Binnenkort beschikbaar: de NTA 8800 versie van Vabi Assets Energie

Banner op de pagina samen klaar voor NTA 8800

Binnenkort kun je de eerste versie van Vabi Assets Energie downloaden. Hiermee kun je bekijken wat het effect van de nieuwe methodiek is op jouw voorraad, de conversie naar de NTA 8800 testen en een eerste indruk krijgen van de workflow in de nieuwe software.

Effect van de NTA 8800 op de woningvoorraad

Deze versie is geschikt om te kijken hoe de labelverdeling in jouw voorraad gaat veranderen. Heb je al een eerste indruk gekregen met behulp van de Excel-versie? Nu krijg je een exacter beeld. De Excel-versie gaf namelijk een eerste indruk op basis van een vereenvoudigd NTA 8800-model dat gebruikt werd voor de labelinijking. Met deze versie kun je je woningen volgens de NTA 8800 methodiek op voorraadniveau doorrekenen en kijken waar de verschillen liggen.

Nieuwe look and feel

Vabi Assets Energie heeft een hele nieuwe look- en feel gekregen. We hebben goed geluisterd naar jullie feedback en hebben diverse punten meegenomen die de gebruiksvriendelijkheid verbeteren, zonder de eenvoudige workflow, die iedereen gewend is, los te laten.

NTA 8800 rekenmethodiek

De NTA 8800 rekenmethodiek is ingebouwd in deze software. Je kunt dus nu alvast een woning invoeren en berekenen volgens de NTA 8800.

De NTA 8800 werkt met een basis- en detailmethode. Voor nieuwbouw is de detailmethode verplicht. Voor bestaande bouw is het ook toegestaan om de basismethode te gebruiken, voor bijvoorbeeld het bepalen van de WWS-punten.

Conversie

De NTA 8800 vraagt om veel meer gegevens en andere parameters dan het huidige Nader Voorschrift. Wil je straks een goed inzicht hebben in de energieprestaties van je voorraad, is het dus belangrijk om de huidige data van je voorraad om te zetten naar de data waar de NTA 8800 mee rekent.

Wij adviseren om de conversie op de productie-omgeving pas uit te voeren op het moment dat we de geattesteerde versie hebben geleverd. De laatste EDR-testen die we nu uitvoeren kunnen namelijk nog effect hebben op de invoervelden in de software. Daarnaast raden we aan om de conversie pas te starten als er geen registraties meer worden gedaan in 2020.  In dit artikel kun je lezen welke stappen je moet zetten om tot een goede conversie te komen.

Woonlasten

De woonlastenmodule is gebaseerd op de gecertificeerde maatwerkadviesmethodiek (ISSO 75.2).  Deze is nog niet aangepast aan de NTA 8800. Dit wordt de komende maanden uitgewerkt. Vanaf dan kunnen wij deze rekenmethodiek inbouwen in Vabi Assets Energie.

Tot die tijd kun je gebruik blijven maken van de huidige woonlastenmethodiek. Hiervoor dien je de oude database te bewaren. Deze database bevat namelijk ook de koppeling met de woonlastenwebservice. Tot de nieuwe woonlastenfunctionaliteit is opgeleverd, dien je dus met twee databases naast elkaar te werken.

Roadmap

Uiteindelijk verwachten we op 4 januari (tegelijk met de oplevering van de EP-online omgeving van RVO) de definitieve NTA 8800 versie uit te brengen, waarmee je kunt registreren. De impact van de NTA8800 is zo groot (zowel invoer- als uitvoergegevens zijn anders) dat het grootste gedeelde van de applicatie opnieuw gebouwd moet worden. Functionaliteiten worden hiervoor stuk voor stuk opnieuw opgeleverd. Niet alle functionaliteiten zullen daarom al in de eerstvolgende versie beschikbaar zijn. We streven er naar de volgende functionaliteiten op 4 januari op te leveren:

  • Registreren van energielabels bij EP-online
  • Definitieve databaseconversie
  • Complexmatig data aanpassen
  • Basisfunctionaliteiten, zoals logboek, beheer, gebruikers en rechten, EPA-import, objecten verplaatsen
  • Data tonen, zoals bewonersgedrag, woningdossier en vrije velden

Alle overige functionaliteiten, zoals energieplannen, het dashboard en de analysetool worden vanaf 4 januari stap voor stap opgeleverd in de software. Dit betekent dat we vanaf  januari 2021 regelmatig updates zullen uitbrengen. Houd hier rekening mee en reserveer alvast tijd bij de ICT-beheerder.

Belangrijke informatie over de installatie

Let op! Installeer deze versie in een testomgeving. Je kunt er nog geen energielabels mee registreren en een groot deel van de huidige functionaliteiten werkt nog niet volledig in deze versie.

Met de komst van de NTA 8800 is de achterkant van de software radicaal veranderd. Je moet hiervoor dus een nieuwe database installeren. Voor bepaalde zaken dien je de oude database (ook na 1 januari) te bewaren. De oude database wordt namelijk in eerste instantie nog gebruikt voor koppelingen die nog niet vernieuwd zijn. Denk hierbij aan de koppeling met Vabi Vastgoeddata en de koppeling met de woonlastenwebservice. Energieplannen en de beleidstool kunnen voorlopig ook alleen nog gebruikt worden in de huidige versie. Je zult hiervoor dus een aantal maanden twee databases naast elkaar draaien. Zodra alle nieuwe koppelingen zijn opgeleverd, kun je volledig met de nieuwe NTA 8800 database gaan werken.

Ook als je in 2019 een RVV-subsidie hebt aangevraagd en de gerenoveerde woningen worden opgeleverd in 2021, dien je de behaalde labelsprongen aan te tonen met de huidige methodiek. Ook hiervoor dien je de huidige applicatie te bewaren. Lees meer hierover in dit artikel en overleg dit met je energie-adviseur.

Met het herbouwen van de applicatie draait deze helaas niet meer op SQL server 2008 of lager. Deze versies werden al langer niet meer door Windows ondersteund, maar ook Vabi Assets Energie kan alleen nog werken op een SQL server 2012 of hoger. Het is dus van belang om nu alvast te checken of jouw corporatie werkt met deze versie en, als dat niet het geval is, deze te upgraden. Hier kun je alle systeemvereisten terugvinden.

De koppeling met het ERP-systeem zal pas weer werken (voor nieuwe opnames en labelregistraties) nadat het ERP systeem gereed en geupdated is. Vraag dit na bij je ERP leverancier. De Connector die hiervoor nodig is, is bijgeleverd bij deze release.

Nb: de oude database wordt na installatie van de software niet automatisch verwijderd.

Wij informeren je zodra de versie beschikbaar is. Kijk hiervoor ook op onze support pagina.

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
EPA-export vanuit Vabi Elements

De EPA-export vanuit Vabi Elements staat op het punt om een welverdiende uitbreiding te ontvangen. Momenteel is het mogelijk om een 3D getekende geometrie...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...