Eerste versie Energieplannen binnenkort beschikbaar in Vabi Assets Energie

Afbeelding ter decoratie van een woning

Sinds 1 januari is de nieuwe wetgeving voor de energieprestatie van een gebouw, de NTA 8800 van kracht. Deze verandering heeft veel impact gehad op onze software. De wijziging is zo ingrijpend dat deze impact heeft op elke functionaliteit in de software. Om die reden hebben we keihard gewerkt om elke maand een flinke update uit te brengen. Dat zullen we blijven doen totdat de applicatie kan wat hij kon voor de invoer van de NTA 8800 en beter. Sommige functionaliteiten werken al beter: denk aan de nieuwe look & feel, de filters en kolommen, objectcontroles en het downloaden van energielabels bij registeren.

De Standaard

Eén van de grootste functionaliteiten die we aanpassen is Energieplannen, zodat je ook in de nieuwe applicatie de verduurzamingsplannen op basis van de NTA 8800 kunt maken. Wij gebruiken hierbij de Standaard, die sinds begin dit jaar bekend is gemaakt en wordt gebruikt in de Routekaart 2.0. van Aedes, als startpunt. Lees meer over de Standaard.

De eerste stappen om te rekenen met de Standaard zijn intussen gezet. De Standaard wordt in Vabi Assets Energie getoond als resultaat en is ook ingebouwd als filter. De eerste stap om energieplannen op basis van de Standaard te maken is dus filteren welke woningen wel of niet aan de Standaard voldoen.

De Standaard in energieplannen

De tweede stap om te wennen aan de Standaard is het opnemen van de maatregelen rondom isolatie in energieplannen. Hiermee kun je straks plannen maken op welke manier een woning, een complex of je hele voorraad straks voldoet aan de Standaard. Deze functionaliteit wordt nu ingebouwd en wordt gereleased zodra deze afgerond en stabiel is.

Na de uitrol van isolatiemaatregelen bouwen we de functionaliteiten in de module Energiebeleid stukje voor stukje verder uit in de maandelijkse updates, net zoals we dat ook met eerdere functionaliteiten deden (denk aan de renovatietool, filters en kolommen).

Data op orde

Om betrouwbare energieplannen te maken, is het belangrijk om met up-to-date data te werken.  Zorg dus dat de geconverteerde data vanuit het Nader Voorschrift naar de NTA 8800 goed op orde is voordat je begint met het plannen maken. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in dit artikel.

Updates

In 2022 gaan  streven we ernaar om elke 2 maanden een versie met nieuwe functionaliteiten te releasen.  Je bent niet verplicht om deze elke maand te installeren. Alleen de releases met wijzigingen die invloed hebben op de rekenkern moet je installeren om woningen te kunnen registreren. In 2022 is dit in ieder geval versie 9.0 (release mei/ juni). Uiteraard laten we weten welke update verplicht is om te installeren en welke niet. Zodra we alle functionaliteiten hebben aangepast, gaan we weer over tot de normale releasefrequentie van de software (2 keer per jaar).

Heb je nog vragen over de Standaard of de module Energiebeleid in Vabi Assets Energie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

25 maart 2021
Aan de slag met de Aedes Routekaart 2.0

OP 13 april lanceerde Aedes de nieuwe Routekaart om de doelen van het Klimaatakkoord te vertalen naar beleid voor verduurzaming richting 2050. Hiermee kun...

02 augustus 2021
Standaard en streefwaarden en het energielabel

Sinds 1 augustus staat op alle nieuwe energielabels vermeld of de isolatie van de woning voldoet aan de Standaard voor isolatie. Hiermee kan een...

30 april 2021
Standaardwaarden voor woningisolatie: het nieuwe sturingsmiddel

Op 18 maart jl. heeft Demissionair Minister Ollongren een nieuw sturingsmiddel voor verduurzaming van woningen geïntroduceerd: de Standaardwaarden. Dit is één van de afspraken...