Simuleer de woonlasten van uw Nul-Op-De-Meter woningen met de vernieuwde Woonlastenmodule

Delft, 26 mei 2016 – In de vertaalslag van ambitieuze energiedoelstellingen naar de praktijk lijken de concepten zoals ‘Energieneutraal’, ‘Nul-Op-De-Meter’ en ‘Energienota-nul’ de ultieme uitvoering te zijn. De woningen  krijgen een grote kwaliteitsboost en de huurders kunnen profiteren van meer woningcomfort. Bovendien wordt de energielast flink verlaagd. Een zeer efficiënte manier om de woonlasten te verlagen dus. Bent u benieuwd wat deze energiemaatregelen kunnen betekenen voor uw huurders in het kader van woonlastenverlaging? Met de nieuwste versie van de Vabi Woonlastenmodule kunt u deze besparing nog realistischer simuleren.

Over-Vabi:Nieuws:Nieuws-archief:assetmanager-en-maatschappelijke-prestaties

Om ambitieuze duurzaamheidsplannen zoals Nul-Op-De-Meter beter te kunnen ondersteunen heeft de Vabi Woonlastenmodule een aantal verbeteringen ondergaan:

  • De rekenmethodiek om de door PV-panelen opgewekte energie te berekenen is verbeterd;
  • Het is mogelijk om de EPC-norm gerealiseerde qv;10 waarde voor de woonlastenberekening op te geven;
  • Is er met de huurders afgesproken dat een deel van de verlichting vervangen wordt door LED? Dan is het vanaf deze versie ook mogelijk om de besparing in % ten opzichte van de huidige situatie op te geven.

In de onderstaande voorbeeldwoning wordt geïllustreerd welk effect een dergelijk duurzaamheidspakket heeft op de woonlasten van uw huurders.

Type woning Rijwoning hoek
Bouwjaar 1964
Huidige Energie-Index 3,40
Gebruiksoppervlakte 95.9 m2
Huidige bewoners 2 personen
Huidig energieverbruik € 186 p.m.
Huidige huur € 500 p.m.
Huurtoeslag € 207 p.m.
Woonlasten € 479 p.m.

De voorgenomen maatregelen:

Gevels Rc = 5,29 m2 K/W
Dak Rc = 4,9 m2 K/W
Vloer Rc = 5,0 m2 K/W
Infiltratie qv;10 = 0,3
Beglazing HR++
Kozijnen hout
Ventilatie Mech. afvoer, natuurlijke toevoer
Warmte-opwekking: primair toestel Zonnecollectoren met gelaagd opslagvat voor
ruimteverwarming en warmtapwater.
10 m2, Inhoud opslagvat: 520 liter
Warmte-opwekking: secundair toestel Elektrische warmtepomp met buitenlucht als bron. Aanvoertemperatuur: tussen 45 en 55 graden, kwaliteitsverklaring voor ISSO 82.1 beschikbaar
Na-verwarming warmwater Elektrisch doorstroomtoestel voor de badkamer en keuken
Douche-wtw Aanwezig
PV panelen Multikristallijn, 26 m2, zuid georiënteerd, 45 graden

Na het uitvoeren van de bovenstaande maatregelen bereikt de woning een Energie-Index van 0,10. Met de huurders is overeengekomen dat € 90 (ca. 50% van de berekende energielastenbesparing) als huurverhoging doorgevoerd kan worden. Met de Vabi Woonlastencalculator (onderdeel van de Woonlastenmodule) kunt u naast de energielasten ook de nieuwe huurtoeslag berekenen en de impact van beide onderdelen op de uiteindelijke woonlasten voor de huurders inzichtelijk maken.

woonlastencalculator

Tips

  • Wist u dat voor veel typen warmtepomp een kwaliteitsverklaring bestaat? Voer deze in om de woonlastenberekening nog nauwkeuriger te maken.
  • Wist u dat de Energielastenscan van de Woonlastenmodule ook als kwaliteitstool kan fungeren? Wanneer er sprake is van een invoerfout waar de decimaal op een verkeerde plek staat, bijvoorbeeld bij een gevel van 425,5 m2, dan is dit direct zichtbaar in de resultaten van de energielastenscan. Er wordt dan namelijk een onaannemelijke hoge energielast berekend.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Vabi woonlastenmethodiek of de woonlastenmodule, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
De belangrijkste wijzigingen van de NTA 8800:2024

Net zoals de afgelopen twee jaar, zijn er ook dit jaar weer wijzigingen in de NTA 8800. Deze wijzigingen hebben als doel om de...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...