Geconverteerde data verbeteren. Zo doe je dat!

Met de conversie van het Nader Voorschrift naar de NTA 8800 versie van Vabi Assets Energie zijn aannames gedaan voor nieuwe en gewijzigde datavelden. Hiermee zorgen we dat je niet met lege resultaten begint, maar dat ook na de dataconversie het Pre-label zichtbaar is. De aannames zijn realistisch (niet optimistisch of conservatief), na een nieuwe opname kan het energielabel dus zowel beter als slechter uitpakken. De aangenomen velden zijn bijgehouden met een notitie en zijn rood in Vabi Assets Energie.

In dit artikel lees je welke datavelden de meeste invloed hebben op de EP2.

Je kunt deze aannames houden zoals ze zijn. Maar hoe beter de data, hoe voorspelbaarder het energielabel is. Ook tonen de rapportages – na dataverbetering – een beter beeld van de werkelijkheid. Maar hoe verbeter je de data? Wij geven je twee manieren en geven je praktische tips waar je op moet letten.

Manier 1: Kopieertool

In de NTA 8800 versie zijn in totaal 100 mogelijk aangenomen datavelden, afhankelijk van de situatie. De meest zuivere (en ook meest arbeidsintensieve) manier om de data te verbeteren is daarom om eerst alle unieke woningen (in een complex) aan te passen, de notities te verwijderen en deze vervolgens met de kopieertool door te kopiëren naar soortgelijke woningen.

De kopieertool houdt ook rekening met het kopiëren (of verwijderen) van de notities, met uitzondering van de geometrie. Zijn er geen notities meer, dan is de EP2 emg forf. [kWh/m2] in het objecten overzicht scherm niet langer rood.  Ben je vergeten de notities bij te houden? Geen ramp. Met de mutatietool <Wis NV conversienotities> kun je voor meerdere woningen alle notities verwijderen.

We zetten de stappen op een rijtje:

  1. Pas rode data per unieke woning per complex aan.
  2. Verwijder de notities van de aangepaste datavelden. De velden zijn dan niet langer rood.
  3. Kopieer de data van de unieke woningen naar soortgelijke woningen in het complex. Dit doe je op het niveau van verwarming, ventilatie, voorgevel, enz.
  4. Ook de soortgelijke woningen hebben nu de aangepaste data, en de datavelden zijn niet langer rood.

Manier 2: Renovatietool

Vanaf versie 8.5 is de renovatietool beschikbaar.

Voor de renovatietool geef je aan voor welke woningen de wijziging relevant is, en welke waarde een veld moet worden. Tip: door slim gebruik te maken van filters kan je in één keer zo veel mogelijk woningen bewerken.

Bijvoorbeeld: als de gebouwhoogte van meerdere complexen identiek is kan je door de te filteren op de relevante complexen in één keer de gebouwhoogte goed zetten.

Welke velden zijn relevant om aan te passen?

Met de renovatietool kun je voor meerdere woningen de datavelden aanpassen. Handig: want de kopieertool werkt niet voor deze velden gezien elke woning zijn eigen adres heeft.

Data op orde

Wil je aan de slag met de eerste velden? Bekijk dan dit document.

Binnenkort stellen we een uitgebreid document beschikbaar, waarin we inhoudelijke en procesmatige handvatten geven voor het verbeteren van de data na de automatische dataconversie van het Nader Voorschrift (NV) naar de NTA8800. Houd onze nieuwsbrieven dus in de gaten!

Heb je vragen of opmerkingen over het verbeteren van de data? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

 

Gerelateerde artikelen

02 juni 2020
Conversie NTA 8800: in 4 stappen van EI naar EP

Nog even en dan berekenen we de energieprestatie van een gebouw met behulp van de NTA 8800. We gaan dan van over van EI...

22 juni 2021
Conversie: deze datavelden hebben de meeste invloed op de EP2

In Vabi EPA en Vabi Assets Energie is het mogelijk om bestaande woningen te converteren van de Nader Voorschrift data naar de NTA 8800...

07 september 2021
De .CSV-tool is terug in Vabi Assets Energie!

Velen zijn vast nog bekend met de functionaliteit importeer en exporteer CSV bestand (de CSV-tool) in de Nader Voorschrift versie van Vabi Assets Energie....