Vraag het aan Esther: Deze week gaat het over een nieuwe functie in de stromingsmodule VA109 Tapwater: pompen

Dit keer is de reden juist het óntbreken van vragen op de servicedesk.

Nu kan het zijn dat de werking duidelijk genoeg is, maar we zien ook geen projecten voorbijkomen waarin extra pompen zijn opgenomen. Dus zijn we bang dat deze functie nog niet door alle gebruikers ontdekt is.

Voor het invoeren van toegepaste brandpompen of hydrofoors was het mogelijk om in een leiding een negatieve drukval op te geven. Vanaf versie 11.50 is er de mogelijkheid om zelf een extra pomp te plaatsen.

In beide gevallen is een extra pomp aan te maken in het scherm “invoeren”. De aangemaakte pomp is met [shift] [linkermuisknop] aan een leiding toe te voegen.

  1. Drukverhoger – hydrofoor
  2. Brandpomp

Drukverhoger – hydrofoor

Als een pomp wordt aangemaakt en er wordt gekozen voor “Nee” in het vakje achter brandpomp, dan wordt er gerekend met drukverhoging in de leiding.

Vervolgens kun je bij instelgegevens de pompgegevens invullen: de drukverhoging in kPa. Het resultaat zal zijn dat de benodigde voordruk lager wordt en de drukverhoging door de hydrofoor wordt meegenomen in het leidingstelsel.

Bijvoorbeeld voor het toepassen van hydrofoors in hoogbouw:

Zonder beide hydrofoors is er (in bovenstaand voorbeeld) een voordruk van 480kPa benodigd, na het toepassen van de hydrofoors (degene voor de bovenste verdiepingen op 300kPa) zal er 180kPa voordruk benodigd zijn aan het begin van het stelsel.

Brandpomp

Als een pomp wordt aangemaakt en er wordt gekozen voor “Ja” in het vakje achter brandpomp, dan wordt er gerekend met drukverhoging in de leiding. Deze wordt alleen meegenomen in de berekening voor noodvoorzieningen.

Ook hier dient de drukverhoging opgegeven te worden bij de instelgegevens.

In onze Online help vind je nog meer informatie over het toevoegen van pompen. Mocht je meer informatie willen ontvangen dan kan je altijd contact met ons opnemen.

Gerelateerde artikelen

28 april 2023
Zonnepanelen in Gebouwsimulatie

In de nieuwste versie van Vabi Elements Gebouwsimulatie kunnen nu Zonnepanelen uurlijks gesimuleerd worden. Dit geeft een mogelijkheid om te kijken naar het gebruik...

20 april 2023
Elements Release 3.9: vereenvoudigde invoer

Vanuit de gebruikers kregen we regelmatig als feedback dat het invoeren van bijvoorbeeld luchthoeveelheden omslachtig was. Vandaar dat een van de grootste onderwerpen van...

18 april 2023
Vraag het aan Esther: Deze keer gaat het over ventilatiestromen

Op de servicedesk krijgen we wel eens te maken met klanten die nog niet bekend zijn met de modules van ventilatiestromen, terwijl ze heel...