Maatwerkadvies rapportages

Als je klaar bent met fitten en het samenstellen van verschillende maatregelenpakketten (varianten) kun je in Vabi EPA Maatwerkadvies eenvoudig verschillende rapportages maken. In dit artikel lees je handige tips en tricks voor het gebruiken en maken van de verschillende rapportages.

Rapportages in MS Excel

Er zijn verschillende rapportages in Excel die jouw helpen om maatregelen en varianten te analyseren.

  1. Rapportage (Excel)
  2. Export alle datavelden (Excel)
  3. Controleer objecten (Excel)

1. De rapportage (Excel)

De rapportage geeft snel een overzicht van de belangrijkste resultaten van de huidige situatie en van de verschillende maatregelen en varianten, voor alle objecten in het epa-bestand.

2. Export alle datavelden (Excel)

Export alle datavelden geeft naast de belangrijkste resultaten een overzicht van alle datavelden en alle resultaten, waardoor je verschillende maatregelen en objecten onderling goed kunt vergelijken.

3. Controleer objecten (Excel)

Als een bepaalde maatregel, of variant niet doorgerekend kan worden, dan klik je op de knop ‘Controleer objecten (Excel)’. Dan worden alle controles en fouten in Excel getoond zoals je die kent vanuit het notitiescherm van het Object. Met deze informatie kun je het object of de maatregel aanpassen zodat deze wel doorgerekend kan worden.

Rapportage (Word)

Als je helemaal tevreden bent met alle maatregelen en varianten die je hebt samengesteld, dan kun je eenvoudig en snel een Word rapportage maken voor de opdrachtgever.

Templates

Er worden twee rapportages meegeleverd met de software, voor Woningbouw en voor Utiliteit. Deze kun je eenvoudig vinden vanuit Vabi EPA Maatwerkadvies als je een Word rapportage wilt maken.

Open de map waar de templates door Vabi opgeslagen* zijn met de knop rechts onderin het scherm. Je kunt deze bestandslocatie blijven gebruiken, maar je kunt de bestanden naar wens kopiëren naar een zelfgekozen locatie, waar je die eventueel met collega’s kunt delen.

* Zie je hier geen bestanden staan? Mogelijk is Vabi EPA Maatwerkadvies door een ander Windowsuser geïnstalleerd. Als je contact opneemt met onze collega’s van Support, download alvast de voorbeeldbestanden en templates en we helpen je om deze op de goede plek op te slaan.

Een Word rapportage maken

Als de varianten met maatregelen en de template klaar staan, kun je een Word rapportage genereren. Dat kan van uit het menu ‘Maatwerkadvies’ en kies voor ‘Adviesrapportage (Word)’ of vanuit het variantenscherm met de knop ‘Rapportage (Word)’, zie afbeelding hieronder.

In het volgende scherm kies je voor welke objecten je een rapportage maakt en voor welke varianten. Met de Ctrl-toets kun je verschillende tegels (de)selecteren, of gebruik de knoppen onderin om alles te (de)selecteren.

Je kunt er voor kiezen om de aangemaakt documenten direct te openen in MS Word. Maak je voor meerdere Objecten een rapportage, dan kun je er voor kiezen om deze optie uit te zetten. De documenten worden dan opgeslagen op de gekozen bestandslocatie maar niet geopend.

De eerste keer kies je welke template je wilt gebruiken door te bladeren naar de opgeslagen locatie.

Klik op de knop ‘Rapportage’ om de documenten aan te maken. Afhankelijk van het aantal objecten en varianten kan dit enkele tot meerdere minuten duren.

Template aanpassen

Er wordt een handleiding meegeleverd hoe je templates naar eigen wens kunt aanpassen. Deze is bij de meegeleverde templates te vinden in de (roaming) AppData map van Vabi EPA Maatwerkadvies die hierboven beschreven is. Je kunt eigen logo en eigen opmaak toepassen, afbeeldingen en teksten invoegen. Je kunt zelf tabellen maken, resultaten en invoergegevens gebruiken. Maar helaas zitten er ook beperkingen aan de mogelijkheden, zoals slablooncodes gebruiken in kop- en voetteksten of in tekstvakken. Neem gerust contact op met onze Support medewerkers voor hulp bij het aanpassen van je template.

Voorbeeldprojecten

Wil je proberen hoe een rapportage er uit ziet, met de voorbeeldprojecten kun je gelijk een rapportage maken.

Registreren

Je kunt vanaf 1 juli maatwerkadviezen registreren voor certificering. In het begin worden enkel minimaal benodigde gegevens vastgelegd (certificaathouder, adviseur en examennummer, opname en registratiedatum, adres en kadastrale gegevens) en dat zal de komende tijd steeds verder uitgebreid worden.

Het registreren van een Maatwerkadvies werkt verder hetzelfde met de registratietool zoals bekend van het registreren van BENG en energieprestatie berekeningen.

VvE’s en woongebouwen (appartementencomplex)

NB! Voor maatwerkadvies kan voor VvE’s en woongebouwen het gebouw in zijn geheel geregistreerd worden (BAG pand id met alle onderliggende verblijfsobject id’s). Je kunt voor bestaande bouw dan alleen het maatwerkadvies registreren, de energielabels moet nog altijd per appartement ingevuld en geregistreerd worden zodat iedere woning een eigen energielabel krijgt.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over Vabi EPA? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
De belangrijkste wijzigingen van de NTA 8800:2024

Net zoals de afgelopen twee jaar, zijn er ook dit jaar weer wijzigingen in de NTA 8800. Deze wijzigingen hebben als doel om de...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...