Conversie NTA 8800: in 4 stappen van EI naar EP

Afbeelding van een bloem bij de pagina over berekenen we de energieprestatie van een gebouw met behulp van de NTA 8800

Nog even en dan berekenen we de energieprestatie van een gebouw met behulp van de NTA 8800. We gaan dan van over van EI (Energie-index [-]) naar een EP-2 (Energieprestatie indicator 2: primair fossiel energieverbruik [kWh/m2]). De NTA 8800 vraagt om veel meer gegevens en andere parameters dan het huidige Nader Voorschrift. Wil je straks een goed inzicht hebben in de energieprestaties van je voorraad, is het dus belangrijk om de huidige data van je voorraad om te zetten naar de data waar de NTA 8800 mee rekent. Wij vertellen in vier stappen hoe de conversie naar de NTA 8800 werkt.

Voorbeeld van huidige en nieuwe invoergegevens

Stap 1. Kijk goed naar je huidige datakwaliteit.

Je kunt nu alvast kijken naar je huidige datakwaliteit. Kijk hierbij naar de volgende punten:

  • Zijn er labels verlopen?
  • Zijn er mutaties niet goed bijgehouden?
  • Is de conversie naar het Nader Voorschrift niet afgemaakt?

Bij deze punten kan het voorkomen dat er geen goede conversie kan plaatsvinden, of dat er geen juiste data uit komen. Heb je nu je data zoveel mogelijk up-to-date, scheelt dat bewerken achteraf.  Over het algemeen geldt: staat de EI in Vabi Assets Energie in het rood, dan kan het zijn dat je de data na de conversie nog moet aanpassen. De data gaan mee met de conversie, dus ook achteraf kun je hier nog aandacht aan besteden. Ga je nog niet direct nieuwe energielabels laten registreren, dan kun je voordat je de nieuwe software installeert nog kijken welke woningen een rode EI hebben en bepalen welke gegevens hiervoor ontbreken.

Stap 2 Installeer de NTA 8800 versie van Vabi Assets Energie

Met de NTA 8800 versie van Vabi Assets Energie leveren we een automatische conversietool. Deze tool zorgt ervoor dat de bestaande data zoveel mogelijk opnieuw gebruikt wordt voor de NTA 8800. Dit gaat helemaal automatisch bij het installeren van de software. Je hoeft vooraf niets in te stellen of rechten aan anderen te geven.

De NTA 8800 bevat veel extra installatietechnische datavelden. De tool doet hiervoor een realistische aanname, zodat deze velden zoveel mogelijk automatisch gevuld kunnen worden. Met behulp van een notitie per veld laten we zien welke velden aangenomen velden zijn. Je kunt deze de komende maanden op je gemak (laten) bekijken en aanvullen waar nodig.

De testversie van Assets Energie is beschikbaar.  Je kunt er dan voor kiezen om een testconversie uit te voeren in de testomgeving. Vanaf 4 januari kun je de software met de definitieve versie installeren.

Stap 3 Controleer de gegevens en vul deze aan waar nodig

Met behulp van het toekomstige dashboard in Vabi Assets Energie kun je straks zien welk percentage van je data al gecontroleerd is, welk percentage al is afgemeld en waar nog notities openstaan. Zo kun je actief aan de slag met het verbeteren van je datakwaliteit. Met behulp van Excel Import/ en export tools kun je de aangenomen data controleren of verbeteren. Hiermee worden je voorraadgegevens nog nauwkeuriger en kun je dus je energieplannen doorrekenen op basis van betrouwbare gegevens.

Tip: roep hierbij de hulp in van je energieadviseurs. Zij zijn bevoegd om de velden aan te passen en kennen je voorraad als geen ander.

Stap 4. Start met opnemen en registreren (afmelden) volgens de NTA 8800

Als je klaar bent met de conversie van de data naar de NTA 8800, kun je starten met het registreren (afmelden) van nieuwe labels. Door de nieuwe labels in te voeren op basis van de NTA 8800 methodiek, wordt de betrouwbaarheid van je data steeds groter. Zorg hierbij ook dat je de mutaties goed blijft bijhouden. De nauwkeurigheid van je data zal zo stap voor stap steeds groter worden.

We hebben een handige infographic voor je gemaakt. Hierin heb je alle informatie over de NTA 8800 eenvoudig in een overzicht staan. Ook de route naar de NTA 8800 is eenvoudig voor je op een rij gezet (pagina 2).

Download de Infographic

Wij blijven je op de hoogte houden van de ontwikkelingen van de NTA 8800 en onze software? Bekijk hiervoor onze informatiepagina. Ben je nu al nieuwsgierig geworden en wil je weten welke invoer er nodig is voor de NTA 8800 en wat de EP-2 wordt van je woningen? Download dan de betaversie van Vabi Assets Energie. Hiermee krijg je een goed beeld van de nieuwe methodiek.

Heb je nog vragen over de conversie of over de NTA 8800? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 

 

Gerelateerde artikelen

01 augustus 2022
Eerste versie software maatwerkadvies in september

Momenteel wordt er hard gewerkt vanuit de overheid, onder vlag van ISSO en RVO, aan de diverse aspecten van een volledig maatwerk advies. Vanuit...

15 juli 2022
Sneakpreview 9.1: Representatieve woningen registreren

Als er veel woningen zijn die op elkaar lijken, is het mogelijk om deze – onder voorwaarden – als representatief te beschouwen. Dit heeft...

14 juli 2022
Wijzigingen in de norm en het opnameprotocol

Na een lange periode waarin je met de bèta versie kon wennen aan de nieuwe norm, is deze per 1 juni dan ook echt...