Nieuwe Doe-Het-Zelf training Gebouwsimulatie: Energie & Kosten

Wat is het verwachte verbruik van het ontworpen gebouw? Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen op een bestaand pand? Met Vabi Gebouwsimulatie Energie & kosten is dit nauwkeurig te berekenen.

Wat is Gebouwsimulatie?

Gebouwsimulatie is een module van Vabi Elements. Met Gebouwsimulatie kun je de comfortbeleving simuleren en het energieverbruik van een gebouw minimaliseren. In Gebouwsimulatie wordt elk uur van het jaar nauwkeurig berekend wat de warmteproductie en warmteverliezen in elke ruimte zijn. Daarnaast kan je binnenkort voor nieuwbouw in plaats van TOjuli in Gebouwsimulatie laten zien dat het gebouw niet te warm wordt in de zomer.

Wat is Gebouwsimulatie: Energie en kosten?

Gebouwsimulatie: Energie en kosten gaat nog een stap verder dan Gebouwsimulatie, het kan namelijk het werkelijke energieverbruik van een ontworpen gebouw nauwkeurig voorspellen. Daarnaast kan je in Energie en kosten het energieverbruik van een gebouw kalibreren zodat deze overeenkomt met de meterstanden en vervolgens de terugverdientijd van een extra investering bepalen. Zo’n investering zou bijvoorbeeld een verduurzaming van het gebouw kunnen zijn zoals zonnepanelen op het dak of extra isolatie.

Wat is de nieuwe Doe-het-zelf training?

In de nieuwe Doe-Het-Zelf training Energie en kosten, word je aan de hand meegenomen om de mogelijkheden van Gebouwsimulatie Energie en kosten samen met ons te ontdekken.

Op deze tussenwoning worden 8 zonnepanelen van 160W/m2 geplaatst. Hoeveel energie per jaar wordt er bespaard? In hoeveel jaar hebben de eigenaren de investering terugverdiend?

In Gebouwsimulatie Energie & Kosten wordt het energieverbruik en energieopbrengst berekend. In deze grafiek zie je het berekende energieverbruik in kWh per categorie en ook de berekende elektriciteitsproductie per maand. In totaal wordt er 16775 kWh per jaar gebruikt en 1884 kWh door de zonnepanelen opgewekt. De investering van 2000 euro is daardoor in iets meer dan 6 jaar terug te verdienen:

In de doe-het-zelf training kan je deze berekening zelf maken. Stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je de 3 functies van Energie en kosten kan gebruiken:

  1. Berekenen van het energieverbruik van een woning;
  2. Het kalibreren van een berekening indien de maandelijkse meterstanden bekend zijn;
  3. Het berekenen van de terugverdientijd van een investering waarmee een energiebesparing bewerkstelligd wordt.

Meer over deze functies, kan je in dit artikel ‘Voorspel of verantwoord het werkelijke energieverbruik’ lezen.

Download de doe-het-zelf training

Wil je meer weten over Energie en Kosten? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

07 april 2021
Een sneakpreview van de eerste onderwerpen tijdens de Corporatiedag

De Ortec Finance en Vabi Corporatiedag komt er weer aan. De Corporatiedag is al jaren één van de leukste en best bezochte event voor...

25 maart 2021
Analyse: Labelverschuivingen per woning bij de NTA 8800

Met de komst van de NTA 8800 zijn er ook nieuwe labelklassen gekomen. Via deze Excel kun je op voorraadniveau bekijken wat de labelverschuivingen...

25 maart 2021
Aan de slag met de Aedes Routekaart 2.0

OP 13 april lanceert Aedes de nieuwe Routekaart om de doelen van het Klimaatakkoord te vertalen naar beleid voor verduurzaming richting 2050. Hiermee kun...