Quick wins voor een betere Energie-Index

Delft, 23 juni 2016 – Onlangs zijn de cijfers van SHAERE 2015 bekend gemaakt. Op Aedes.nl is te lezen dat de invoering van het Nader Voorschrift ervoor lijkt te zorgen dat de gemiddelde Energie-Index van corporatiewoningen hoger uitvalt dan voorheen. Op basis van alleen een nieuwe meetmethode zouden corporatiewoningen ineens minder energiezuinig zijn. Hoe kan dat? En is er wat aan te doen? Wij geven u drie quick wins voor een snelle aanscherping van uw EI’s.

Waarom de quick wins zo belangrijk zijn

Met de invoering van het Nader Voorschrift zijn er invoerparameters bijgekomen voor het bepalen van de ‘nieuwe’ Energie-Index. Het gevolg hiervan kan zijn dat de voorlopige Energie-Index die wordt berekend hoger (en dus slechter) uitvalt dan dat deze uiteindelijk zal zijn. Om snel een realistischer beeld te krijgen en de Energie-Indexen weer op vertrouwd niveau te brengen, kunt u een aantal invoergegevens relatief eenvoudig op voorraadniveau aanpassen (indien u de gegevens voorhanden heeft en gecertificeerd EPA-adviseur bent). Dit zijn de zogenaamde quick wins:

  • Regeling warmteafgifte
  • Renovatiejaar
  • Installatiejaar mechanische ventilatie

In veel gevallen zijn bij de drie bovengenoemde punten de maatregelen al getroffen, maar de gegevens nog niet ingevuld omdat dit voorheen niet hoefde. Toch hebben deze invoerparameters aanzienlijke invloed op de Energie-Index van een woning.

De renovatietool

Het is niet nodig om alle ontbrekende velden per woning aan te passen. De functionaliteit renoveren is in Vabi Assets Energie uitgebreid ten behoeve van het Nader Voorschrift. Hiermee kunt u op grote schaal wijzigingen doorvoeren binnen de voorraad. U selecteert eenvoudig de woningen die u in één keer tegelijk wilt wijzigen en zorgt hiermee voor een snelle aanscherping van de EI (let op: maak selecties van groepen woningen waarbij de wijzigingen hetzelfde zijn). Bekijk hieronder de tutorial van de renovatietool.

 

 

Meer informatie

Meer tips hoe u verder kunt met uw energiebeleid na het Nader Voorschrift leest u in onze Best Practice. Deze is hier te downloaden. Heeft u vragen over Vabi Assets Energie of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
De belangrijkste wijzigingen van de NTA 8800:2024

Net zoals de afgelopen twee jaar, zijn er ook dit jaar weer wijzigingen in de NTA 8800. Deze wijzigingen hebben als doel om de...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...