Verduurzaming kantoren: toolkit voor vastgoedeigenaren

Delft, 30 april 2019 – Er zijn tienduizenden kantoorgebouwen in Nederland waarvan een groot deel in bezit is van vastgoedbeheerders. Over de energetische kwaliteit van deze voorraad is weinig bekend. Zo hebben de meeste kantoren géén energielabel en weten vastgoedeigenaren vaak niet welke maatregelen er het beste getroffen kunnen worden om te verduurzamen.

Er is nu een enorme stimulans om kennis op te bouwen en daadwerkelijk te investeren in de kantoorgebouwen. De voorraad dient uiterlijk 2023 voorzien te worden van een label C of hoger. Uit onderzoek (Vastgoedmarkt, 2018) blijkt dat bijna de helft (44 procent) van de Nederlandse kantorenvoorraad in zijn huidige staat niet meer mag worden gebruikt, wanneer in 2023 minimaal label C verplicht is. Het wordt steeds moeilijker om kopers en huurders te krijgen voor kantoorgebouwen met een slecht energielabel. Huurders eisen daarnaast een betere energieprestatie en een hoger comfortniveau. Deze invloeden stimuleren eigenaren om kantorengebouwen daadwerkelijk te verduurzamen.

Vastgoedeigenaren beschikken vaak over een groot portfolio met kantoorgebouwen. Directies van vastgoedeigenaren hebben vaak al doelstellingen opgesteld om te verduurzamen en dienen daarom een beeld te vormen hóe ze hun portfolio kunnen verduurzamen, in welke fasering en met zo laag mogelijke kosten. Een strategische planning kan hier enorm aan bijdragen.

Op dit moment ontbreekt hiervoor een uniforme werkwijze, een tool en een complete database met gebouwinformatie. VABI, INNAX en TNO werken samen aan de ontwikkeling hiervan in het project “Route EnergieDuurzaam kantoren (RED kantoren): Procesoptimalisatie verduurzaming kantoren”. Vastgoedeigenaren met een groot kantorenportfolio, veelal bestaande uit tientallen of zelfs honderden kantoorgebouwen, kunnen middels deze toolkit op een snelle en duidelijke manier inzichtelijk maken:

  • welke investeringen er wanneer gedaan moeten worden,
  • in welke specifieke energiemaatregelen,
  • in welke gebouwen,

om zo een efficiënte stap te maken in de CO2 reductie van hun kantorenportfolio waardoor deze portefeuille tijdig Paris Proof is.

Wil je meer weten over dit project? Of heb je interesse om mee te denken in de klankbordgroep?
Mail dan: marijke.menkveld@tno.nl.

INNAX (Marco Scheers en Jörgen Waagenaar),
Vabi (Sybe de Wit, Bart Jalink en Wim Plokker)
en TNO (Marijke Menkveld, Nicole de Koning, Robin Niessink en Jeffrey Sipma)

Dit project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

Gerelateerde artikelen

26 oktober 2023
Maak handig gebruik van het kostenkentallen platform Digipesis

De prijzen van verduurzaming kunnen soms hoog oplopen. Gelukkig kan er op termijn ook veel geld bespaard worden met de verduurzamingsmaatregelen. Door te vergelijken...

24 oktober 2023
Hoe geef je het totaalverbruik van een heel jaar op in een maatwerkadvies?

In Vabi EPA Maatwerkadvies is het sinds versie 10.0 mogelijk om het totaalverbruik van een heel jaar op te geven. Dit kan gebruikt worden...

24 oktober 2023
Wanneer is het handig om de rekenknop in Vabi EPA en Vabi Assets te gebruiken?

Als je een object geopend hebt in Vabi EPA of Vabi Assets Energie, dan zijn de huidige rekenresultaten, linksonder in het blauwe vlakje zichtbaar....