Thermisch comfort eisen in Vabi Elements

Thermisch comfort wordt steeds belangrijker bij de verduurzaming van de gebouwvoorraad. Aan het Nul Op De Meter keurmerk zijn nu eisen voor het thermisch comfort toegevoegd. Deze eisen zijn vastgelegd in een kennispaper Thermisch Comfort (een aanvullingsblad op ISSO 74 voor woningen). Op dinsdag 4 december is deze methodiek officieel gepresenteerd tijdens een door de Stroomversnelling georganiseerd seminar over zomercomfort.

De bepalingsmethode voor de thermisch comfort eis schrijft het gebruik van een nieuwe set referentie klimaatjaren en een set gebruiksprofielen voor interne warmtelast en spuiventilatie voor. De nieuwste referentiejaren zijn gebaseerd op de NEN 5060:2018 (gebaseerd op de periode 1995-2015). De methodiek schrijft het gebruik van het T1 (het meest warme jaar) voor.

Vabi Elements Gebouwsimulatie levert nu standaard de nieuwe referentie klimaatjaren mee. Voor het NOM-thermisch comfort keurmerk is in Vabi Elements gebouwsimulatie de regeling van open ramen aangepast. De ramen blijven nu dicht als het buiten warmer is dan binnen.

Wil jij graag een voorbeeld NOM woning met een set gebruiksprofielen voor interne warmtelast en spuiventilatie? We hebben twee voorbeeld projecten beschikbaar, gemaakt door twee minor studenten van de Haagsche Hogeschool. De voorbeeldprojecten zijn hier te downloaden.

De twee voorbeelden hebben eenzelfde geometrie en verschillen in isolatiewaarde (de passieve woning heeft een hogere Rc waarde) en installaties. In de tabel hieronder ze je de verschillen per woning.

Gerelateerde artikelen

20 april 2021
Circulatieleiding tekenen: verder uitgelegd

In het nieuwsartikel ‘Waar kan ik op letten bij het tekenen van een circulatieleiding?’ werd in het kort uitgelegd hoe circulatie van tapwater aangesloten...

19 april 2021
4 stappen om optimaal gebruik te maken van ventilatiestromen

Bij het uitvoeren van een warmteverliesberekening of een gebouwsimulatie, kun je ventilatiestromen binnen het gebouw nauwkeurig opgeven. Het kan in je project bijvoorbeeld voorkomen...

19 april 2021
Verduurzaming van gebouwen: gastcollege

Hoe verduurzaam je een jaren-30 wijk? Met deze vraag zijn studenten van de Haagse Hogeschool aan de slag gegaan. Met Vabi Elements gaan ze...