Belangrijke wijziging in het opgeven van de leef- en slaapruimte in Vabi EPA-W

Delft, 20 december 2018 – Onlangs heeft het CCvD (Centraal College van Deskundigen) aangegeven dat de eerder aangekondigde wijziging -met betrekking tot het opgeven van leef- en slaapruimte van beglazing- is ingetrokken. Het blijft verplicht om bij het invoeren van de beglazing op te geven of deze zich in de leef- of slaapruimte bevindt. Klik hier voor het laatste Overzicht interpretatie- en wijzigingsbesluiten CCvD 4.3 van 6 december jl.

Waarom is de leef- en slaapruimte nodig voor het energielabel?

Bij het afmelden in Vabi EPA-W wordt er door RvO.nl een definitief label aangemaakt. De gegevens van het definitief label maken onderscheid in beglazing in de leef- en slaapruimte, bij de woningkenmerken en bij de besparingsmaatregelen. Derhalve is het nodig om dit onderscheid in de software op te geven.

Wat gebeurt er als je geen leef- en slaapruimte opgeeft? Dan kun je de woning niet afmelden. Om dit te voorkomen, krijg je hier direct bij het invullen van het type glas de mogelijkheid om de aangrenzende ruimte op te geven.

Kies je ervoor om de beglazing niet over leef- en slaapruimte te verdelen, bijvoorbeeld door overal leefruimte te kiezen, dan wordt -voor de ruimte waarvoor geen glastype is ingevoerd in Vabi EPA-W- de voorgeschreven forfaitaire waarde doorgegeven voor het definitief label. Dit is niet gunstig, tot 1999 is de forfaitaire waarde enkelglas, vanaf 2000 is dat dubbelglas.

Heeft de woning maar één ruimte, bijvoorbeeld een studio, dan verdeel je de beglazing evenredig over leef- en slaapruimte, zoals dit staat beschreven in het opnameprotocol ISSO 82.1 paragraaf 6.6.2 Begrenzing constructies:

Meer informatie

Wil je meer informatie over EPA-W? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
De belangrijkste wijzigingen van de NTA 8800:2024

Net zoals de afgelopen twee jaar, zijn er ook dit jaar weer wijzigingen in de NTA 8800. Deze wijzigingen hebben als doel om de...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...