueel woningniveau de invoer niet meer aan te passen voor eerder opgenomen data. Een deel van de conversie zal automatisch plaatsvinden en een deel zal sem- automatisch plaats vinden. Het is van groot belang dat de energieverantwoordelijke (hoofdadviseur) deze werkzaamheden uitvoert, aangezien er fundamentele beslissingen genomen dienen te worden voor aanvullende data invoer. Indien er gekozen is om de conversies niet volledig uit te voeren, zal er geen of een onjuiste EI getoond kunnen worden.

13. Moet er een consultant van Vabi langskomen voor de conversie?
Voor de conversie van uw data hoeft er geen Vabi consultant bij u langs te komen. Vabi heeft de conversie zo ontwikkeld, dat u zoveel mogelijk ontzorgt wordt. U dient de betreffende conversie wel uit te voeren samen met uw epa adviseur.

14. Kan ik oude en nieuwe EI’s vergelijken?
U kunt oude en nieuwe EI’s niet met elkaar vergelijken omdat deze zijn opgesteld met verschillende methodieken.

Afmelden en opnemen

15. Kan ik woningen afmelden met ‘oude’ versies van Vabi Assets Energie?
Nee, vanaf 1 januari kunt u uw woningen alleen nog afmelden met de laatste versie van Vabi Assets Energie (versie 5.0). Door de invoering van het Nader Voorschrift is het dus noodzakelijk dat u uw software update. Hierdoor kunt u ook na 1 januari 2015 uw woningen blijven afmelden.

16. Dienen wij als corporatie straks alle woningen opnieuw te bezoeken en op te nemen?
U hoeft uw woningen niet opnieuw te bezoeken. Pas wanneer u de woning opnieuw gaat afmelden dient u de woning te bezoeken en de aanvullende data voor het Nader Voorschrift op te nemen.

17. Volstaat mijn oude opnameprotocol nog?
Het Nader Voorschrift vraagt extra invoervelden ten opzichte van de huidige methodiek. Er zullen dus additionele gegevens moeten worden ingevoerd om de nieuwe EI te berekenen. Bekijk het opnameprotocol op de website van ISSO voor de wijzigingen.

18. Kan ik een EI berekenen met EMG?
Met de nieuwe versie van Vabi Assets Energie en EPA-W, kunt u ook een EI berekenen o.b.v. van de EMG. De energie-index zal in hetzelfde veld getoond worden als de huidige EI van een woning. Let op dat u de woning niet mag afmelden met een EI op basis van de EMG.

Definitief label

19. Krijgen mijn woningen nog een energielabel?
Wanneer u bij RVO.nl een woning afmeld conform het Nader Voorschrift, zal RVO.nl ook een definitief label berekenen. Het definitieve label kunt u gebruiken ter communicatie naar uw huurder. RVO.nl zal het definitieve label beschikbaar stellen.

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
De belangrijkste wijzigingen van de NTA 8800:2024

Net zoals de afgelopen twee jaar, zijn er ook dit jaar weer wijzigingen in de NTA 8800. Deze wijzigingen hebben als doel om de...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...