Voorstel labelklassen NTA 8800 beschikbaar via internetconsultatie

woonlasten informatie

Delft, 17 oktober 2019 -De voorgestelde labelklassen die behoren bij de aankomende methodiek voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800, staan online. Via internetconsultatie kan iedereen suggesties doen ter verbetering van het voorstel.

Verschuivingen

Bij de inijking is gekozen voor de variant waarbij er zo min mogelijk verschuivingen plaatsvinden in de labels. Er zullen echter wel enige gevolgen zijn. Voor woningen hebben wij alvast de WWS-punten en de labelklassen in de volgende tabel gezet:

In de nota van toelichting staat dat, gemiddeld gezien, 53% van de woningen dezelfde labelletter houdt na de methodiekwijziging. 38% van de woningen verschuift 1 labelklasse (beter of slechter). Bij 9% van de woningen verschuift de labelklasse met 2 of meer.

Verschuivingen komen door de gewijzigde methodiek (NTA 8800 i.p.v. Nader Voorschrift) en de gewijzigde indicator (BENG-2 i.p.v. Energie-Index). Het energielabel inclusief de WWS-punten gebaseerd op de Energie-Index blijven wettelijk gezien 10 jaar geldig.

Overige bepalingen

Het voorstel gaat niet alleen over de bepaling van de nieuwe labelklassen, maar gaat over alle relevante wetswijzigingen voor de bestaande bouw:

  • Energielabelklassen
  • Huurprijzen woonruimte WWS
  • Besluit Energieprestatievergeding Huur (EPV)
  • Regeling vermindering verhuurderheffing (RVV)
  • Effectentoets van onder andere de afschaffing van het Vereenvoudigd Label
  • Energielabelplicht C voor kantoren

De internetconsultatie staat open tot 10 november 2019.

Bekijk het voorstel

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
De belangrijkste wijzigingen van de NTA 8800:2024

Net zoals de afgelopen twee jaar, zijn er ook dit jaar weer wijzigingen in de NTA 8800. Deze wijzigingen hebben als doel om de...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...