Energieprijzen in het maatwerkadvies

Begin april zal de bèta versie van Vabi EPA worden uitgebracht. Hierin zal het mogelijk zijn om de energieprijzen te gebruiken in maatwerkadvies, rekeninghoudend met het prijsplafond voor de berekening. Voor de kosten van de energielasten wordt gebruik gemaakt van het berekende jaarverbruik. Het verbruik tot aan het grensverbruik wordt berekend met het prijsplafond. Alles boven het grensverbruik wordt de marktprijs toegepast.

De energieprijzen voor het maatwerkadvies zijn in de software terug te vinden linksboven in het navigatiemenu bij Algemeen. Zodra je op het scherm bent klap je Energieprijzen maatwerkadvies tabblad uit en zie je het onderstaande overzicht.

Standaard zijn hier de energieprijzen van het prijsplafond ingevuld. Deze zijn per nutsproduct verdeeld waarin je de variabele prijs per eenheid en het vastrecht per jaar zelf kan aanpassen. Het prijsplafond vinkje staat standaard aan. Hier zie je de variabele marktprijs en het maximum verbruik voor het prijsplafond. De software zal dan rekenen met de bovenste elektra, gas en warmteprijzen tot aan het grensverbruik. Boven het grensverbruik zal de software rekenen met de elektra, gas en warmte marktprijs die je naast de plafond grensverbruiken ziet. Voor de netto contante waarde en terugverdientijd berekeningen kan onderaan de jaarlijkse toename energieprijzen in procenten ingevuld worden.

Het effect van de energieprijzen op je object(en) zijn zowel in de software als in de rapportage terug te vinden. In de software is het te vinden linksonder in het navigatiemenu bij Varianten zodra je een variant hebt aangemaakt. Het effect is te zien in de regel Kosten Object 1 waarin dit is opgedeeld in de huidige situatie en in de variant. Ook is het effect te zien in de berekening van de totale besparing in energiekosten, netto contante waarde en de terugverdientijd.

Het effect van de energieprijzen zal in het rapportage (Word) terug te vinden zijn waarbij de gegevens die hierboven genoemd zijn in een overzichtelijke tabel staan.

Bekijk de volgende pagina voor meer informatie over maatwerkadvies. Hier kun je ook de laatste versie van de Maatwerkadvies module downloaden.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over Vabi EPA? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

18 januari 2024
De EPV regeling gebruikt vanaf nu de NTA 8800

Vanaf 1 januari 2024 kan er voor de bepaling van de energieprestatievergoeding (EPV) voor nieuwe en gerenoveerde woningen, alleen maar gebruik gemaakt worden van...

18 januari 2024
Met ingang van 2024 is de Energie-investeringsaftrek verbeterd op basis van de NTA 8800

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling vanuit de overheid om de kosten voor aanschaf en installatie van energiebesparende maatregelen deels te compenseren. Ook...

26 oktober 2023
Maak handig gebruik van het kostenkentallen platform Digipesis

De prijzen van verduurzaming kunnen soms hoog oplopen. Gelukkig kan er op termijn ook veel geld bespaard worden met de verduurzamingsmaatregelen. Door te vergelijken...