Ontwikkeling daglichtberekening en uitbreiding van EPA-export

Vanwege de recente normen NEN-EN 17037 en NPR 4057 hebben we besloten om een specifieke daglichtberekeningsmodule aan Vabi Elements toe te voegen. Met deze toevoeging wordt het mogelijk om nauwkeurige berekeningen uit te voeren en resultaten te genereren die volledig voldoen aan de eisen van de NEN-EN 17037 en NPR 4057.

Momenteel wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van de daglichtmodule door ons team van ontwikkelaars. We staan op het punt om de eerste testversie van de module af te ronden. Na deze fase zal een bètaversie van de module beschikbaar worden gesteld aan een geselecteerde groep van nauw betrokken Vabi Elements-gebruikers. We zijn enthousiast om binnenkort deze belangrijke stap te kunnen zetten in het verbeteren van de functionaliteit van Vabi Elements en het beter ondersteunen van onze gebruikers. Lees hier het artikel over de aankondiging van de daglichtmodule in Elements.


Figuur 1: Een screenshot genomen tijdens de ontwikkeling van de daglichtmodule, welke goed lichtinval en schaduwvorming weer geeft.

De EPA-export vanuit Vabi Elements staat op het punt om een welverdiende uitbreiding te ontvangen. Momenteel is het alleen mogelijk om een getekende geometrie vanuit Vabi Elements naar Vabi EPA te exporteren, wat handig is voor de To-juli berekening. De bestaande feature bevindt zich onder de Geometrie > Exporteer EPA:


Figuur 2: De geometrie export naar EPA

Echter, vanwege de groeiende vraag vanuit onze klanten, hebben we besloten om deze functionaliteit uit te breiden.

Het doel van deze uitbreiding is om het Vabi Elements-bestand volledig te exporteren naar de Vabi EPA-software, waardoor het genereren van een label zonder verdere aanpassingen mogelijk wordt. Ons ontwikkelingsteam heeft zich ingespannen om de beste manier te vinden om dit te realiseren, en momenteel wordt er hard gewerkt aan het bouwen van de benodigde code.

Twee belangrijke onderdelen van deze verbetering zijn het op kunnen geven van niet-dragende wanden en complexe raamconfiguraties. Om zowel te voldoen aan de behoeften van de daglichtberekening als aan de gewenste functionaliteiten van de EPA-exportmodule, worden deze twee onderdelen uitgebreid ontwikkeld. De mogelijkheid om zowel niet-dragende wanden als complexe raamconfiguraties op te geven, zullen uiteindelijk van cruciaal belang zijn voor beide uitbreidingen.

We kijken ernaar uit om binnenkort deze verbeteringen met jullie te delen. Als je nu al ideeën hebt voor de daglicht- en/of EPA-exportmodule, of als je interesse hebt in het uitproberen van een bètaversie, laat het ons dan weten via Elements@vabi.nl.

Gerelateerde artikelen

01 mei 2024
WWS punten importeren

De module “Energie & WWS” is een aanvulling op het programma Vabi “Beheer & Analyse” en “Energie & CO2 beleid”. Met deze module is...

29 april 2024
EPA-export vanuit Vabi Elements

De EPA-export vanuit Vabi Elements staat op het punt om een welverdiende uitbreiding te ontvangen. Momenteel is het mogelijk om een 3D getekende geometrie...

29 april 2024
Nieuwe EPV-regeling in Vabi Assets Energie

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...