De nieuwe NTA 8800 versie van Vabi Assets Energie – dit kun je verwachten

NTA 8800 cursus

Het duurt niet lang meer tot op 1 januari 2021 de nieuwe rekenmethodiek voor energielabels, de NTA 8800 ingaat. Vabi is achter de schermen al lange tijd bezig om de software voor deze datum op orde te brengen. Als woningcorporatiemedewerker heb je vast behoefte om een planning te maken en te weten wat er de komende maanden op je af gaat komen. Wij zetten dit op een rij.

 

Alvast wennen met de EPA (standalone) versie

Sinds 1 juli kun je de EPA NTA 8800 versie gratis downloaden. Hiermee kun je alvast wennen aan de NTA 8800. De software is geattesteerd door KIWA, wat betekent dat de uitkomsten van de software met goed resultaat beoordeeld zijn en vergeleken zijn met die van andere softwarepartijen.

Zijn jullie bezig met het voorbereiden van nieuwbouwplannen? Zorg dan dat de ontwerpen worden getoetst aan de BENG eisen met deze software. Vanaf 1 januari, als je de omgevingsvergunning gaat aanvragen, moeten zij namelijk aan deze eisen voldoen. Meer hierover lees je in dit artikel.

Op 1 januari heropent de RVV verduurzaming subsidie. Bij minimaal drie labelstappen krijg je dan korting op de verhuurderheffing. Deze labelstappen gaan hoogstwaarschijnlijk berekend worden met de NTA 8800. Wil je nu al aan de slag met de komende RVV subsidie, dan is het dus verstandig om deze alvast door te rekenen met deze NTA 8800 versie.

Download de Software

Update Vabi Assets Energie

Binnenkort brengen we een update van Vabi Assets Energie uit. In deze versie voegen we een filter toe op rode EI’s. EI’s worden rood weergegeven als de onderliggende data niet volledig zijn. Deze woningen kun je waarschijnlijk niet goed converteren naar de NTA 8800 resultaten. Voor de voorbereiding op de conversie is het belangrijk om deze alvast in een overzicht te zetten. Je kunt nu nog actie ondernemen om de data aan te vullen of te verbeteren, zodat de woningen wèl goed geconverteerd worden.

Bèta versie Vabi Assets Energie

Wij streven ernaar om in oktober een eerste versie van de NTA 8800 versie van Vabi Assets Energie op te leveren. Je kunt nog niet registreren (afmelden) met deze versie. Wel kun je deze versie alvast installeren in de testomgeving. Daarnaast zal in deze eerste NTA 8800 release de conversietool beschikbaar zijn. Vanaf dat moment kun je samen met je energiepartner aan de slag om de data over te zetten naar de NTA 8800. Met de automatische conversietool helpen we je daar uiteraard bij.  In dit artikel lees je hoe je je kunt voorbereiden op de conversie.

In de NTA8800 versie van Vabi Assets Energie zal de Nader Voorschrift databerekening niet meer beschikbaar zijn. Het handigst is dus om over te stappen naar deze versie als de laatste afmelding is gedaan met het Nader Voorschrift. Je kunt tussentijds al met de conversie beginnen door beide omgevingen (Nader Voorschrift en NTA8800) te installeren. Beide databases kun je later samenvoegen door middel van het importeren van EPA bestanden.

Ook streven we ernaar om de koppelingen met de primaire softwareleveranciers in de bèta versie gereed te hebben. Je kunt dan testen of de koppeling met je primaire systeem ook doet wat ze moet doen.  Uiteraard zijn we hier ook afhankelijk van de Primair Software Leveranciers.

De impact van de NTA8800 is zo groot (zowel invoergegevens als uitvoergegevens zijn anders) dat het grootste gedeelde van de applicatie opnieuw gebouwd moet worden. Functionaliteiten worden hiervoor stuk voor stuk gebouwd. We hanteren hiervoor de volgende prioriteiten:

 1. Labelberekening per object (attestering, registratieinterface, rapportages)
 2. Objectenscherm en filters
 3. Vabi Connector (koppeling met ERP leveranciers en Vabi Vastgoeddata)
 4. Conversie van Nader Voorschrift naar NTA8800 (inclusief object notities)
 5. Registratiemomenten
 6. Multimutatie tools (Excel export, import, kopieertool)
 7. Import / export EPA bestanden
 8. Analysetool
 9. Woonlasten
 10. Energie & Beleid module (Energieplannen, scenario’s, beleidstool)
 11. Nieuwe functionaliteiten (o.a. Dashboard, BCRG webkoppeling)

Vanaf 1 januari: registreren (afmelden) volgens de NTA 8800

Per 1 januari kun je alleen nog maar registeren met de NTA 8800. Tussen half en eind december leveren we deze versie op.

Voorbereiding NTA 8800

Uiteraard helpen wij en jouw energiepartner met de overstap naar de NTA 8800. Dat doen we door middel van trainingen, webinars en (online) informatiebijeenkomsten. Wanneer deze plaatsvinden, laten we zo snel mogelijk weten.

Wil je alles over de NTA 8800 in een overzicht terugzien? Bekijk dan de Infographic.

Download de Infographic

Wil je meer weten over de NTA 8800 en Vabi Assets Energie? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

 

Gerelateerde artikelen

02 juni 2020
Conversie NTA 8800: in 4 stappen van EI naar EP

Nog even en dan berekenen we de energieprestatie van een gebouw met behulp van de NTA 8800. We gaan dan van over van EI...

31 maart 2020
4 tips om nu al rekening te houden met de NTA 8800

Op 1 januari 2021 gaat de NTA 8800 in. Hoewel dit nog ver weg lijkt, komt voor iedereen de voorbereiding hierop steeds dichterbij. Veel...

01 juli 2020
De geattesteerde software voor de NTA 8800 is beschikbaar

De officieel geattesteerde standalone software voor de NTA 8800 kun je downloaden! Vanaf  nu kun je software officieel gebruiken om berekeningen volgens de NTA...