Update: de laatste stand van zaken rondom de NTA 8800 versie van Vabi Assets Energie

Nog even en dan gaat de nieuwe rekenmethodiek voor energielabels, de NTA 8800 in. Vabi is achter de schermen al lange tijd bezig om de software voor deze datum op orde te brengen.

Eind augustus hebben we jullie geïnformeerd over de planning rondom de NTA 8800 versie van Vabi Assets Energie. Nu, eind oktober, kunnen we een update geven van de stand van zaken rondom de oplevering. Lees hieronder wat je kunt verwachten.

Eerste conversies kunnen worden gedaan met de EPA (standalone) versie

Op 30 oktober a.s. brengen we een verbeterde versie uit van de EPA NTA 8800 versie. Naast diverse functionele verbeteringen in de user interface en de rekenkern, is het vanaf deze versie mogelijk om data vanuit het Nader Voorschrift te converteren naar de NTA 8800.

De waarden worden dan omgezet naar invoer op basis van de NTA 8800. Voor aangenomen data worden notities opgeslagen, zodat je achteraf weet waar je extra aandacht aan moet besteden. Je kunt dit dus per woning bekijken; het converteren van de gehele voorraad kan alleen met behulp van Vabi Assets Energie worden gedaan.

De nieuwste versie van Vabi EPA NTA 8800 kun je vanaf 30 oktober gratis downloaden. Je kunt deze versie zonder een licentie te hoeven invoeren, gebruiken tot het eind van het jaar.

Bètaversie Vabi Assets Energie

In december verwachten we de bètaversie van Vabi Assets Energie. Deze versie rekent volgens de NTA 8800 methodiek. Je kunt nog niet registreren (afmelden) met deze versie. Wel kun je deze versie alvast installeren in de testomgeving. Daarnaast kun je in deze eerste NTA 8800 release je woningen converteren naar de NTA 8800. Vanaf dat moment kun je bekijken welke impact de conversie heeft op jouw voorraad. In dit artikel lees je hoe je je kunt voorbereiden op de conversie.

Het is niet verplicht om de bètaversie van Vabi Assets Energie te installeren. Je kunt immers tot 31 december 2020 alleen met de huidige methodiek energielabels registreren. We adviseren je om de bètaversie naast de huidige Vabi Assets Energie versie te installeren. Wil je voor 1 januari al met de conversie beginnen, dan kun je dat met de bètaversie van Vabi Assets Energie doen. Later kun je beide databases samenvoegen door middel van het importeren van EPA-bestanden.

De koppelingen met de diverse primair softwareleveranciers zullen vanaf half november beschikbaar zijn.  Dan kun je testen of de koppeling met je primaire systeem ook doet wat ze moet doen. Uiteraard hangt dat ook af wanneer de Primair Software Leveranciers hun aangepaste versies opleveren.

Definitieve versie Vabi Assets Energie

Uiteindelijk verwachten we op 4 januari de definitieve NTA 8800 versie uit te brengen, waarmee je kunt registreren. De impact van de NTA8800 is zo groot (zowel invoergegevens als uitvoergegevens zijn anders) dat het grootste gedeelde van de applicatie opnieuw gebouwd moet worden. Functionaliteiten worden hiervoor stuk voor stuk gebouwd. Niet alle functionaliteiten zullen daarom al in de december versie beschikbaar zijn.

Voorbereiding NTA 8800

Hoewel de software nog niet beschikbaar is, kun je al veel doen ter voorbereiding op de NTA 8800. Lees in dit artikel hoe je je nu al kunt voorbereiden op de nieuwe methodiek.

Uiteraard helpen wij en jouw energiepartner met de overstap naar de NTA 8800. Dat doen we door middel van trainingen, Webinars en (online) informatiebijeenkomsten. Wanneer deze plaatsvinden, laten we zo snel mogelijk weten.

Wil je alles over de NTA 8800 in een overzicht terugzien? Bekijk dan de Infographic:

Download de Infographic

Wil je meer weten over de NTA 8800 en Vabi Assets Energie? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

02 juni 2020
Conversie NTA 8800: in 4 stappen van EI naar EP

Nog even en dan berekenen we de energieprestatie van een gebouw met behulp van de NTA 8800. We gaan dan van over van EI...

27 augustus 2020
Dit verandert er voor nieuwbouw met de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2021 is het zover: dan worden alle energieprestaties van een gebouw berekend volgens de NTA 8800. Een hele verandering, ook voor...

23 september 2020
Afmelden energielabel, dit gaat er veranderen

Met de invoering van de NTA 8800 op 1 januari a.s. gaat niet alleen de berekeningsmethodiek veranderen, maar ook veel procesmatige zaken verlopen anders....