Vraag het aan Esther: Deze keer gaat het over ventilatiestromen

Op de servicedesk krijgen we wel eens te maken met klanten die nog niet bekend zijn met de modules van ventilatiestromen, terwijl ze heel bruikbaar zijn. Er zijn 3 verschillende modules, deze licht ik hieronder graag toe:

  1. Ventilatiestromen gebouwsimulatie
  2. Ventilatiestromen warmteverlies
  3. Ventilatietoets

Ventilatie stromen gebouwsimulatie

Voor het maken van een gebouwsimulatieberekening is het noodzakelijk om alle luchtuitwisselingen tussen ruimten zélf handmatig in te voeren. In de module gebouwsimulatie wordt er namelijk automatisch luchtbalans per ruimte gemaakt. Als een toilet (Wc) dus afgezogen wordt met 7l/s dan wordt er automatisch ook 7l/s toegevoerd middels het gekozen luchtbehandelingssysteem. Dit is uiteraard niet de werkelijkheid.

Nummer
ruimte
Naam
ruimte
Mechanische toevoer dag GS [m³/h] Mechanische afvoer dag GS [m³/h]
0.1 Woonkamer/keuken 100 100
0.3 Badkamer 50 50
0.4 Slaapkamer 1 30 30
0.5 Slaapkamer 2 30 30
0.6 Slaapkamer 3 30 30
0.7 Entree 0 0
0.8 Wc 25 25

 

Invoer:

Het is dus nodig om de luchtuitwisseling tussen ruimten handmatig in te vullen. Dit doe je door in het scherm eigenschappen ruimten het potloodje te gebruiken (het liefst bij de ruimte waar de meeste overstromen in en uit gaan) en voor het tabblad ventilatie te kiezen. Per bouwdeel (hoeft dus geen deur te zijn) kan de overstroom worden ingevoerd, door ook hier het potloodje te gebruiken. In de balans worden direct de luchthoeveelheden aangepast.

Uitvoer:

Vervolgens kan je nog een keer de ventilatiestromen Gebouwsimulatie controleren, nu blijkt bijvoorbeeld voor het toilet dat daar inderdaad alleen afgezogen zal worden.

Nummer
ruimte
Naam
ruimte
Mechanische toevoer dag GS [m³/h] Mechanische afvoer dag GS [m³/h]
0.1 Woonkamer/keuken 100 115
0.3 Badkamer 0 50
0.4 Slaapkamer 1 30 0
0.5 Slaapkamer 2 30 0
0.6 Slaapkamer 3 30 0
0.7 Entree 0 0
0.8 Wc 0 25

 

Ventilatie stromen warmteverlies

Voor het maken van een warmteverliesberekening wordt er gerekend met standaard overstromen: een toilet zal bijvoorbeeld in een standaard berekening worden afgezogen en de lucht wordt toegevoerd vanuit een aangrenzende verkeersruimte. Het is mogelijk om hiervan af te wijken en ook hier zelf de overstromen handmatig in te voeren. Hiertoe moet in het ventilatiesjabloon de luchthoeveelheid ingevoerd worden met “eigen waarde”, dus bouwbesluit is dan niet meer mogelijk. Het is verder noodzakelijk om in het sjabloon ventilatie het invoerveld “bron ventilatielucht wordt bepaald uit” op ruimte-eigenschappen te zetten. Als hier voor systeem of type ruimte gekozen is dan worden de overstromen alsnog automatisch bepaald en kunnen de ventilatiestromen niet grafisch inzichtelijk gemaakt worden.

Invoer:

De invoer geschiedt zoals hierboven al omschreven: eigenschappen ruimten, potloodje gebruiken, TAB blad ventilatie kiezen en vullen:

Uitvoer:

Vervolgens kan er bij uitvoer voor ventilatiestromen WV gekozen worden:

Ventilatietoets

Met dezelfde invoer als omschreven bij warmteverlies: debiet met een eigen waarde en bron ruimte-eigenschappen is het mogelijk om de module ventilatietoets te laten rekenen.

Uitvoer:

Nummer
ruimte
Naam
ruimte
Gebruiksfunctie Ruimtetype Eis toevoer
[m³/h]
Toevoer
[m³/h]
Eis afvoer
[m³/h]
Afvoer
[m³/h]
Conclusie
0.1 Woonkamer/keuken Woonfunctie Verblijfsruimte 91,3 100 0 115 Voldoet
0.3 Badkamer Woonfunctie Badruimte 0,0 0 50,4 50 Voldoet niet
0.4 Slaapkamer 1 Woonfunctie Verblijfsruimte 25,2 30 0 0 Voldoet
0.5 Slaapkamer 2 Woonfunctie Verblijfsruimte 27,0 30 0 0 Voldoet
0.6 Slaapkamer 3 Woonfunctie Verblijfsruimte 31,4 30 0 0 Voldoet niet
0.7 Entree Woonfunctie Verkeersruimte 0,0 0 0 0 Voldoet
0.8 Wc Woonfunctie Toilet 0,0 0 25,2 25 Voldoet niet

 

Door het afronden van de luchthoeveelheden lijken 3 ruimten niet aan de eis te voldoen.

In onze Academy en Online help vind je nog meer informatie over ventilatiestromen. Mocht je meer informatie willen ontvangen dan kan je altijd contact met ons opnemen.

Gerelateerde artikelen

16 april 2024
Nieuwe manier van inloggen voor Vabi software

Graag willen we je op de hoogte stellen van de ontwikkelingen, rondom ons nieuwe Vabi klantportaal – het Vabi platform – die momenteel plaatsvinden....

25 maart 2024
Maatwerkadvies gebruiken voor de investeringssubsidie DUMAVA

Is jouw vastgoed in Nederland eigendom van een maatschappelijke instelling? Dan kan je in aanmerking komen voor subsidie voor het verduurzamen van het maatschappelijk...

21 maart 2024
WWS-veranderingen door Wet betaalbare huur

De Tweede Kamer zal de komende tijd het wetsvoorstel betaalbare huur van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bespreken. Het doel...