Afbouw salderingsregeling 2025

De salderingsregeling is in 2004 ingevoerd, om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren. Op 7 februari jl. heeft de Tweede Kamer het wetvoorstel voor het afbouwen van de salderingsregeling aangenomen. Hiermee wil het kabinet vanaf 2025 de salderingsregeling geleidelijk afbouwen tot 0% in 2031. De Eerste kamer gaat hier nog over stemmen. In dit artikel zullen we de huidige salderingsregeling doornemen, wat er zal veranderen vanaf 2025 en hoe aantrekkelijk het nog is om zonnepanelen te plaatsen met deze regeling.

Huidige salderingsregeling

Met de huidige salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven de jaarlijks zelfgeproduceerde elektriciteit van zonnepanelen -wat je terug levert aan het stroomnet- verrekenen met de stroom die wordt afgenomen. In de huidige situatie is dit gunstig, omdat voor elke kWh stroom die je terug levert hetzelfde tarief wordt gerekend als wat je voor een kWh stroom aan het energiebedrijf betaalt. Dat betekent dat als je evenveel stroom afneemt als wat je terug levert, dat je geen kosten voor stroom betaalt. Je betaalt in deze situatie slechts de vastrechtkosten.

In situaties waarbij je meer stroom terug levert dan afneemt, geldt een lagere vergoeding voor het teveel opgewekte stroom. Deze vergoeding is een stuk lager dan het tarief wat je voor stroom betaalt. Het bedrag verschilt per energieleverancier, maar gemiddeld is dit een bedrag van €0,09 per kWh.

Nieuwe salderingsregeling

In 2023 en 2024 geldt nog de huidige salderingsregeling dat je alle zelfgeproduceerde elektriciteit tot de salderingsgrens voor 100% mag salderen. Verder blijft de vergoeding voor het terugleveren van de teveel geproduceerde elektriciteit bestaan.

Vanaf 2025 zal voor een deel van de elektriciteit die je terug levert in mindering gebracht worden op de hoeveelheid elektriciteit die wordt verbruikt. Zoals je in de grafiek hieronder ziet is dat voor 2025 en 2026 een percentage van 64%. Vervolgens zal per jaar het salderen geleidelijk dalen met 9% tot een saldering percentage van 28% in 2030. In 2031 zal het niet meer mogelijk zijn om te salderen.

Rekenvoorbeeld afbouw salderingsregeling

Milieu centraal heeft recent een rekenvoorbeeld gepubliceerd op hun website wat het effect is van de afbouw salderingsregeling op de investering van de zonnepanelen. In dit voorbeeld hieronder is in een oogopslag te zien welk effect de nieuwe regeling heeft op de opbrengst.

In de bètaversie is het mogelijk om het voorbeeld van Milieu centraal in te voeren om te zien wat het effect is van de nieuwe salderingsregeling op de besparing en terugverdientijd van de zonnepanelen. We voeren het in als 4 varianten die zijn aangemaakt op basis van wanneer de panelen geplaatst worden met het gemiddelde saldering percentage dat berekend is over de levensduur van de zonnepanelen. De uitwerking hieronder is in een oogopslag te zien welk effect de varianten hebben op de totale energiebesparing in euro’s en de terugverdientijd.

Is investeren in zonnepanelen nog aantrekkelijk?

Als de Eerste Kamer het huidige wetsvoorstel aanneemt, zal dit invloed hebben op de beslissing om te investeren in zonnepanelen. Toch zal ook na 2024 het nog interessant blijven om te investeren in zonnepanelen ook al levert het minder geld op met het salderen.

Huishoudens kunnen met hun zelfgeproduceerde stroom besparen op hun energiekosten door meer af te stappen van de fluctuerende gasprijzen. Ook kunnen huishoudens nog gebruik maken van de vergoeding voor het terugleveren van stroom. Qua gedrag kunnen huishoudens ook besparen op hun energiekosten door de zelfgeproduceerde stroom slimmer verdeeld over de dag te gebruiken (bijvoorbeeld overdag huishoudelijke apparaten te gebruiken die veel stroom verbruiken of het opladen van je elektrische auto). Nieuwe technieken en intelligente aansturing van apparaten zullen hierin bijdragen. Qua nieuwe technieken zal de thuisbatterij meer een rendabele investering zijn met het afbouwen van de salderingsregeling en zullen huishoudens minder afhankelijk zijn van hun energieleverancier.

We kunnen concluderen dat het investeren nog altijd interessant blijft met de afbouw van de salderingsregeling, maar dat je het meeste voordeel behaalt door nu nog gebruik te kunnen maken van het volledige salderingspercentage voor de meest gunstige terugverdientijd.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over Vabi EPA Maatwerkadvies? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
De belangrijkste wijzigingen van de NTA 8800:2024

Net zoals de afgelopen twee jaar, zijn er ook dit jaar weer wijzigingen in de NTA 8800. Deze wijzigingen hebben als doel om de...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...