Nationaal Isolatieprogramma

Maatwerkadvies certificering

Maakt u een maatwerkadvies voor een VvE of eigenaar-bewoners die een slecht energielabel hebben, informeer dan bij de gemeente naar de lokale subsidiemogelijkheden. In het kader van het Nationaal Isolatieprogramma stelt de overheid de komende jaren geld beschikbaar aan gemeentes om 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen te isoleren. De lokale aanpak is er op gericht vooral eigenaar-bewoners te helpen in slecht geïsoleerde woningen met (risico op) energiearmoede. 

Lokale aanpak samen met gemeenten 

Gemeentes kunnen in drie rondes (2023, 2045 en 2025) een Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie aanvragen. De aanvraagperiodes van 2023 zijn van 1 maart tot eind mei en daarna van 1 september tot eind oktober. De gemeente kan per woning € 1.460 aangevraagd worden. Het is aan de gemeente zelf om een aanpak te bepalen of een project op te zetten, vraag dus per gemeente na of uw klant aan kan sluiten voor isolatiemaatregelen en bijhorend verbetering van ventilatie. 

Voorwaarden 

Deze lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma richt zich op slecht geïsoleerde woningen. Dat zijn woningen met energielabel D, E, F en G, of -als er geen geldig energielabel is- als de woning slecht geïsoleerd is: als minimaal twee van de volgende delen niet of slecht geïsoleerd zijn: 

  • de vloer en de bodem; 
  • de gevel, waaronder de spouwmuur; 
  • het dak en de zolder-/vlieringvloer; 
  • de ramen en deuren. 

Verder zijn er nog meer voorwaarden waar de aanpak of project van de gemeente aan moet voldoen. Omdat de aanpak vooral gericht is op eigenaar-bewoners voor wie verduurzamen niet eenvoudig is, vallen alleen woningen met een relatief lage WOZ-waarde1, of onder de NHG-grens, binnen de regeling. 

De aanvraag mag gecombineerd worden met andere regelingen bijvoorbeeld SVVE en ISDE, en het Nationaal Warmtefonds voor financiering. 

Aandachtspunten 

De standaard voor woningisolatie 

Als u een maatwerkadvies opstelt, houdt dan rekening met de standaard en streefwaarden voor woningisolatie. Zo weet de bewoner zeker dat de woning in 1x toekomstbestendig verduurzaamd wordt, om in de toekomst aardgasvrij te kunnen worden. 

Ventilatie 

Bij isolatiemaatregelen is het altijd belangrijk om goed te kijken naar voldoende ventilatie voor een gezond binnenklimaat. Daarom mogen in combinatie met energiebesparende isolatiemaatregelen ook energiezuinige ventilatiemaatregelen genomen worden. 

Natuurinclusief isoleren 

Natuurinclusief isoleren houdt rekening met eventuele aanwezigheid van beschermde diersoorten zoals de huismus, gierzwaluw en vleermuizen die in woningen kunnen nestelen of verblijven. U kunt bij de gemeente navragen of er al een soortenmanagementplan (SMP) aanwezig is voor het gebied waar de woning(en) van uw opdrachtgever zich bevinden. 

Meer informatie 

Lees hier alles over de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma en de lokale aanpak samen met gemeenten: 

  1. Nationaal Isolatieprogramma 
  1. Lokale aanpak met gemeenten  
  1. Brief aan gemeenten  
  1. RvO: subsidie SpUk Lokale aanpak Isolatie 
  1. Staatscourant  

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...

26 oktober 2023
Maak handig gebruik van het kostenkentallen platform Digipesis

De prijzen van verduurzaming kunnen soms hoog oplopen. Gelukkig kan er op termijn ook veel geld bespaard worden met de verduurzamingsmaatregelen. Door te vergelijken...