4 vragen over het maatwerkadvies

Bij Vabi krijgen we veel vragen over het maatwerkadvies in Vabi EPA. Het maatwerkadviesrapport werd en wordt veel gebruikt door onze klanten. Op dit moment is het maatwerkadvies nog niet beschikbaar in de NTA 8800 versie van Vabi EPA. Maar wat is de reden daarvoor? En wanneer en hoe kun je weer een energiebesparingsadvies maken? In dit artikel geven we je antwoord op vier veelgestelde vragen over het maatwerkadvies.

Wat is het nut en de noodzaak van een maatwerkadviesrapport?

Een maatwerkadviesrapport energiebesparing geeft je klant meer inzicht in de maatregelen die ze kunnen nemen om de energieprestatie van een woning of gebouw te verbeteren. Het geeft onder meer inzicht in de huidige energieprestatie van een gebouw, de mogelijke energiebesparende maatregelen en de kosten, baten en terugverdientijden van deze maatregelen. Bovendien geeft het inzicht in de CO2-reductie door het uitvoeren van besparingsmaatregelen en is het een basis voor de erkende maatregelen voor gebouwen (in het kader van de Wet milieubeheer). Bij maatwerkadvies wordt de besparing toegespitst hoe de klant zijn gebouw (woning OF kantoor) gebruikt en waar het staat, in plaats van met een gemiddeld gebruik. En niet met een gemiddeld gebruik en default plaats.

Het maatwerkadvies wordt vaak gebruikt voor een aanvraag van een lening met een gunstige rente (verduurzamingsleningen of groene hypotheken) of voor het aanvragen van subsidies, zoals de Energie Investeringsaftrek (EIA)

Wil je klant nu subsidie aanvragen en wordt hiervoor een maatwerkadviesrapport gevraagd, dan kun je deze maken via de oude rekenmethodiek. Heb je een EPA-licentie, dan kun je deze nog steeds gebruiken. Verderop in dit artikel lees je hoe je dit kunt doen.

Wat is de status van de ontwikkeling van het maatwerkadvies?

In eerste instantie werd het maatwerkadvies bij de ontwikkeling van de NTA 8800 niet meegenomen door de overheid. Als Vabi hebben we ons hard gemaakt om toch een standaard maatwerkadviesmethodiek te ontwikkelen, omdat veel van onze klanten dit gebruiken. In 2021 heeft een commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van onder meer ISSO, Vabi en energie-adviseurs deze methodiek verder uitgewerkt. De verwachting is dat de methodiek aan het begin van 2022 gereed is om in te bouwen in de software. Het maken van de norm heeft langer geduurd dan verwacht, omdat het berekende verbruik met de NTA 8800 in veel gevallen hoger uitpakt dan het werkelijk verbruikt. De norm moest hierop gecorrigeerd worden.

Wanneer komt het maatwerkadvies in Vabi EPA?

In de NTA 8800 versie van Vabi EPA kun je nog geen maatwerkadvies maken. Zodra de maatwerkadviesmethodiek gereed is, ontwikkelen we deze in onze software. Wij verwachten hiervoor in januari een goede indicatie op te kunnen leveren wanneer we eerste goede versie van het maatwerkadvies als module van Vabi EPA kunnen aanbieden.

Hoe kan ik nu een energiebesparingsadvies maken?

We begrijpen dat je als energie-adviseur energie-adviezen afgeeft. Met de steeds scherpere wetgeving en subsidietrajecten rondom het Klimaatakkoord blijft de waarde van een energieprestatieadvies groot en zal naar verwachting alleen nog maar toenemen. Wil je nu aan de slag met het maken van een energie-advies in Vabi EPA, dan zijn er 2 mogelijkheden:

Methode 1: Gebruik het maatwerkadvies in de oude versie van Vabi EPA.

Voor het opstellen van een maatwerkadvies kun je nog steeds de oude methodiek gebruiken. Deze wordt geaccepteerd voor subsidietrajecten. Je kunt de oude versie van Vabi EPA naast de NTA 8800 versie installeren. Via deze link kun je de oude versie installeren

Methode 2: Kopieer een woning en werk met varianten.

Je kunt in Vabi EPA NTA 8800 verschillende varianten van maatregelen doorrekenen. Dit kan door een kopie van een woning of gebouw te maken en daar mutaties in door te voeren (zoals het toepassen van een warmtepomp). Daarna kun je via de objectenrapportage inzichtelijk maken wat de effecten zijn op de EP2 score, labelklasse en bijvoorbeeld CO2 uitstoot. Alleen de terugverdientijd en de kosten van de mutaties, die wel worden berekend in het maatwerkadvies, worden dan niet getoond.

Meer informatie over de roadmap naar het maatwerkadviesrapport.

We houden je op de hoogte van de voortgang van het maatwerkadvies en onze planning van de release van de maatwerkadviesmodule in de software. Heb je in de tussentijds vragen over Vabi EPA? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

06 september 2021
Eerste versie Energieplannen binnenkort beschikbaar in Vabi Assets Energie

Sinds 1 januari is de nieuwe wetgeving voor de energieprestatie van een gebouw, de NTA 8800 van kracht. Deze verandering heeft veel impact gehad...

02 augustus 2021
Standaard en streefwaarden en het energielabel

Sinds 1 augustus staat op alle nieuwe energielabels vermeld of de isolatie van de woning voldoet aan de Standaard voor isolatie. Hiermee kan een...

30 april 2021
Standaardwaarden voor woningisolatie: het nieuwe sturingsmiddel

Op 18 maart jl. heeft Demissionair Minister Ollongren een nieuw sturingsmiddel voor verduurzaming van woningen geïntroduceerd: de Standaardwaarden. Dit is één van de afspraken...