Meer bewustwording dankzij betaalbaarheidsadvies – Wonen Zuid vertelt over woonlasten

wonen zuid

Delft, 31 augustus 2017 – Een aantal jaar geleden heeft Wonen Zuid, samen met een drietal huurdersorganisaties, besloten om samen naar oplossingen te zoeken om het huren betaalbaar te houden. Eén van de instrumenten die zij kozen, is de Woonlastentool van Vabi. Wonen Zuid toont sinds 2016 met behulp van Vabi Assets Woonlasten de woonlasten en een betaalbarheidsadvies op haar website. Op de website van Aedes vertellen zij hier meer over.

Wonen Zuid

Woonlasten tonen aan woningzoekenden

Met de woonlastentool van Vabi kan Wonen Zuid een vrij nauwkeurige inschatting maken van de totale woonlasten per huishouden. Bovendien berekent deze tool de huurtoeslag waarop een huurder recht heeft. ‘Een ideaal voorlichtingsinstrument voor woningzoekenden die willen weten of een woning binnen hun financiële bereik ligt’, zegt Michel Brauns, senior beleidsmedewerker van de afdeling Strategie van Wonen Zuid.

Om deze woonlasten te kunnen tonen heeft Vabi, samen met Wonen Zuid, een koppeling met het woonruimteverdeelsysteem gerealiseerd. Dit gebeurt via de module Vabi Assets Woonlasten. Wanneer een woningzoekende de website anoniem bezoekt, wordt een indicatie getoond van de woonlasten op basis van vier voorgedefinieerde profielen. Zodra een woningzoekende is ingelogd wordt de indicatie berekend op basis van de persoonlijke situatie van de woningzoekende. Bij elke aangeboden woning kan elke belangstellende in een oogopslag zien hoe hoog de woonlasten zijn voor de vier meest voorkomende huishoudtypen. Voor een nog nauwkeurigere berekening kan hij, als hij inlogt, ook zelf uitrekenen hoe hoog de woonlasten in zijn specifieke geval zijn én hoe hoog het betaalbaarheidsrisico is dat hij loopt. De uitslag wordt gevisualiseerd in een metertje dat lichtgroen, donkergroen, geel, oranje of rood uitslaat.

Wonen Zuid

“We kunnen vaststellen dat de tool leidt tot meer bewustwording bij elke gebruiker.”

Resultaten

De woonlastentool wordt zo’n tweehonderd keer per maand geraadpleegd door verhuurmedewerkers en externe bezoekers. Wonen Zuid verhuurt per jaar zo’n 1100 woningen. Michel Brauns vindt dit daarom geen slecht resultaat. Wonen Zuid voert per maand zo’n twintig adviesgesprekken met kandidaat huurders die volgens de woonlastentool in de gevarenzone zitten; bij hen slaat de meter oranje of rood uit. “Sommige mensen zien daarom af van een woning”, zegt Brauns. “Maar dat zijn toch uitzonderingen. Wel kunnen we vaststellen dat de tool leidt tot meer bewustwording bij elke gebruiker”.

Meer informatie over woonlasten

Benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet? Neem eens een kijkje op de website van Wonen Zuid. Nieuwsgierig naar het volledige artikel? Klik dan hier. Wil je hier zelf ook mee aan de slag? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
EPA-export vanuit Vabi Elements

De EPA-export vanuit Vabi Elements staat op het punt om een welverdiende uitbreiding te ontvangen. Momenteel is het mogelijk om een 3D getekende geometrie...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...