Wat Elements gebruikers zeggen over de module gebouwsimulatie

Welke functionaliteiten wil jij toegevoegd hebben aan Gebouwsimulatie?

Deze vraag hebben we aan de gebouwsimulatie gebruikers gesteld in een enquête die we eind vorig jaar hebben rondgestuurd. Als je deze ook hebt ingevuld, heel erg bedankt voor je reactie! Met deze wensen gaan we aan de slag om Elements nog beter te maken.

De zone-scheidende wanden kunnen invoeren in bouwkundig sjabloon is erg gewild. Hierover hebben we goed nieuws! Deze zit al in de Elements versie 3.7:

Lees hieronder wat de andere meest gewenste verbeteringen zijn:

Vereenvoudigen van invoer

De meest gewenste vereenvoudiging van invoer gaat over de ventilatiedebieten. De wens is om de ventilatiedebieten voor verschillende ruimtes ook in 1 tabel in te kunnen vullen. Dit maakt overzichtelijker wat het verschil tussen ruimtes is en maakt het gemakkelijker aan te passen voor alle ruimtes.

 

Een andere grote wens is het verbeteren van de invoer van luchtuitwisselingen. Ook hiervoor zou het overzichtelijker zijn om dit in een tabelvorm in te kunnen vullen. Verder scoorde het invullen van andere invoervelden, zoals interne warmteproducties en afgiftevermogens in tabelvorm, ook hoog. Aangezien het vereenvoudigen van de invoer erg gewenst is, gaan we er direct mee aan de slag om dit verder uit te werken.

Toevoegen van extra installatietechnieken

Ook blijkt uit jullie reacties dat het toevoegen van extra installatietechnieken erg gewaardeerd wordt. Bijvoorbeeld het toevoegen van andere typen batterijen (zoals change-over, dx) in de luchtbehandelingskast en het kunnen doorrekenen van een VRF-systeem. Ook gewenst is het inzichtelijk maken van een WKO-balans en de WKO-bronnen kunnen laden met LBK.

Toekomstbestendigheid inzichtelijker maken

Een veelgehoorde wens is om de BREEAM credits inzichtelijk maken. Met Elements kan je bijvoorbeeld aantonen dat je aan het Thermisch comfort voldoet met ATG-klasse, maar het exporteren van de ATG-grafiek kan nu nog alleen per ruimte. Met de flexibele GS-rapportage kan deze ATG-grafiek voor alle ruimtes automatisch in de rapportage komen. Exporteer je het nu handmatig? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we de bètaversie voor je beschikbaar stellen.

Met betrekking tot toetsen of een gebouw toekomstbestendig is, is er ook de behoefte om de klimaatscenario’s van 2030, 2050, 2080 te kunnen doorrekenen. Daarnaast is er interesse in de mogelijkheid om de opbrengst van zonnepanelen uurlijks te kunnen berekenen, daarbij rekening houdend met de zoninstraling en beschaduwing van het paneel.

Van deze punten onderzoeken we op welke termijn en op welke manier ze het beste geïmplementeerd kunnen worden. Mis je iets? Is er iets anders wat je graag in Elements verbeterd zou zien? Dan horen we het graag! We zijn bereikbaar op 015-2133501 of elements@vabi.nl.

Gerelateerde artikelen

07 juni 2022
Terugblik: van UO naar Elements

De Vabi werd opgericht om betrouwbare rekenprogramma’s te maken. De oprichting van Vabi is ontstaan omdat diverse bedrijven rekenprogramma’s hadden op het mainframe die,...

07 juni 2022
Vraag het aan Esther: de buitentemperatuur in de koellastberekening

Deze week gaat het over de buitentemperatuur in de koellastberekening van Vabi Elements. Op de servicedesk krijgen we vaak vragen over het zelf aanpassen van...

07 juni 2022
Hoe maak je een aparte geluidsberekening voor een ruimte in Vabi UO

In versie 11.0 van de stromingsprogramma’s is geluid in luchtkanalen aangepast. In dit artikel leggen we graag uit wat er precies is aangepast. In...