Quick wins voor een betere Energie-Index

Delft, 23 juni 2016 – Onlangs zijn de cijfers van SHAERE 2015 bekend gemaakt. Op Aedes.nl is te lezen dat de invoering van het Nader Voorschrift ervoor lijkt te zorgen dat de gemiddelde Energie-Index van corporatiewoningen hoger uitvalt dan voorheen. Op basis van alleen een nieuwe meetmethode zouden corporatiewoningen ineens minder energiezuinig zijn. Hoe kan dat? En is er wat aan te doen? Wij geven u drie quick wins voor een snelle aanscherping van uw EI’s.

Waarom de quick wins zo belangrijk zijn

Met de invoering van het Nader Voorschrift zijn er invoerparameters bijgekomen voor het bepalen van de ‘nieuwe’ Energie-Index. Het gevolg hiervan kan zijn dat de voorlopige Energie-Index die wordt berekend hoger (en dus slechter) uitvalt dan dat deze uiteindelijk zal zijn. Om snel een realistischer beeld te krijgen en de Energie-Indexen weer op vertrouwd niveau te brengen, kunt u een aantal invoergegevens relatief eenvoudig op voorraadniveau aanpassen (indien u de gegevens voorhanden heeft en gecertificeerd EPA-adviseur bent). Dit zijn de zogenaamde quick wins:

  • Regeling warmteafgifte
  • Renovatiejaar
  • Installatiejaar mechanische ventilatie

In veel gevallen zijn bij de drie bovengenoemde punten de maatregelen al getroffen, maar de gegevens nog niet ingevuld omdat dit voorheen niet hoefde. Toch hebben deze invoerparameters aanzienlijke invloed op de Energie-Index van een woning.

De renovatietool

Het is niet nodig om alle ontbrekende velden per woning aan te passen. De functionaliteit renoveren is in Vabi Assets Energie uitgebreid ten behoeve van het Nader Voorschrift. Hiermee kunt u op grote schaal wijzigingen doorvoeren binnen de voorraad. U selecteert eenvoudig de woningen die u in één keer tegelijk wilt wijzigen en zorgt hiermee voor een snelle aanscherping van de EI (let op: maak selecties van groepen woningen waarbij de wijzigingen hetzelfde zijn). Bekijk hieronder de tutorial van de renovatietool.

 

 

Meer informatie

Meer tips hoe u verder kunt met uw energiebeleid na het Nader Voorschrift leest u in onze Best Practice. Deze is hier te downloaden. Heeft u vragen over Vabi Assets Energie of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Gerelateerde artikelen

23 november 2023
Sturen op CO₂ met Vabi

Als markt ontwikkelen we de laatste jaren ontzettend hard op gebied van duurzaamheid. De discussie wordt gedurende jaren gevoerd over wat duurzaamheid nou eigenlijk...

26 oktober 2023
Maak handig gebruik van het kostenkentallen platform Digipesis

De prijzen van verduurzaming kunnen soms hoog oplopen. Gelukkig kan er op termijn ook veel geld bespaard worden met de verduurzamingsmaatregelen. Door te vergelijken...

24 oktober 2023
Hoe geef je het totaalverbruik van een heel jaar op in een maatwerkadvies?

In Vabi EPA Maatwerkadvies is het sinds versie 10.0 mogelijk om het totaalverbruik van een heel jaar op te geven. Dit kan gebruikt worden...