Zo toets je de binnenluchtkwaliteit van het programma van Eisen van Frisse Scholen

Bij de nieuwbouw of renovatie van een schoolgebouw moet worden voldaan aan het Programma van Eisen van Frisse scholen. Een frisse school is een schoolgebouw (basis- of voortgezet onderwijs) met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu (bron: RVO).

Het Programma van Eisen – Frisse Scholen gaat in op vijf thema’s met verschillende ambitieniveaus. Met Vabi Elements Gebouwsimulatie kun je een project op de drie eerste thema’s toetsen: Energie, lucht en temperatuur. Voor Energie en temperatuurstatistieken zijn er al standaard tabellen beschikbaar. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je de binnenluchtkwaliteit toetst.

Programma van Eisen

  1. Energie
  2. Lucht: binnenluchtkwaliteit
  3. Temperatuur: thermisch comfort
  4. Licht: visueel comfort
  5. Geluid: akoestisch comfort

Ambitieniveaus

  • Klasse A (zeer goed)
  • Klasse B (goed)
  • Klasse C (acceptabel)

In 2012 en 2015 zijn de eisen in het Bouwbesluit voor nieuwbouw zodanig verzwaard, dat je bij nieuwbouw voor de thema’s energie en lucht minimaal klasse B moet realiseren.

Toets de binnenluchtkwaliteit

Voor het thema Lucht worden er eisen gesteld aan de CO2 gehaltes in de ruimten. Met Gebouwsimulatie worden de CO2 concentraties berekend. Door het maken van een eigen tabel kun je de resultaten hiervan inzichtelijk maken per ruimte. Zo kan je in één overzicht zien welke ruimte in welke CO2 klasse valt.

Frisse scholen

Vabi Elements

 

Tevens kan er vanuit de tabel een 3D kleurweergave met de berekende uitkomsten gemaakt worden.

 

Om een tabel te maken met de CO2 concentraties moet je weten hoe je zelf tabellen configureert. Wil jij weten hoe je een tabel maakt? Bekijk dan 3 tips bij het maken van een tabel.

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder

 

Gerelateerde artikelen

20 april 2021
Circulatieleiding tekenen: verder uitgelegd

In het nieuwsartikel ‘Waar kan ik op letten bij het tekenen van een circulatieleiding?’ werd in het kort uitgelegd hoe circulatie van tapwater aangesloten...

19 april 2021
4 stappen om optimaal gebruik te maken van ventilatiestromen

Bij het uitvoeren van een warmteverliesberekening of een gebouwsimulatie, kun je ventilatiestromen binnen het gebouw nauwkeurig opgeven. Het kan in je project bijvoorbeeld voorkomen...

19 april 2021
Verduurzaming van gebouwen: gastcollege

Hoe verduurzaam je een jaren-30 wijk? Met deze vraag zijn studenten van de Haagse Hogeschool aan de slag gegaan. Met Vabi Elements gaan ze...