Thermisch comfort eisen in Vabi Elements

Thermisch comfort wordt steeds belangrijker bij de verduurzaming van de gebouwvoorraad. Aan het Nul Op De Meter keurmerk zijn nu eisen voor het thermisch comfort toegevoegd. Deze eisen zijn vastgelegd in een kennispaper Thermisch Comfort (een aanvullingsblad op ISSO 74 voor woningen). Op dinsdag 4 december is deze methodiek officieel gepresenteerd tijdens een door de Stroomversnelling georganiseerd seminar over zomercomfort.

De bepalingsmethode voor de thermisch comfort eis schrijft het gebruik van een nieuwe set referentie klimaatjaren en een set gebruiksprofielen voor interne warmtelast en spuiventilatie voor. De nieuwste referentiejaren zijn gebaseerd op de NEN 5060:2018 (gebaseerd op de periode 1995-2015). De methodiek schrijft het gebruik van het T1 (het meest warme jaar) voor.

Vabi Elements Gebouwsimulatie levert nu standaard de nieuwe referentie klimaatjaren mee. Voor het NOM-thermisch comfort keurmerk is in Vabi Elements gebouwsimulatie de regeling van open ramen aangepast. De ramen blijven nu dicht als het buiten warmer is dan binnen.

Wil jij graag een voorbeeld NOM woning met een set gebruiksprofielen voor interne warmtelast en spuiventilatie? We hebben twee voorbeeld projecten beschikbaar, gemaakt door twee minor studenten van de Haagsche Hogeschool. De voorbeeldprojecten zijn hier te downloaden.

De twee voorbeelden hebben eenzelfde geometrie en verschillen in isolatiewaarde (de passieve woning heeft een hogere Rc waarde) en installaties. In de tabel hieronder ze je de verschillen per woning.

Gerelateerde artikelen

07 augustus 2022
Stralingsasymmetrie weergeven in tabellen

Naast PMV en PPD voor de thermische behaaglijkheid van het lichaam kan er ook gekeken worden naar lokaal comfort. Lokaal discomfort kan veroorzaakt worden...

04 augustus 2022
Vabi 50 jaar – de supportafdeling

Vabi bestaat 50 jaar, dat betekent dat onze supportafdeling ook al 50 jaar bestaat. Support staat bij ons hoog in het vaandel. We hebben...

04 augustus 2022
Invoeren van Tichelmann systeem in Vabi UO

Binnen het Leidingnet programma VA100 is het altijd al mogelijk geweest om een Tichelmann systeem in te voeren. Dit is een bepaalde manier van...