Standaard waarden van zonwering in Elements

zonwering gebruiken in elements

Delft, 4 juli 2019 – Vanaf Vabi Elements 3.4 is de invoer van de ramen en zonwering gewijzigd, waarbij het onderscheid in het deel energie- en lichtdoorlating duidelijker is geworden. Daarnaast zijn er standaard waarden voor binnen- en buitenzonwering toegevoegd.

In samenwerking met zonweringleveranciers zijn standaard zonweringtypen bepaald die je kunt kiezen; slecht, matig of goed. Als specificaties zijn de huidige marktwaarden toegepast op deze categorieën. Hierbij is de volgorde van goed tot slecht gebaseerd op de g-waarde in combinatie met HR++ glas. De g-waarde geeft de verhouding tussen de invallende zonnestraling en de binnenkomende zonnestraling weer. Hoe lager de g-waarde hoe minder zonnewarmte er in het gebouw binnenkomt.

Bij zonwering is de belangrijkste factor de doorlating, ofwel transmissie, van energie. Bij een goede zonwering zal deze waarde laag zijn en bij een slechte zonwering hoog. Verschil zit er ook nog tussen binnen- en buiten zonwering.

Bij binnen zonwering is de mate van reflectie belangrijk, waarbij een hogere reflectie zorgt voor een lagere doorlating van energie. Bij binnen zonwering is het namelijk niet gewenst om een hoge absorptie te hebben, omdat je dan grote stralingsvlakken creëert.

Bij buitenzonwering is de absorptie minder belangrijk, omdat de geabsorbeerde warmte niet naar binnen straalt. Hierdoor kan de waarde voor absorptie, in tegenstelling tot die van binnen zonwering, hoger zijn.

Buiten- en tussenzonwering

ZOnwering berekenen

Binnenzonwering

 

zonwering gebruiken in elements

Heb je nog vragen? Of wil je meer weten over hoe je zonwering kan gebruiken in Elements? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

16 november 2023
Vabi komt met de module Daglichtfactor

Met de nieuwe normen NEN-EN 17037 en NPR 4057 die de berekening volgens NEN 2057 vervangen, wordt het gebruik van hoogwaardige software cruciaal voor...

25 juli 2023
Vabi Elements bijeenkomst: 25 september in Zaltbommel

De ISSO warmteverlies publicatie 51 is in juni 2023 vernieuwd. Ben jij al op de hoogte van wat er gewijzigd is? Wim Plokker zal...

20 april 2023
Elements Release 3.9: vereenvoudigde invoer

Vanuit de gebruikers kregen we regelmatig als feedback dat het invoeren van bijvoorbeeld luchthoeveelheden omslachtig was. Vandaar dat een van de grootste onderwerpen van...