Vabi aanwezig bij 2 jaarlijkse IBPSA conferentie

Delft, 29 oktober 2019 – IBPSA (International Building Performance Simulation Association) is een organisatie die als doel heeft onderzoek, ontwikkeling en praktijk op het gebied van gebouw simulatie bij elkaar te brengen en het vakgebied verder te ontwikkelen. Sinds 1985 wordt er iedere 2 jaar een internationale conferentie gehouden met de laatste ontwikkelingen op onderzoek, software ontwikkeling en praktijktoepassingen. Dit keer was het de beurt aan IBPSA-Italië om de conferentie te organiseren. De keuze viel op Rome. Het simuleren van gebouwprestaties krijgt wereldwijd steeds meer aandacht. Na San Francisco in 2017 met 776 deelnemers trok de conferentie in Rome net iets meer dan 1000 bezoekers van over de hele wereld. Naast de gebruikelijke aandacht voor Bouwfysica en ontwikkelingen in software was er veel aandacht voor:

  • Simulatie op stedelijke schaal. Het modelleren van hele steden om inzicht te krijgen in het optimaal benutten van SMART grid toepassingen.
  • Het modelleren van gebruikersgedrag om de zogenaamde performance Gap (het gat tussen de voorspelling en het werkelijke verbruik) te verkleinen.
  • Kalibratie van modellen voor nauwkeurige voorspellingen en ten behoeve van prestatiecontracten en het regelen van installaties.
  • Daarnaast was er speciale aandacht voor de implementatie van de Europese energienormen (die in Nederland geïmplementeerd worden door middel van de NTA8800)

Uitgebreider verslag en andere activiteiten zijn te vinden in de IBPSA internationale nieuwsbrief.

Vabi heeft een aantal van bovengenoemde onderwerpen al op de roadmap staan en zal gebruik maken van de resultaten van de conferentie bij verdere uitwerking van de roadmap.

Over 2 jaar is IBPSA-Nederland Vlaanderen aan de beurt om de conferentie te organiseren. Dit zal plaatsvinden van 1 tot en met 3 september 2021 in Brugge. Een uitstekende gelegenheid om zelf een keer bij deze conferentie aanwezig te zijn.

 

Gerelateerde artikelen

16 november 2023
Vabi komt met de module Daglichtfactor

Met de nieuwe normen NEN-EN 17037 en NPR 4057 die de berekening volgens NEN 2057 vervangen, wordt het gebruik van hoogwaardige software cruciaal voor...

25 juli 2023
Vabi Elements bijeenkomst: 25 september in Zaltbommel

De ISSO warmteverlies publicatie 51 is in juni 2023 vernieuwd. Ben jij al op de hoogte van wat er gewijzigd is? Wim Plokker zal...

20 april 2023
Elements Release 3.9: vereenvoudigde invoer

Vanuit de gebruikers kregen we regelmatig als feedback dat het invoeren van bijvoorbeeld luchthoeveelheden omslachtig was. Vandaar dat een van de grootste onderwerpen van...