Nieuw in Vabi Elements

Vanaf nu is Vabi Elements 3.10 beschikbaar

In deze nieuwe versie kan je rekenen met de nieuwe warmteverlies ISSO 51 (2023) norm.
Ook is de reparatietool in de geometrie verbeterd.

Bekijk op deze pagina wat er allemaal nieuw is.

Download de software

Let op, de warmteverlies 2012-methode is niet meer beschikbaar in Vabi-Elements.

Voor projecten die nog worden doorgerekend met behulp van de 2012-versie van de warmteverliesberekeningen, is het raadzaam om ze op te slaan zonder ze te openen in de 3.10-versie van Vabi Elements (of om een back-upversie te maken). De setup van Vabi Elements 3.9.3 zal beschikbaar blijven om oude projecten later nog door te kunnen rekenen. Let op dat projecten die eenmaal in een nieuwere versie zijn geopend, niet meer teruggezet kunnen worden naar een eerdere versie.

Momenteel werken we hard aan een service release waarin het ook mogelijk wordt om een volledig appartementencomplex door te rekenen. Dit zal het aanzienlijk vereenvoudigen om snel resultaten te verkrijgen per appartement voor grootschalige gebouwen. We houden jullie op de hoogte wanneer deze service release gereed is.

Webinar: Warmteverlies update 2023
Op 11 juli hebben we een webinar gegeven over de nieuwe warmteverliesnorm in Vabi Elements.

Kijk het webinar terug

Warmteverlies 2023 ISSO 51

ISSO 51, warmteverlies woningen is gewijzigd. De vorige grote methodiek wijzigingen dateren van 2017.
De belangrijkste wijzigingen met de meeste impact zijn:

  • Het in rekening brengen van de infiltratie is meer in lijn gebracht met de NTA 8800 en NEN8080.
  • Er wordt geen fractie Z meer in rekening gebracht.
  • De zekerheidsklassen zijn vervallen. In plaats daarvoor wordt er nu gerekend met een temperatuurverschil van 4 °C naar een andere woning. Als er meerdere aangrenzende woningen zijn, wordt er een gelijktijdigheidsfactor toegepast.
  • Toeslagen door ventilatie, opwarmen na nachtbedrijf en verliezen naar andere woningen worden niet meer lineair maar kwadratisch opgeteld. Hierdoor wordt de optelsom van de toeslagen lager als er meer toeslagen tegelijkertijd zijn.

Bekijk de releasenotes voor het volledige overzicht van wijzigingen m.b.t. de invoer van de WV berekening in Vabi Elements.

 

Energielabel registratie vervangen

Release notes
Lees de release notes met alle ontwikkelingen van Vabi Elements 3.10

Bekijk de release notes

Reparatietool

In de nieuwste versie van Vabi Elements is de reparatietool verbeterd. Hiermee kan je Vabi Elements zelf de geselecteerde vlakken of lijnen laten verbeteren. Deze uitbreiding van de bestaande reparatietool moet het makkelijker maken om problemen te verhelpen in de geometrie. Deze tool zal voor de aankomende release nog verder verbeterd worden om het automatisch repareren van projecten nog gemakkelijker te maken.

Bekijk de quickstart

Ga direct aan de slag met behulp van de quickstart! Je ziet in één oogopslag waar je de nieuwe functionaliteiten kunt vinden, hoe je ze bedient en hoe jouw werk sneller en leuker wordt.

Download de quickstart

Maak jij al gebruik van de Vabi Support?

Op de support website van Vabi kun je 24 uur per dag terecht voor alle informatie over Vabi Elements. Je kunt hier de releasenotes, handleiding, nieuwe versies, tutorials, downloads, FAQ’s en meer bekijken. Alle informatie die je nodig hebt kun je snel en overzichtelijk terugvinden.

Bekijk de Vabi Support