Het nieuwe maatwerkadvies voor een woongebouw (VvE)

Het maatwerkadvies wordt gebruikt voor het aanvragen van de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE. Om tot een maatwerkadvies te komen kan je sinds november de geteste bèta versie gebruiken. Deze mag ook al gebruikt worden voor de subsidieaanvraag. Ben je benieuwd wat de verschillen zijn tussen het nieuwe en oude maatwerkadvies? In dit artikel leggen we alle verschillen uit.

Alle losse appartementen of het gehele woongebouw

Een woongebouw bestaat uit twee niveaus. Als ‘Appartementencomplex met wooneenheden’ (het gehele pand van de VvE) en als ‘woning in een appartementencomplex’ (de afzonderlijke wooneenheden). Zie onderstaande tabel voor alle voor- en nadelen van de verschillende berekenniveaus.

In het oude maatwerkadvies is er één optie om het gebouw te beschouwen: vul elke wooneenheid apart in. Voor kleine of middelgrote complexen is dat te doen. Voor grote complexen kost het veel tijd om alle appartementen op een goede manier in te vullen.

In het nieuwe maatwerkadvies zijn beide niveaus beschikbaar. In de conceptprotocol ‘teksten’ staat voorgeschreven dat een maatwerkadvies over het niveau van ‘appartementencomplex’ gaat. Dit is nog niet de definitieve tekst en deze is nog niet voorschreven.

Omdat de methodiek nog niet definitief is, is het op dit moment nodig om de fase op ‘oplevering’ te zetten om een complex door te rekenen. Hiervoor is de detailopname nog verplicht, mochten de gegevens onbekend zijn dan kan je deze inklappen.

Let erop dat ook de gemeenschappelijke ruimten (als deze onderdeel zijn van de thermische zone) onderdeel zijn van de berekening.

Invoer op complex niveau en/of eenheid niveau heeft diverse voor- en nadelen. Je hebt op dit moment de volgende opties voor een maatwerkadvies:

  1. Het gehele appartementencomplex
  2. Het gehele appartementencomplex, en enkele representatieve eenheden
  3. Alle eenheden.

In de volgende tabel staan de voor- en nadelen van de verschillende opties.

Het is belangrijk om goed met de opdrachtgever de verwachting en de kosten af stemmen. Wil de opdrachtgever alleen een maatwerkadvies of verwacht hij ook een registratie van het energielabel per eenheid? Wie past de complex grootte aan en op welk niveau zijn de meetgegevens beschikbaar?

Verschillen in de software

Het nieuwe maatwerkadvies is nog een bèta versie, dit betekent dat hij nog niet helemaal af is. Is een bepaalde functionaliteit belangrijk voor je dan kan dat een reden zijn om voorlopig nog met de oude software te werken. De volgende reden zijn er om alvast met de nieuwe software te gaan werken:

  • Energielabel: Werk je met de oude software, dan kan je niks zeggen over het te verwachte energielabel. Wel bieden we een conversie die zo goed mogelijk het oude bestand converteert naar een nieuw bestand.
  • Verbeterde methodiek: De oude maatwerkadvies methodiek is gedateerd. De nieuwe maatwerkadvies methodiek is op diverse onderdelen verbeterd en betrouwbaarder.

De volgende reden zijn er om nog met de oude software te blijven werken:

  • Word rapportages: Deze kunnen nog niet met de bèta gemaakt worden. We verwachten dit in april uit te brengen voor het nieuwe maatwerkadvies.
  • Financiële berekeningen. Deze kunnen nog niet met de bèta gemaakt worden. We verwachten dit ook in april uit te brengen voor het nieuwe maatwerkadvies.
  • In het nieuwe maatwerkadvies zit nog een limiet die alleen een export toestaat van 40 objecten en/of varianten. Dit limiet zal er vanaf april af zijn.

Geometrie maatregelen: Deze kan je gericht vervangen voor een constructie. In de nieuwe applicatie kan je dat doen met een ‘work around’. Door de wanneer vervangen criteria scherp in te vullen. We verwachten dit in april uit te brengen voor het nieuwe maatwerkadvies.

Wil je meer informatie over maatwerkadvies bekijk dan deze webpagina, hier staat alle informatie bij elkaar.

Gerelateerde artikelen

27 november 2024
Warmteverlies schilberekening op basis van het energielabel

Dit jaar is de nieuwe EPBD IV goedgekeurd. Hierin zijn afspraken gemaakt voor het verder verduurzamen van de bebouwde omgeving. Het doel is om...

26 november 2024
Vraag het aan Esther: Deze week gaat het over de batterijen in de luchtbehandelingskast

Op de servicedesk krijgen we regelmatig vragen over de luchtbehandelingskast en de toepassing hiervan in gebouwsimulatie berekeningen. We hebben hier ooit een Webinar over...

26 november 2024
ISSO-publicatie 74: Thermische behaaglijkheid

In december 2014 bracht ISSO een geüpdatete versie van ISSO 74 uit. Deze richtlijn, genaamd ‘Thermische behaaglijkheid’, beschrijft de Adaptieve Temperatuur Grenswaarden (ATG). De...