Wijzigingen in certificering NTA 8800

De overgang naar de NTA 8800 is een feit. Nu is de tijd om keuzes te maken voor je bedrijf. Ga je jouw bedrijf laten certificeren? Welke medewerkers moeten een certificaat van vakbekwaamheid halen? Hoe zit het met de aanschaf van de software? Wij zetten de stappen voor je op een rij.

Nieuwe eisen aan vakbekwaamheid

Heb je nog niet opnieuw examen gedaan? Doe dit dan in 2021. Je dient namelijk, om straks volgens de NTA 8800 labels te registreren,  een certificaat van vakbekwaamheid te behalen.

Denk hierbij goed na welke opnames je wilt gaan doen. Afhankelijk daarvan kun je ervoor kiezen om vakbekwaamheid te halen voor woning, utiliteit, basis of detailmethode. De detailmethode is verplicht voor:

  • Berekeningen voor een vergunningsaanvraag
  • Berekeningen bij oplevering van een nieuwbouwwoning of gebouw
  • Berekeningen voor grootschalige renovaties
  • Berekeningen voor een woning of gebouw die eerder met de detailmethode is geregistreerd.

Wil je voor meerdere soorten woningen of gebouwen berekeningen maken, dan is het verstandig om te kiezen om examen af te leggen op het hoogste niveau (U-detail), omdat je dan meteen vakbekwaam bent op de andere niveaus. Diverse cursusbureaus bieden opleidingen om je voor te bereiden op de examens.  Naast het bekende CITO kun je voor de NTA 8800 ook examen doen bij ’t Examenpark.

Heb je nog geen EPA- of EPN diploma, dan moet je een serie van examenmodules afleggen om vakbekwaam te worden. Een NTA 8800 cursus kan je hierbij helpen. Bekijk de cursusbureaus waar wij mee samenwerken.

Overgangsregeling

De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat er op 1 januari veel EP-adviseurs hun werk niet kunnen uitvoeren omdat ze het bewijs van vakbekwaamheid niet op tijd kunnen halen. Om het aantal adviseurs dat werkzaamheden kan uitvoeren zo groot mogelijk te maken, is hiervoor een overgangsregeling in het leven geroepen.  Tot 1 juli 2021 geldt dat personen die nog in het traject zitten om vakbekwaam EP-adviseur te worden in bepaalde situaties toch een opname mogen doen als zij aantoonbaar vakbekwaam zijn.

Aanstaande EP-adviseurs moeten op het moment van de opname aantoonbaar in staat zijn, volgens de voorschriften van BRL 9500, een opname te maken van de bouwkundige schil en de installaties van gebouwen. Zij moeten alle benodigde examenmodules hebben behaald, met uitzondering van de software modules. De registratie van de energieprestatie moet wél gebeuren door een volledig vakbekwaam adviseur conform de BRL 9500-U of BRL 9500-W.

Lees meer over de overgangsregeling

Wel of geen NTA 8800 certificering voor je bedrijf

Heb je als bedrijf EP adviseurs in dienst die energielabels afmelden, dan dien je je ook als bedrijf te certificeren volgens de nieuwe BRL 9500. Dit geldt ook voor  aanvragen van omgevingsvergunningen en nieuwbouwprojecten.

Bedenk nu of je je zelf wilt laten certificeren of dat je je aansluit bij een koepelorganisatie. Koepels zijn zelf gecertificeerd, zodat je onder hun certificaat de labels kunt registreren. Je maakt dan zelf de energie-prestatie berekening, waarbij de koepelorganisatie de afmelding en registratie verzorgd. Voorbeelden zijn Buildinglabel, 1rgielabel, Duurzaam Energieloket of Immocert.

Ben je partner bij Buildinglabel?

Als partner van Buildinglabel dien je vanaf 1 januari 2021 zelf je licentie voor de software aan te schaffen. Bestel je nog voor 1 januari 2021 een licentie EPA-W of EPA-U? Dan krijg je als eerste de exclusieve mogelijkheid om een software-introductietraining te volgen. Je krijgt daarin veel tips en tricks, zodat je snel kunt werken met de software!

Bekijk de voordelen van Vabi EPA

Regel de juiste eHerkenning

Vanaf 1 januari heeft het bedrijf dat de energielabels registreert, een eHerkenningsmiddel nodig. Het eHerkenningsmiddel is een soort DigiD voor bedrijven. Veel bedrijven gebruiken dit al bij het UWV en de Belastingdienst. Binnen het eHerkenningsmiddel van je bedrijf kun je voor meerdere personen een eigen persoonsgebonden eHerkenning aanvragen, met elk hun eigen rechten.

Om energielabels te registreren heb je minimaal eHerkenning niveau 3 nodig. Inloggen doe je met je gebruikersnaam, wachtwoord, aangevuld met een SMS. De leverancier waar je de eHerkenning afneemt dient “RVO diensten op niveau eH3” beschikbaar te maken voor jouw account.

Er zijn verschillende aanbieders van eHerkenningsmidddelen, op deze website kun je de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Let hierbij op de inlogmethode, de aanvraagprocedure, de doorlooptijd, de vervangprocedure en de helpdesk. Van aanschaf tot gebruik kan enige tijd duren; het aanvangsproces kan zo’n 4 weken duren. Begin dus op tijd met de selectie.

Vabi EPA en Vabi Assets Energie beschikbaar van 4 januari

Vanaf 4 januari zijn Vabi EPA en Vabi Assets Energie geschikt om te registreren. Wij informeren je zodra deze versie beschikbaar is. Heb je je licentie nog niet besteld? Doe dit dan hier.

Heb je nog vragen? Of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op of bekijk onze EPA NTA 8800 trainingspagina.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

26 oktober 2023
Maak handig gebruik van het kostenkentallen platform Digipesis

De prijzen van verduurzaming kunnen soms hoog oplopen. Gelukkig kan er op termijn ook veel geld bespaard worden met de verduurzamingsmaatregelen. Door te vergelijken...

24 oktober 2023
Hoe geef je het totaalverbruik van een heel jaar op in een maatwerkadvies?

In Vabi EPA Maatwerkadvies is het sinds versie 10.0 mogelijk om het totaalverbruik van een heel jaar op te geven. Dit kan gebruikt worden...

24 oktober 2023
Wanneer is het handig om de rekenknop in Vabi EPA en Vabi Assets te gebruiken?

Als je een object geopend hebt in Vabi EPA of Vabi Assets Energie, dan zijn de huidige rekenresultaten, linksonder in het blauwe vlakje zichtbaar....