Conversie NTA 8800: in 4 stappen van EI naar EP

Over een half jaar berekenen we de energieprestatie van een gebouw met behulp van de NTA 8800. We gaan dan van over van EI (Energie-index [-]) naar een EP-2 (Energieprestatie indicator 2: primair fossiel energieverbruik [kWh/m2]). De NTA 8800 vraagt om veel meer gegevens en andere parameters dan het huidige Nader Voorschrift. Wil je straks een goed inzicht hebben in de energieprestaties van je voorraad, is het dus belangrijk om de huidige data van je voorraad om te zetten naar de data waar de NTA 8800 mee rekent. Wij vertellen in vier stappen hoe de conversie naar de NTA 8800 werkt.

Voorbeeld van huidige en nieuwe invoergegevens

Stap 1. Kijk goed naar je huidige datakwaliteit.

Om de huidige data goed over te zetten naar de NTA 8800, is het van belang om nu al goed te kijken naar je huidige datakwaliteit. Kijk hierbij naar de volgende punten:

  • Zijn er labels verlopen?
  • Zijn er mutaties niet goed bijgehouden?
  • Is de conversie naar het Nader Voorschrift niet afgemaakt?

Bij deze punten kan het voorkomen dat er geen goede conversie kan plaatsvinden, of dat er geen juiste data uit komen. Zorg dus dat je gegevens zoveel mogelijk up-to-date zijn, voordat je de NTA 8800 versie van Vabi Assets Energie laat installeren. Over het algemeen geldt: staat de EI in Vabi Assets Energie in het rood, kun je niet uitgaan van een goede conversie naar de NTA 8800. Kijk nu dus al welke woningen een rode EI hebben en bepaal welke gegevens hiervoor ontbreken.

Stap 2 Installeer de NTA 8800 versie van Vabi Assets Energie

Met de NTA 8800 versie van Vabi Assets Energie leveren we een automatische conversietool. Deze tool zorgt ervoor dat de bestaande data zoveel mogelijk opnieuw gebruikt wordt voor de NTA 8800.

De NTA 8800 bevat veel extra installatietechnische datavelden. De tool doet hiervoor een realistische aanname, zodat deze velden zoveel mogelijk automatisch gevuld kunnen worden. Met behulp van een notitie per veld laten we zien welke velden aangenomen velden zijn.

Wij verwachten de testversie van Vabi Assets Energie in het najaar van 2020 op te leveren. Je kunt er dan voor kiezen om de conversie uit te voeren in de testomgeving. Voer je de conversie direct uit, zorg dan dat er geen afmeldingen meer volgens de huidige methodiek plaatsvinden. Je kunt dan de conversie uitvoeren en vanaf 1 januari starten met nieuwe registraties (afmeldingen).

Stap 3 Controleer de gegevens en vul deze aan waar nodig

Met behulp van het toekomstige dashboard in Vabi Assets Energie kun je straks welk percentage van je data al gecontroleerd is, welk percentage al is afgemeld en waar nog notities openstaan. Zo kun je actief aan de slag met het verbeteren van je datakwaliteit. Met behulp van Excel Import/ en export tools kun je de aangenomen data controleren of verbeteren. Hiermee worden je voorraadgegevens nog nauwkeuriger en kun je dus je energieplannen doorrekenen op basis van betrouwbare gegevens.

Tip: roep hierbij de hulp in van je energieadviseurs. Zij zijn bevoegd om de velden aan te passen en kennen je voorraad als geen ander.

Stap 4. Start met opnemen en registreren (afmelden) volgens de NTA 8800

Als je klaar bent met de conversie van de data naar de NTA 8800, kun je starten met het registreren (afmelden) van nieuwe labels. Door de nieuwe labels in te voeren op basis van de NTA 8800 methodiek, wordt de betrouwbaarheid van je data steeds groter. Zorg hierbij ook dat je de mutaties goed blijft bijhouden. De nauwkeurigheid van je data zal zo stap voor stap steeds groter worden.

We hebben een handige infographic voor je gemaakt. Hierin heb je alle informatie over de NTA 8800 eenvoudig in een overzicht staan. Ook de route naar de NTA 8800 is eenvoudig voor je op een rij gezet (pagina 2).

Download de Infographic

Wij blijven je op de hoogte houden van de ontwikkelingen van de NTA 8800 en onze software. Bekijk hiervoor onze informatiepagina. Ben je nu al nieuwsgierig geworden en wil je weten welke invoer er nodig is voor de NTA 8800 en wat de EP-2 wordt van je woningen? Download dan de betaversie van EPA NTA 8800. Hiermee krijg je een goed beeld van de nieuwe methodiek.

Download de Software

Heb je nog vragen over de conversie of over de NTA 8800? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 

 

Gerelateerde artikelen

10 juli 2020
Wat is het effect van de nieuwe labelklassen op jouw voorraad?

Onlangs zijn de nieuwe labelklassen die bij de NTA 8800 horen voor internetconsultatie gepubliceerd. Er is gekozen voor een variant waarbij zo min mogelijk...

01 juli 2020
De geattesteerde software voor de NTA 8800 is beschikbaar

De officieel geattesteerde standalone software voor de NTA 8800 kun je downloaden! Vanaf  nu kun je software officieel gebruiken om berekeningen volgens de NTA...

29 juni 2020
Nieuw voorstel voor labelklassenindeling

In maart jl. heeft een nieuwe inijkingsstudie voor de energielabels plaatsgevonden. Het doel van de inijkingsstudie is te kijken hoe de nieuwe energielabels volgens...