Terugverdientijd berekenen met de Maatwerkadvies bèta

De terugverdientijd (TVT) is een belangrijk resultaat om iets te zeggen over de effectiviteit van maatregelen en varianten. Het is een duidelijke term die ook overkomt bij de consument. Met de huidige maatwerkadvies bèta is het nog niet mogelijk om een terugverdientijd direct vanuit de applicatie te berekenen. Wil je deze toch presenteren aan de opdrachtgever? In dit artikel leren we je hoe je dit gemakkelijk kunt doen.

Stappenplan TVT berekenen

  1. Maak een maatwerkadvies met verschillende varianten.
    Tip: om iets te zeggen over de effectiviteit per maatregel kun je een variant per maatregel aanmaken.
  2. Exporteer de Rapportage (Excel) van de varianten.
  3. Open de TVT template (Excel).
  4. Kopieer de resultaten van de Rapportage (Excel) naar de TVT template (Excel). Zorg ervoor dat de eerste rij de bestaande situatie van het huidige object is. Als het goed is gebeurt dit vanzelf. Tip: gebruik ctrl + shift + pijltje om snel alles te selecteren of sleep over de linker rijen.

  5. Klaar: je ziet nu de TVT en de besparing per jaar en maand per variant.

Wat zijn de aannames en wanneer kan ik deze TVT-template gebruiken?

De aannames voor de energieprijzen staan in de Excel. Dit zijn de huidige bekende waarden van het energieplafond voor 2022. Je kan deze eenvoudig aanpassen in de Excel, dit zijn de oranje cellen.


 

Voorbeelden van aannames die in de Excel aan te passen zijn.

De besparing op vastrecht wordt op de volgende manier automatisch bepaald. Deze geldt als besparing, als de huidige situatie wel gas of warmte verbruik heeft, maar de variant niet. Je kan het bedrag voor vastrecht voor zowel gas als warmte aanpassen. Als dit automatisch niet goed gaat kan je deze cel altijd een andere waarde geven.

Voor salderen wordt automatisch met een lager tarief per kWh gerekend als de netto elektriciteit lager is dan 0. Ook deze is automatisch aan te passen.

De Excel is geschikt voor Gas, elektra en warmte. Voor andere energiedragers zoals koude verbruik extern, biomassa en andere energiedragers is de template niet geschikt.

Download hier de TVT template

Wil je meer informatie over maatwerkadvies bekijk dan deze pagina, hier staat alle informatie bij elkaar.

Gerelateerde artikelen

19 maart 2023
Herwaardering aangrenzend onverwarmde ruimte (AOR) kan tot labelsprong leiden na 1 juli

In de huidige berekening is een begrenzing aan een aangrenzend onverwarmde ruimte (AOR) erg nadelig voor het energielabel. De NTA rekent voor deze ruimte...

10 maart 2023
Prijsplafond energieprijzen vanaf versie 9.3

Per 1 januari 2023 is het veelbesproken prijsplafond op de energieprijs voor huishoudens en kleinverbruikers in werking getreden. Hiermee worden de meeste huishoudens ontzien...

10 maart 2023
Basis- en detailopname bij gebruik van Vabi Assets Energie

Het importeren van epa bestanden kan alleen als de bouwfase en opname van het epa bestand en de deelvoorraad hetzelfde zijn. Een epa bestand...