Nieuw in Vabi Elements

Vanaf nu is Vabi Elements 3.8 beschikbaar

De flexibele rapportage is nu ook beschikbaar in Vabi Elements Gebouwsimulatie. Daarnaast kun je in deze versie alle varianten en modules in één keer doorrekenen en er zijn een aantal aanpassingen gedaan voor de warmteverlies berekening.

Bekijk op deze pagina wat er allemaal nieuw is.

Webinar: Updatetraining Elements 3.8
Op 6 september van 10.00 tot 11.00 uur laten we je zien hoe je de nieuwe features in Vabi Elements kan gebruiken.

Aanmelden voor de gratis updatetraining

Flexibele rapportage gebouwsimulatie

Vabi Elements Gebouwsimulatie kent vanaf deze versies net zoals Vabi Elements Warmteverlies een flexibele rapportage. Naast dat je voor elk uitvoer hoofdstuk de volgorde kan veranderen en kan aangeven of dit wel of niet in de uitvoer moet worden opgenomen, kan je ook per ruimte aangeven of deze wel of niet in de uitvoer moet worden meegenomen.

Release vabi Elements 3.8 Grafieken maken vanaf nu ook onderdeel uit van de uitvoer. De instellingen voor de grafieken geef je op bij de rapportinstellingen.

flexibele rapportage

Vanwege de performance moeten de instellingen wel voor de berekening ingesteld worden. Na een wijziging in de instellingen moet de berekening opnieuw gestart worden.

gebouwsimulatie flexibele rapportage

Als er nog gebruik gemaakt moet worden van de oude rapportage kan dat ook nog steeds door bij projectinstellingen het vinkje flexibele rapportage uit te zetten.

Release notes
Lees de release notes met alle ontwikkelingen van Vabi Elements 3.8

Bekijk de release notes

Doorrekenen van alle varianten en alle modules in één keer.

Vanaf versie 3.8.0 kunnen alle varianten en modules in 1 keer worden doorgerekend. Dit gebeurt parallel zodat er ook tijdwinst is als alles opnieuw doorgerekend moet worden.

Bekijk de quickstart

Ga direct aan de slag met behulp van de quickstart! Je ziet in één oogopslag waar je de nieuwe functionaliteiten kunt vinden, hoe je ze bedient en hoe jouw werk sneller en leuker wordt.

Download de quickstart

Aanpassingen warmteverliesberekening

  • Infiltratie volgens ISSO 53 volgens tabel 4.5 is aangepast naar geveloppervlakte zonder daken (plat en hellend) en vloeren (boven buitenlucht). Dit geldt ook voor tabel 3.5 ISSO 57 voor utiliteitsgebouwen.
  • Wanneer in Elements voor de eenheid geveloppervlakte (dm3/s.m2 of m3/s.m2) is gekozen voor eigen infiltratie/ventilatie wordt ook met deze oppervlakte gerekend.
  • Ventilatie voor gemeenschappelijke verkeersruimtes is aangepast op bouwbesluit en ISSO 51 van 0.0007 m3/2 naar 0.0005m3/s.
  • Voor de ruimte wordt een reductiefactor z toegepast op de infiltratie als deze via de geveloppervlakte wordt bepaald (geen wijziging hierin). Vanaf nu wordt op dit infiltratieverlies ook de fractie z van het gebouw in rekening gebracht (dit is gewijzigd).
  • Bij systeem E (Decentrale WTW) kan er nu ook gerekend worden met vorstbeveiliging: voorverwarming buitenlucht.

Bovenstaande wijzigingen kunnen ertoe leiden dat de uitkomsten veranderen doordat er minder infiltratie in rekening gebracht wordt.

Maak jij al gebruik van de Vabi Support?

Op de support website van Vabi kun je 24 uur per dag terecht voor alle informatie over Vabi Elements. Je kunt hier de releasenotes, handleiding, nieuwe versies, tutorials, downloads, FAQ’s en meer bekijken. Alle informatie die je nodig hebt kun je snel en overzichtelijk terugvinden.

Bekijk de Vabi Support

Vabi Klantendag

29 september 2022 organiseren we een speciale klantendag voor al onze klanten!

Meer informatie over de klantendag