Maatwerkadvies rapportage maken vanuit Vabi EPA

Na het maken van een maatwerkadvies in Vabi EPA kan je de resultaten exporteren naar een Word rapportage. Hierbij kan je gebruik maken van de standaard Vabi template of je kan een eigen template maken. Door middel van sjablooncodes in de template kan de invoer vanuit Vabi EPA geëxporteerd worden naar de Word rapportage. Hierdoor heb je binnen enkele minuten een volledig Word rapport met jouw maatwerkadvies.  

Templateversies

Belangrijk is hierbij dat de versie van de template overeenkomt met de versie Vabi EPA waarin gewerkt wordt. Als je werkt in Vabi EPA versie 10.2.3, dan gebruik je templateversie 10.2. Het is belangrijk dat de eerste twee getallen van de template overeenkomen met de eerste twee getallen van Vabi EPA. De templates worden standaard geïnstalleerd op de computer, na het downloaden en installeren van Vabi EPA. Je kan de templates terugvinden in de volgende map:  

 • C:\Users\”jouw gebruiker”\AppData\Roaming\Vabi\epa\Templates 
  • Hier kom je door in de Windowsverkenner te gaan naar de C: schijf.
  • Vervolgens toets je bovenin in: %appdata% (zie afbeelding 1)
  • Daarna volg je het pad hierboven om tot de templates te komen.


Afbeelding 1

Daarnaast kan je ook de templates downloaden van onze website. De templates vind je hier onder het kopje ‘Voorbeeldprojecten’, genaamd ‘Templates (mwa)’. Je krijgt dan een map met de volgende templates:

 • Template handleiding 
 • Template U-bouw
 • Template W-bouw

Het is handig om de gedownloade templates op een herkenbare locatie op de computer te zetten. Bijvoorbeeld door een map genaamd ‘Templates’ op te slaan op je bureaublad of bij je documenten.  

Uitleg over de uitdraai van de Word rapportage uit Vabi EPA.  

Wanneer je in Vabi EPA een maatwerkadvies hebt gemaakt kan je op twee manieren een Word rapportage maken:  

 1. Door op de knop ‘(Maatwerk)advies’ boven in de grijze balk te klikken en vervolgens ‘Adviesrapportage (Word)’ te selecteren.  
 2. Door in het tabblad Varianten te klikken op de knop ‘Rapportage (Word)’. 

Bij beide opties krijg je na het klikken op (Advies)rapportage Word onderstaande pop-up (zie afbeelding 2) te zien. Hieronder volgt een stappenplan dat je kan volgen om gemakkelijk de Word rapportage vanuit Vabi EPA te maken:  

 1. Ga naar tabblad Varianten 
 2. Klik op de knop ‘Rapportage (Word)’  
 3. Selecteer de juiste template door op de knop met de drie puntjes te klikken ‘…’. 
  Vanuit hier kan je de locatie waar de templates opgeslagen staan benaderen en de juiste template selecteren.  
 4. Klik op de knop ‘Rapportage’ om de Word rapportage af te drukken. 

Afbeelding 2

Tips:

 • Zet het vinkje aan bij ‘Document(en) automatisch openen na aanmaken’ als je gelijk de Word rapportage wil inzien.  
 • Met de knop ‘documentenmap’ (naast de knop met de drie puntjes ‘…’) kan je zien waar op jouw computer de templates zijn opgeslagen. Vervolgens kan je deze templates met de knop ‘…’ ophalen vanaf die locatie op de computer.  

Vabi template handleiding  

Wanneer je interesse hebt in het maken van je eigen Word template, begin dan met het lezen van de handleiding. In de handleiding wordt vermeld welke doelen de verschillende tekens hebben, zodat je een template naar eigen behoefte kan maken. De handleiding bevat ook een overzicht van alle datavelden en de benodigde sjablooncodes om een dataveld op te halen uit de software. Heb je bijvoorbeeld een bepaalde installatie in het maatwerkadvies waar je specifieke gegevens van wilt tonen, voeg dan de bijbehorende sjablooncode voor deze onderdelen toe in de template. 

Wijziging sjablooncodes template 

Vabi probeert met iedere nieuwe update van Vabi EPA de sjablooncodes zo min mogelijk te veranderen. Helaas is hier af en toe toch noodzaak tot en kan het zijn dat bepaalde sjablooncodes na een update niet meer werken. In het laatste hoofdstuk van de Vabi template handleiding vind je ‘Wijzigingen in codes’. Wij raden aan om dit hoofdstuk na een update door te nemen, zodat je weet welke sjablooncodes veranderd moeten worden.

Vabi Service & Support 

Mocht jouw Vabi template een foutmelding geven na het uitdraaien van de Word rapportage, neem dan contact op met onze Service & Support afdeling. Wij bieden ondersteuning via telefonisch contact en via mailcontact. Wanneer je telefonisch contact met ons opneemt is het handig om alvast Teamviewer te downloaden. Als je via de e-mail contact met ons opneemt, is het wenselijk om jouw Vabi EPA bestand plus de gebruikte template naar ons te mailen 

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...

26 oktober 2023
Maak handig gebruik van het kostenkentallen platform Digipesis

De prijzen van verduurzaming kunnen soms hoog oplopen. Gelukkig kan er op termijn ook veel geld bespaard worden met de verduurzamingsmaatregelen. Door te vergelijken...