Wat gaat er met Vabi Elements EPG gebeuren in 2021?

Met de komst van de NTA 8800 stapt Nederland af van de EPC-methodiek en is er nog maar één rekenmethodiek voor nieuwbouw, bestaande bouw, utiliteitsbouw en woningbouw. Deze methodiek wordt ingebouwd in ons softwareproduct Vabi EPA. De methodiek komt niet meer terug in Vabi Elements EPG.

Kan ik eerdere projecten nog openen?

De software blijft beschikbaar voor het bekijken van eerder ingevoerde projecten en je kunt de geometrie uit Elements importeren in EPA. Dat scheelt veel tijd in het handmatig invoeren van de gegevens! In 2021 wordt Vabi Elements EPG niet meer gefactureerd.

Hoe vraag je in 2021 een omgevingsvergunning aan?

Vanaf 1 januari 2021 kun je met Vabi Elements EPG dus geen bouwaanvragen meer checken aan de nieuwe BENG-eisen. Ook kun je het label bij oplevering niet meer registreren via Vabi Elements EPG.

De nieuwe BENG eisen vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 moet voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor nieuwbouw of te renoveren gebouwen een energieprestatierapport worden opgesteld. Dien je deze voor 1 januari in, dan gelden de huidige eisen, maar vanaf 1 januari 2021 moet deze voldoen aan de nieuwe BENG eisen. Deze worden getoetst aan de EP die wordt berekend volgens de NTA 8800.

Met de bètaversie EPA NTA 8800 toets je nu al of je ontwerp voldoet aan de BENG eisen. Je kunt gemakkelijk variaties van maatregelen kopiëren en naast elkaar zetten. Het aantal gebouwen/varianten per project is onbeperkt. Ideaal om voor een nieuwbouw- of renovatieproject snel een aantal scenario’s te vergelijken. Gebruik de software dus nu al om je ontwerpen te maken en te toetsen. Heb je de bèta software Vabi EPA NTA 8800 nog niet? Download de software dan hier.

Download de software

Hoe registreer je een nieuwbouwlabel in 2021?

Wordt het gebouw na 1 januari opgeleverd, dan moet, net als nu, een energielabel worden geregistreerd. Dit heeft de opdrachtgever nodig voor verkoop of verhuur van het gebouw. Vanaf 1 januari wordt dit berekend volgens de NTA 8800. Hiervoor wordt de EP-2 indicator gebruikt.

Is de omgevingsvergunning nog voor 1 januari 2021 aangevraagd, dan zijn de huidige EPC-eisen nog van kracht. Het is dus niet zo dat na 1 januari een opgeleverd gebouw automatisch moet voldoen aan de nieuwe BENG-eisen.

Bij de registratie van een energielabel dien je informatie te bewaren om je berekening te onderbouwen met bewijsmateriaal. Doe je dit niet, dan moet je de informatie verzamelen tijdens de opname van het gebouw en zal een adviseur al snel naar forfaitaire waardes (onbekend) moeten overgaan. Denk hierbij aan foto’s van leidingen die in de vloer gestort worden of foto’s van het isolatiemateriaal voordat de gevel dicht gemetseld worden.

Certificering

Om een berekening in te dienen voor de omgevingsvergunning, of om een nieuwbouwlabel te registreren moet je als adviseur gediplomeerd en als bedrijf ook gecertificeerd zijn. Een bedrijf moet beschikken over een NL-EPBD-procescertificaat, afgegeven op basis van de BRL 9500. Er verandert dus veel bij de invoering van de NTA 8800, ook op het gebied van certificering. Wil je weten welke opleiding en certificering je nodig hebt? Lees hier alle informatie hierover.

Van Elements 3D naar EPA

In het filmpje hieronder laten we je zien hoe makkelijk het is om een 3D Vabi Elements model in Vabi EPA te importeren.

De voordelen van EPA NTA 8800:

  • Makkelijk spelen met maatregelen door onbeperkt varianten naast elkaar te zetten
  • Geen internetverbinding nodig, de applicatie werkt offline
  • Vertrouwde servicedesk, zoals je van Vabi gewend bent
  • Koppelingen met Vabi Elements en de BCRG database staan op de roadmap
  • Vriendelijk prijsmodel, zonder verrassingen achteraf

Je kunt Vabi EPA NTA 8800 tot 31 december 2020 gratis en vrijblijvend gebruiken. Vanaf 1 januari kun je de software alleen gebruiken met een licentie. Vanaf nu kun Vabi EPA in onze webshop bestellen.

Wil je meer weten over EPA NTA 8800? Neem dan contact met ons op of lees meer over Vabi EPA NTA 880.

Gerelateerde artikelen

16 november 2023
Vabi komt met de module Daglichtfactor

Met de nieuwe normen NEN-EN 17037 en NPR 4057 die de berekening volgens NEN 2057 vervangen, wordt het gebruik van hoogwaardige software cruciaal voor...

25 juli 2023
Vabi Elements bijeenkomst: 25 september in Zaltbommel

De ISSO warmteverlies publicatie 51 is in juni 2023 vernieuwd. Ben jij al op de hoogte van wat er gewijzigd is? Wim Plokker zal...

20 april 2023
Elements Release 3.9: vereenvoudigde invoer

Vanuit de gebruikers kregen we regelmatig als feedback dat het invoeren van bijvoorbeeld luchthoeveelheden omslachtig was. Vandaar dat een van de grootste onderwerpen van...