Zo toets je de binnenluchtkwaliteit van het programma van Eisen van Frisse Scholen

Bij de nieuwbouw of renovatie van een schoolgebouw moet worden voldaan aan het Programma van Eisen van Frisse scholen. Een frisse school is een schoolgebouw (basis- of voortgezet onderwijs) met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu (bron: RVO).

Het Programma van Eisen – Frisse Scholen gaat in op vijf thema’s met verschillende ambitieniveaus. Met Vabi Elements Gebouwsimulatie kun je een project op de drie eerste thema’s toetsen: Energie, lucht en temperatuur. Voor Energie en temperatuurstatistieken zijn er al standaard tabellen beschikbaar. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je de binnenluchtkwaliteit toetst.

Programma van Eisen

  1. Energie
  2. Lucht: binnenluchtkwaliteit
  3. Temperatuur: thermisch comfort
  4. Licht: visueel comfort
  5. Geluid: akoestisch comfort

Ambitieniveaus

  • Klasse A (zeer goed)
  • Klasse B (goed)
  • Klasse C (acceptabel)

In 2012 en 2015 zijn de eisen in het Bouwbesluit voor nieuwbouw zodanig verzwaard, dat je bij nieuwbouw voor de thema’s energie en lucht minimaal klasse B moet realiseren.

Toets de binnenluchtkwaliteit

Voor het thema Lucht worden er eisen gesteld aan de CO2 gehaltes in de ruimten. Met Gebouwsimulatie worden de CO2 concentraties berekend. Door het maken van een eigen tabel kun je de resultaten hiervan inzichtelijk maken per ruimte. Zo kan je in één overzicht zien welke ruimte in welke CO2 klasse valt.

Frisse scholen

Vabi Elements

 

Tevens kan er vanuit de tabel een 3D kleurweergave met de berekende uitkomsten gemaakt worden.

 

Om een tabel te maken met de CO2 concentraties moet je weten hoe je zelf tabellen configureert. Wil jij weten hoe je een tabel maakt? Bekijk dan 3 tips bij het maken van een tabel.

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder

 

Gerelateerde artikelen

16 november 2023
Vabi komt met de module Daglichtfactor

Met de nieuwe normen NEN-EN 17037 en NPR 4057 die de berekening volgens NEN 2057 vervangen, wordt het gebruik van hoogwaardige software cruciaal voor...

25 juli 2023
Vabi Elements bijeenkomst: 25 september in Zaltbommel

De ISSO warmteverlies publicatie 51 is in juni 2023 vernieuwd. Ben jij al op de hoogte van wat er gewijzigd is? Wim Plokker zal...

20 april 2023
Elements Release 3.9: vereenvoudigde invoer

Vanuit de gebruikers kregen we regelmatig als feedback dat het invoeren van bijvoorbeeld luchthoeveelheden omslachtig was. Vandaar dat een van de grootste onderwerpen van...