Vabi komt met de module Daglichtfactor

Afbeelding van een gebouw waar een koellastberekening van gemaakt kan worden in Vabi Elements koellastberekening

Met de nieuwe normen NEN-EN 17037 en NPR 4057 die de berekening volgens NEN 2057 vervangen, wordt het gebruik van hoogwaardige software cruciaal voor het uitvoeren van daglichtberekeningen. De module Daglichtfactor van Vabi Elements maakt het mogelijk om de berekening binnen een bestaand project uit te voeren, zo hoef je maar één keer de geometrie op te zetten. Wat zorgt voor aanzienlijke tijdswinst bij de presentatie van resultaten en rapportage.

Vabi Elements Daglichtfactor

Met de module daglichtfactor kan je heel snel de daglichtfactor berekenen volgens de NEN-EN 17073 en de NPR 4057. Doordat de module volledig geïntegreerd is in Vabi Elements kan direct gebruikt gemaakt worden van het unieke Vabi Elements 3D model met bijbehorende CAD-importmodulen. Met hetzelfde gebouwmodel kun je binnen Vabi Elements Gebouwprestatie berekeningen uitvoeren voor energie, temperatuuroverschrijding, TO-juli, warmteverlies, koellast en een export naar de EPA software maken. Doordat er in de NPR 4057 allerlei invoerwaarden worden vastgezet is er naast de geometrie bijna geen extra invoer noodzakelijk.

De module bevat nog meer belangrijke functionaliteiten zoals:

  • Een overzichtelijk rapportage waar je per ruimte kan zien of deze voldoet of niet. Met een plattegrond van het gebouw;
  • Gebruik van de krijtstreepmethode;
  • Eenvoudige invoer;
  • Je kunt rekenen met afwijkende belemmeringselementen;
  • Het effect van Atria’s of serres wordt meegenomen.

Overzichtelijk rapportage

Nadat de berekening is uitgevoerd, krijg je de resultaten in een overzichtelijk rapportage te zien. Het begint allemaal met een overzichtelijk voorblad waarop de essentiële informatie is weergegeven, zoals de gebruikte norm, de berekeningsmethode en de locatie van het pand. Daaronder schetst een samenvattende tabel een helder beeld van de prestaties per ruimte (en verblijfsgebied), waarbij direct wordt aangegeven of aan de gestelde normen is voldaan.

Vervolgens duiken we dieper in de details met een analyse per ruimte. Hier is te zien waarom een ruimte al dan niet voldoet aan de gestelde norm. Voor een visuele weergave voegen we per ruimte een afbeelding toe, waardoor de resultaten niet alleen in cijfers maar ook visueel te zien is. Deze aanpak geeft niet alleen aan of een ruimte aan de eisen voldoet, maar biedt ook inzicht in de redenen erachter.

Om ervoor te zorgen dat de ontvangende partij de resultaten volledig begrijpt, voegen we een sectie toe waarin we bepaalde termen verduidelijken die in de rapportage worden gebruikt. Hiermee maken we de technische aspecten toegankelijker, zelfs voor degenen die minder bekend zijn met de materie.

Deze aanpak zorgt ervoor dat de rapportage niet alleen informatief is, maar ook eenvoudig te interpreteren, waardoor een duidelijk inzicht ontstaat in de prestaties van het gebouw op het gebied van daglicht en andere relevante factoren.

Wanneer gaan de NEN-EN 17073 en NPR 4057 in?

Momenteel zijn de NEN-EN 17037 en NPR 4057 nog niet aangewezen door het bouwbesluit en worden deze dus niet van kracht op 1 januari 2024. Wanneer de nieuwe normen wel in gaan is nog onduidelijk, maar naar verwachting wordt de invoering nog ruim een jaar uitgesteld.

Wanneer is de Daglichtfactor module van Vabi Elements beschikbaar?

Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan deze module, zodat wanneer de nieuwe normen aangewezen worden, de software precies doet wat hij moet doen en er ook goede betrouwbare resultaten uitkomen. Zoals je van Vabi gewend bent.

Wij verwachten dat er in de nabije toekomst een eerste bèta versie beschikbaar komt. Zodat jullie voldoende tijd hebben om te oefenen met deze module voordat de nieuwe normen in gaan.

Wil je op de hoogte gehouden worden over de module? Schrijf je dan hier in en je ontvang als eerste alle updates over de module.

 

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
EPA-export vanuit Vabi Elements

De EPA-export vanuit Vabi Elements staat op het punt om een welverdiende uitbreiding te ontvangen. Momenteel is het mogelijk om een 3D getekende geometrie...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...