Verduurzamen, hoe pak je dat aan?

Verduurzamen, Paris Proof, BENG, NTA, sustainable, nul op de meter, hernieuwbaar…. Raak jij ook door alle duurzame termen wel eens in de war? Weet je niet meer waar je moet beginnen om een project te verduurzamen? Vabi Elements Gebouwsimulatie kan je hierbij helpen. Met deze software kan je de voordelen van verduurzaming concreet communiceren naar de klant.

De software simuleert namelijk per uur de werkelijke energieverbruiken. Niet volgens bepaalde methodieken of regels, maar op basis van natuurkunde. Deze natuurkunde wordt op de achtergrond toegepast bij het rekenen.

Om een berekening te maken zijn enkele gegevens nodig. Er wordt automatisch een standaard klimaatjaar gekozen met per uur de buitentemperatuur en zonbelasting. Daarnaast vul je zelf de  gebouweigenschappen, installatie-gegevens en het gebruik van het gebouw in. Vervolgens kan op ieder tijdstip de binnenconditie in elke ruimte bepaald worden. Hieruit kan je bijvoorbeeld aflezen wat per uur de binnentemperatuur is en hoe comfortabel deze temperatuur is (comforttemperatuur en PMV).

Tevens wordt op ieder tijdstip het hiervoor benodigde vermogen en dus ook het totale energieverbruik per ruimte en van het hele gebouw berekend. Deze resultaten kan je ook vergelijken met een variant.

De module Gebouwsimulatie is dus zeer geschikt om de invloed te berekenen van:

  • Bouwkundige wijzigingen, denk aan isolatie of zonwering toepassen;
  • Installatietechnische wijzigingen, bijvoorbeeld een warmtepomp, PV-panelen, WKO, LBK met warmteterugwinning;
  • Organisatorische wijzigingen, zoals tijdschema’s of andere verlichting.

De uitkomsten geven inzicht in het comfort, maar ook in de energiebehoefte.

De bijbehorende module Energie & kosten is een module die aanvullend inzicht geeft in alle energieverbruiken en kostenbesparingen. Zo kan je zien wanneer een energiebesparende investering is terugverdiend en hoeveel gas en elektra er zal worden gebruikt. Hiermee kan je aantonen dat het gekozen concept voldoet aan de gevraagde eisen met betrekking tot Paris Proof of duurzaamheid.

 

Wil je meer weten over Energie en kosten? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

26 november 2020
Nieuwe Doe-Het-Zelf training Gebouwsimulatie: Energie & Kosten

Wat is het verwachte verbruik van het ontworpen gebouw? Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen op een bestaand pand? Met Vabi Gebouwsimulatie Energie &...

25 mei 2020
Voorspel of verantwoord het werkelijke energiegebruik met Vabi Elements Gebouwsimulatie Energie & kosten

Deze uitbreidingsmodule is inbegrepen in Gebouwsimulatie. Met behulp van de EPA of EPG methodiek kun je een vereenvoudigd energieadvies presenteren. Met Vabi Elements Gebouwsimulatie...

19 juni 2021
Wanneer loont een TOjuli gebouwsimulatie berekening?

De TOjuli is nu net iets meer dan 6 maanden van kracht. TOjuli is een van de vier prestatie-indicatoren waaraan voldaan moet worden bij...