Wat kan je met Vabi Elements in het onderwijs?

Tijdens de technische opleiding komen de studenten met verschillende energievraagstukken in aanraking. Een veel besproken energievraagstuk in de huidige markt is: hoe kunnen we gebouwen verduurzamen? Met Vabi Elements kunnen de studenten de effecten van verduurzamingsmaatregelen van een gebouw analyseren. Daarnaast kunnen ze zien wat het energieverbruik en comfort van een gebouw is. Door middel van onderstaand voorbeeld laten we in meer detail zien wat je met Vabi Elements kan.

Voorbeeld verduurzaming

Tekenen

Om een berekening te maken, begin je met het tekenen of importeren van het gebouw in Vabi Elements.

Het is interessanter voor de studenten om een bestaand pand te nemen, zodat de berekende energieverbruiken vergeleken kunnen worden met de werkelijkheid en met de mogelijke verduurzamingsmaatregelen.

Invullen van bouwkundige en installatietechnische gegevens

Van dit pand vul je de bouwkundige en installatietechnische gegevens in.

Doorrekenen en analyseren

Betere isolatie

Vervolgens kan je bekijken wat het oplevert om te isoleren naar een Rc van 9,0 m2K/W. Aanvankelijk gebruikt deze woning 2794 kWh voor verwarming, met betere isolatie is er nog maar 2017 kWh nodig.

Oververhitting

De betere isolatie zorgt ervoor dat de woning te warm wordt in de zomer. Tegen deze oververhitting zou je bijvoorbeeld zonwering kunnen toepassen. In onderstaande daguitvoergrafiek kun je elk uur van het jaar zien wat de situatie in elke ruimte is. Zo kan je zien dat de temperatuur van de woonkamer in de zomer behaaglijker wordt door zonwering toe te voegen, doordat er minder zoninstraling de woonkamer binnenkomt:

Toch blijft het er warm. Hieronder zie je het aantal uren dat het zelfs met zonwering warmer wordt dan 28 graden.

Vervolgens kan je andere maatregelen laten verzinnen om deze binnentemperatuur te verlagen, terwijl de energierekening betaalbaar blijft.

In dit voorbeeld zie je dat Elements inzichtelijk maakt wat de gevolgen zijn van de gekozen maatregelen. Deze maatregelen kunnen bouwkundig, installatietechnisch of organisatorisch zijn en effect hebben op energieverbruik en comfort.

Benieuwd hoe dit voorbeeld er in Vabi Elements uit ziet? Download hier het project, zodat je zelf in Vabi Elements de invloed van verduurzamingsmaatregelen kan verkennen. Heb je geen toegang tot Vabi Elements? Download hier Vabi Elements, je kan met de demo dit project openen maar niet doorrekenen of opslaan.

Ondersteuning voor jou

Om docenten en studenten op weg te helpen met Vabi Elements, bieden we een gratis licenties aan voor docenten en studenten. Daarnaast geven we gratis een gastcollege en bieden we gratis trainingen voor docenten, en zijn er elke werkdag experts bereikbaar die met de docenten kunnen meedenken.

Benieuwd of Elements ook bij jouw vakgebied past? En wat we voor jou kunnen betekenen? Stuur gerust een mail naar onderwijs@vabi.nl of bel naar 015 213 3501.

Gerelateerde artikelen

16 november 2023
Vabi komt met de module Daglichtfactor

Met de nieuwe normen NEN-EN 17037 en NPR 4057 die de berekening volgens NEN 2057 vervangen, wordt het gebruik van hoogwaardige software cruciaal voor...

25 juli 2023
Vabi Elements bijeenkomst: 25 september in Zaltbommel

De ISSO warmteverlies publicatie 51 is in juni 2023 vernieuwd. Ben jij al op de hoogte van wat er gewijzigd is? Wim Plokker zal...

20 april 2023
Elements Release 3.9: vereenvoudigde invoer

Vanuit de gebruikers kregen we regelmatig als feedback dat het invoeren van bijvoorbeeld luchthoeveelheden omslachtig was. Vandaar dat een van de grootste onderwerpen van...