Regelen naar gewenst comfort

Wanneer een gebouw ontworpen wordt, is het belangrijk om het ontwerp ook te toetsen aan een gewenst comfort. Immers, wanneer mensen het bijvoorbeeld op kantoor veel te warm hebben, zal er minder productief gewerkt worden. In Vabi Elements Gebouwsimulatie kan je met verschillende methodes toetsen of er een comfortabel binnenklimaat heerst. Een methode daarvan is de ATG-klasse voor kantoren.

Stel, je hebt een gebouw dat aan de comforteis ATG-klasse A moet voldoen. Op welke manieren kan je bepalen wat het benodigde vermogen van de installatie is, zodat aan ATG klasse A wordt voldaan? In dit artikel wordt uitgelegd hoe je kan regelen op luchttemperatuur met setpoints van de afgifte-apparaten of de ontwerptemperatuur. Vervolgens wordt getoond dat met regelen op ATG gemakkelijker het benodigd vermogen bepaald kan worden. Ook is dit vermogen lager dan bij regelen op een constante luchttemperatuur.

Setpoint afgifte-apparaat (Sjablonen Afgiftesysteem)

Dit kan bijvoorbeeld door de setpoints van de afgifte-apparaten van verwarming en koeling binnen de gevraagde bandbreedte te zetten.

Bij het invullen van het setpoint van een afgifte-apparaat zijn er twee mogelijkheden.

1.     Eigen waarden

Hier vul je zelf in bij welke temperatuur dit afgifte-apparaat aan gaat. Dit heeft als voordeel dat je ook kan aangeven welk apparaat er eerder gaat verwarmen/koelen (preferent is), door deze een setpoint te geven dat dichterbij de gewenste ruimtetemperatuur ligt.

2.     Overnemen van ruimte-eisen

Hier zet je de setpoints op ‘Overnemen van ruimte-eisen’. Er wordt dan gekeken naar de ingevulde ontwerptemperatuur (bij Sjablonen Ruimte-eisen).

Benodigd koelvermogen verminderen

De afgifte-apparaat setpoints op één temperatuur vastzetten heeft als nadeel dat je wel erg veel koelvermogen nodig hebt in de zomer, terwijl de ATG grafiek toestaat dat de binnentemperatuur toeneemt in de zomer. Volgens de ATG grafiek kan het koelvermogen lager zijn. Hoe kan je erachter komen wat dit koelvermogen is?

Regeling op ATG (Sjablonen Afgiftesysteem)

Door het afgiftesysteem te regelen op ATG klasse kan je bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt om aan de ATG klasse te voldoen. Dit vul je in door bij Sjablonen Afgiftesysteem te regelen op de gewenste ATG klasse:

Hierdoor wordt er tijdens de berekening gezorgd dat er precies genoeg vermogen gebruikt wordt om te voldoen aan de gekozen ATG klasse. Dit is ook te zien aan de groene punten in deze comfortgrafiek.

Meer informatie over het regelen op ATG lees je in het artikel ‘Regelen op ATG grafiek’.

Zomercomfort (Sjablonen Ruimte-eisen)

Aangezien de ATG grafiek per ruimte is, is er ook de mogelijkheid om in één overzichtelijke tabel te laten zien of alle ruimtes voldoen. De informatie voor deze tabel wordt opgeslagen als je bij Zomercomfort kiest voor ATG-klasse.

Hiermee kan je achteraf toetsen in een zelfgemaakte tabel of de ATG klasse gehaald wordt in het gehele gebouw. Wanneer bij Zomercomfort ‘TO’ gekozen wordt, kan je de temperatuuroverschrijdingen vanaf zelfgekozen temperaturen laten tellen. De optie ‘GTO’ en ‘PMV’ geven geen extra uitvoer.

Vergelijking regelen op luchttemperatuur en ATG

In de Energiestatistieken kan je aflezen hoeveel verwarmings- en koelvermogen er nodig is om aan de gekozen ATG klasse te voldoen. Door de Energiestatistieken te vergelijken kan je zien wat het verschil in benodigd vermogen en energie is tussen regeling op luchttemperatuur en ATG klasse A. In onderstaand figuur zie je dat de totale warmte- en koudelevering flink vermindert. Ook is het te installeren koelvermogen gedaald door te regelen op ATG klasse A.

Om zelf het verschil in invoer te zien, kan je hier het voorbeeldproject downloaden.

Heb je nog vragen over de verschillende methodes om te toetsen of er een comfortabel binnenklimaat heerst? Of wil je meer weten over Vabi Elements Gebouwsimulatie? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

16 november 2023
Vabi komt met de module Daglichtfactor

Met de nieuwe normen NEN-EN 17037 en NPR 4057 die de berekening volgens NEN 2057 vervangen, wordt het gebruik van hoogwaardige software cruciaal voor...

25 juli 2023
Vabi Elements bijeenkomst: 25 september in Zaltbommel

De ISSO warmteverlies publicatie 51 is in juni 2023 vernieuwd. Ben jij al op de hoogte van wat er gewijzigd is? Wim Plokker zal...

20 april 2023
Elements Release 3.9: vereenvoudigde invoer

Vanuit de gebruikers kregen we regelmatig als feedback dat het invoeren van bijvoorbeeld luchthoeveelheden omslachtig was. Vandaar dat een van de grootste onderwerpen van...