Nieuw in Vabi Elements 3.1

De update van Vabi Elements, versie 3.1 is vanaf 31 oktober 2016 beschikbaar! Wat is er nieuw in Vabi Elements 3.1? Bekijk de nieuwe functionaliteiten hier:

Productiviteit onmisbaar in de financiële business case

Productiviteit is één van de nieuwe features in Elements v3.1. Is uw opdrachtgever er zich van bewust dat energiebesparende maatregelen vaak hand in hand gaan met consequenties op het gebied van productiviteit? Hoe maakt u dit inzichtelijk en hoe gaat u de meerwaarde voor uw opdrachtgever aantonen? In Vabi Elements Energie & Kosten v3.1 maakt arbeidsproductiviteit onderdeel uit van de financiële business case.

Bij een verbouwing of aanpassing wordt vaak een business case gemaakt van de energiekostenbesparing tegen de investering. Een verhoogde huuropbrengst kan ook een reden zijn voor een investering. Verbetering van de arbeidsproductiviteit biedt een minder bekende business case, maar wel één met hoge potentie. Arbeidskosten zijn tenslotte een veelvoud van energiekosten of huuropbrengsten.

Vabi Elements - Het Gebouwprestatieplatform - Performance Dashboard

Terugverdientijd

Met Vabi Elements Gebouwsimulatie simuleert u de gewenste situatie en maakt u de productiviteitsverbetering ten opzichte van de huidige situatie inzichtelijk. In de simulatie wordt de invloed van verbeterde luchtkwaliteit, ventilatie en temperatuur meegenomen (o.b.v. ISSO/Rehva 901). Vanaf nu heeft u de mogelijkheid om binnen de uitbreidingsmodule Energie & Kosten  alleen de besparing op energiekosten of ook de verbetering van de arbeidsproductiviteit wilt meenemen in uw eenvoudige terugverdientijd berekening (ETVT).

Vabi Elements - Het Gebouwprestatieplatform - Terugverdientijd

Heldere terugkoppeling op uw invoer en vernieuwde online help

Een directe kwaliteitscontrole op uw invoer is altijd prettig, zeker als u niet dagelijks met de software werkt. In de nieuwe versie van Vabi Elements v3.1 is het (fout)meldingssysteem uitgebreid met directe feedback op de invoer. Voorkom invoerfouten, versnel de doorlooptijd van uw project en ervaar het gebruiksgemak.

Nieuw in Vabi Elements - Het Gebouwprestatieplatform - Terugkoppeling invoer

HELP!

Komt u ergens niet direct uit? Klik vanuit uw invoerschermen direct door naar onze Online Help via F1. Hier vindt u een heldere toelichting op de invoer, uitvoer en methodieken. Uiteraard kunt u ons altijd kosteloos bereiken voor persoonlijk advies via de servicedesk.

Benieuwd hoe de tekenfuncties in Vabi Elements werken? De Online Help helpt u op weg diverse video’s. Bekijk op uw gemak hoe tekenfuncties werken, fris uw kennis op of leer hoe de nieuwe functionaliteiten werken.

Nieuw in Vabi Elements - Het Gebouwprestatieplatform - Online help

Overzichtelijk navigeren

Wanneer u meerdere berekeningen tegelijk maakt, krijgt u een schat aan informatie teruggekoppeld vanuit Vabi Elements. Om het overzicht te behouden zijn tabellen en grafieken vanaf Vabi Elements v3.1 gesorteerd. Zo kunt snel analyseren en krijgt u optimaal inzicht per thema.

Nieuw in Vabi 3.1

Flexibel rapporteren

Ook nieuw is de mogelijkheid om zelf gewenste tabellen met resultaten te configureren. Exporteer ze direct naar Excel of visualiseer ze in het 3D model. Toon alleen de berekende waarde of combineer de tabel met het toetsingsresultaat. Vanaf nu krijgt u een directe terugkoppeling op het programma van eisen. Rode ruimten voldoen niet en groene ruimten voldoen wel aan de gestelde eisen.

Nieuw in Vabi 3.1

Nieuw in Vabi Elements Gebouwsimulatie

De Gebouwsimulatie v3.1 is verder uitgebreid om goed aan te sluiten in verschillende situatie:

 • Gelimiteerde (meerdere) opwekker(s) voor verwarming of koeling
  Bereken integraal de effecten van een beperkt verwarmings- of koelvermogen op comfort of energiegebruik. Ook bij meerdere opwekkers.
 • Simuleren onder verschillende klimaatcondities
  Importeer nu direct een KNMI klimaatjaar (gratis verkrijgbaar via website van KNMI) of een internationaal EPW klimaatjaar.
 • Visualisatie van luchtstromen
  Maak nu eenvoudig een tabel of 3D visualisatie van uw gebouwmodel! Controleer hiermee eenvoudig én visueel hoe de ingevoerde luchtstromen zich door het gebouw verplaatsten.
 • Analyse op ruimte, luchtbehandeling of gebouwniveau, van uur tot jaar
  Analyseer de resultaten van de Gebouwsimulatie op luchtbehandeling, ruimte en/of gebouwniveau. Via de “daguitvoer” grafiek kunt u de resultaten zien specifiek per uur van de dag tot aan een jaaroverzicht.
BENG methodiek in Vabi Elements EPG

Vabi Elements EPG berekend nu al de vanaf 2020 wettelijk verplichte BENG indicatoren voor u! Deze indicatoren bieden u handige handvatten bij toepassing van trias energetica in de praktijk.

Nieuw in Vabi Elements - Het Gebouwprestatieplatform - Trias Energetica

Sneller tekenen in Vabi Elements v3.1

Dankzij de continue verbeterde tekenfunctionaliteiten kunt u steeds sneller uw gesloten geometriemodel bouwen in Vabi Elements. Vanaf v3.1 kunt u ook gebruik maken van nieuwe functies als:

 • Het spiegelen van een ruimte of gebouw;
 • Afmetingen van (meerdere) ramen en deuren achteraf aanpassen;
 • Draaien van ramen, deuren, ruimten of het hele gebouw.

Nieuw in Vabi Elements - Het Gebouwprestatieplatform - Tekenen

Afbeelding 1: Draaien van ramen, deuren, ruimten of het hele gebouw

Nieuw in Vabi Elements - Het Gebouwprestatieplatform - Spiegelen

Afbeelding 2: Spiegelen van een gebouw