Kan ik het nieuwe maatwerkadvies al gebruiken voor subsidie aanvragen?

We krijgen deze vraag vaak. De nieuwe maatwerkadvies software is nog niet geattesteerd. Maar kan je deze wel al gebruiken voor de subsidieaanvraag van bijvoorbeeld de SEEH (VvE’s), EIA of een lening van het warmtefonds?

Tot 1  juli 2023: aanvragen met de nieuwe of het oude maatwerkadvies

In de certificering volgens de BRL staan de regels omschreven hoe bedrijven te werk moeten gaan bij een maatwerkadvies. Het kan zijn dat de subsidieregeling verwijst naar de BRL 9500-02 (maatwerkadvies woningbouw, 2011) of BRL 9500-04 (maatwerkadvies utiliteit, gepubliceerd 2015). In beide BRL’s staat niet specifiek beschreven dat er gebruik gemaakt moet worden van geattesteerde software. Daarnaast hoeft een maatwerkadvies niet geregistreerd (afgemeld) te worden zoals bij het energielabel. Dit maakt het dus mogelijk om met de (niet geattesteerde) maatwerkadvies software al subsidie aan te vragen.

Voor nu kun je kiezen welke software je daarbij wilt gebruiken, het nieuwe of het oude maatwerkadvies. Voor de nieuwe maatwerkadvies software hoef je geen dubbele berekening te maken om ook een geldig energielabel te registeren, omdat deze op de NTA 8800 gebaseerd is. Het voordeel van de oude maatwerkadvies software is deze direct een Word rapportage maakt met financiële berekeningen. Vanaf april 2023 zitten deze functionaliteiten ook in de nieuwe maatwerkadvies software.

De enige uitzondering is de EIA. Hier wordt direct verwezen naar de ISSO 75.2 versie 2015. Het is bij ons niet bekend of de subsidie ook met de nieuwe software wordt toegekend. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met RVO.

Planning vanaf 1 juli 2023

De huidige regelingen laten nog ruimte voor interpretatie. Het is de bedoeling dat dit duidelijker wordt als het nieuwe maatwerkadvies officieel geattesteerd is, voor juli 2023. Volgens de huidige plannen zal het volgende nodig zijn om voor subsidie in aanmerking te komen: een gediplomeerd adviseur zal onder een gecertificeerd bedrijf met geattesteerde software het maatwerkadvies registeren. Zodra deze beschikbaar is houden we jullie op de hoogte via deze webpagina.

 

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
EPA-export vanuit Vabi Elements

De EPA-export vanuit Vabi Elements staat op het punt om een welverdiende uitbreiding te ontvangen. Momenteel is het mogelijk om een 3D getekende geometrie...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...